20/2/10

21 Φεβρουαρίου 1913.Η Απελευθέρωση των Ιωαννίνων

Γιορτάζουμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων . Το ιστορικό της απελευθέρωσης θα το βρείτε κατωτέρω. Σημειώνω μόνον αρχικά τη χαρά και τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό των Ελλήνων των Ιωαννίνων, ναι των ελλήνων κυρία Δραγώνα και λοιπές «ερίτιμες» γνωστές κυρίες του Σόρος, που είχαν απαλλαγεί από τα τόσα «καλά σας» της Οθωμανικής σας αυτοκρατορίας:

«Χιλιάδες ανθρώπων ερίπτοντο εις τους τράχηλους των ίππων και μη δυνάμενοι να φιλήσωσι τους γενναίους ιππείς κατησπάζοντο τα φάλαρα και τους χαλινούς, ως αγιασμένα κειμήλια. Κλαίοντες εξ ακρατήτου ενθουσιασμού οι πολίται, γνωστοί και άγνωστοι, εναγκαλίζοντο αλλήλους. Γυναίκες εγονυπέτουν εν μέση οδώ, κλαίσουσαι και γονυπετούσαι, ενώ εκατομμύρια πυροβολισμών από κάθε γωνίαν και σπίτι και ζητωκραύγαζαν πλατύστομοι, εχαιρέτιζον την ανύψωσιν της γαλανόλευκης εις το διοικητήριον και το φρούριον. Τα Γιάννενα ήσαν Ελληνικά. Ελεύθερα πλέον»!

«Αι χιλιάδες του πλήθους κινούνται από ενθουσιασμόν, ως θάλασσα και πόντος, εξυπνήσας από φύσημα δυνατής θυέλλης. Και ενώ η ατμόσφαιρα είναι νήνεμος, ηλιόλουστος και γαληνιαία, αι χιλιάδες των Ελληνικών σημαιών κυματίζουν ελαφρά. Η πολυπαθείς πόλις αναπνέει και η αναπνοή της τας λικνίζει με προσφιλές άσμα. Και αι σημαίαι απαλά χαμογελούν και παίζουν με την χαράν της φιλτάτης πόλις. Που ευρέθησαν αι τόσαι χιλιάδες των σημαιών αυτών;»

Για να θυμηθούμε την ψυχή της τότε Ελλάδα μας ακούστε στους κατωτέρω συνδέσμους αθάνατα τραγούδια της τότε εποχής; Και όσοι τα ξανακούσατε και όσοι τα ακούτε για πρώτη φορά θα αντιληφθείτε ποια είναι η Ελλάδα, που μανιωδώς προσπαθούν να καταστρέψουν όλοι αυτοί οι παγκοσμιποιημένοι νεοταξικοί ευρωλιγούρηδες, που ήδη έχουν φέρει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και της υποταγής.

Κάτι που δεν άξιζε ο ελληνισμός κύριε καταργημένε από τις Βρυξέλλες οσφυοκάμπτη υπουργε Παπακωνσταντίνου (ακόμα και στους νεαρούς που φέρατε από τις Βρυξέλλες για να σας διατάζουν), που κάνατε την Ελλάδα και τους έλληνες, χωρίς να ντρέπεστε, να φαίνονται (δεν είναι) ως ο σκυβαλότοπος (στη γλώσσα σας χωματερή) της Ευρώπης.

Να θυμηθούμε επίσης ότι στην ανάταση τότε του ελληνισμού μετείχε και όλος ο απανταχού ελληνισμός.

Από την ιδιαιτέρα μου πατρίδα Κύπρο μετείχαν ως εθελοντές όλοι οι νέοι της σχεδόν μηδενός εξαιρουμένου. Πατήρ θείοι και συγγενείς.

Όλοι οι νέοι της Κύπρου που σήμερα ο Κ. Χριστόφιας οδηγεί σε τουρκοποίηση.

Χρόνια πολλά στα Γιάννενα.

Ευριπίδης Μπίλλης
Τ. Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια: