3/4/15

3 Απριλίου, 1941. Τρείς μέρες για τη Γερμανική εισβολή

Τα ξημερώματα της 3ης Απριλίου στον σιδηροδρομικό σταθμό της Φλώρινας, απέναντι από το Μοναστήρι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Ελλήνων Γιουγκοσλάβων και Βρετανών . Ήσαν οι στρατηγοί Παπάγος, Wilson και Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς. Ο Γιάνκοβιτς πρότεινε οι Βρετανοί να καταλάβουν θέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Γιουγκοσλάβων κοντά στη λίμνη Δοϊράνη και στην κοιλάδα του Στρυμόνα. Ο Wilson είπε ότι δεν μπορούσε να αναπτύξει γρήγορα βρετανικές μονάδες στην περιοχή της Δοϊράνης και ανέλαβαν οι Γιουγκοσλάβοι να αποκλείσουν την κοιλάδα του Στρυμόνα με την 9η Μεραρχίας του σε περίπτωση γερμανικής επίθεσης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Παπάγος επεσήμανε τη σημασία μίας κοινής Ελληνο-γιουγκοσλαβικής επίθεσης εναντίον των Ιταλών στην Αλβανία.
Ο στρατηγός Γιάνκοβιτς συμφώνησε να επιτεθεί ο Γιουγκοσλαβικός στρατός στις 12 Απριλίου με 4 Μεραρχίες από τον Βορρά με κατεύθυνση τη Σκόδρα και από την ανατολή από το Πρίζνεν και τη Στρούγγα προς τη Δίβρη.
Το πρωί της 3ης Απριλίου ενώ το προσωπικό της Γερμανικής Πρεσβείας εγκατέλειπε το Βελιγράδι, άρχισε επισήμως η Γενική Επιστράτευση της Γιουγκοσλαβίας, η προπαρασκευή της οποίας είχε διαταχθεί μυστικά από το Γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο στις 30 Μαρτίου. Παράλληλα, στις 3 Απριλίου, ενώ ο Τσώρτσιλ προειδοποιούσε τον Στάλιν για την επικείμενη γερμανικής εισβολή και ο Χίτλερ υπέγραφε την πολεμική Ντιρεκτίβα 26 με το λεπτομερές σχέδιο της επίθεσης στη Γιουγκοσλαβία, ο αντιπρόσωπος του Ρίμπεντροπ, Edmund Veesenmayer, έφτασε στο Ζάγκρεμπ στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αλλαγή του καθεστώτος και ο Κροάτης, σμήναρχος της Γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας, Βλαντίμιρ Κρεν αυτομόλησε στους Γερμανούς παραδίδοντας όλα τα σχέσια των πολεμικών αεροδρομίων τις θέσεςι της αεράμυνας και τους κώδικες επικοινωνιών.
Ακόμα την ίδια μέρα, 3η Απριλίου. Αυτοκτόνησε μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για λόγους συνειδήσεως, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Κόμης Πάλ Τελέκι διότι είχε υπογράψει το σύμφωνο μη επίθεσης με την Γιουγκοσλαβία .Στη Β.Αφρική ο Ρομμελ αιφνιδίασε τους Αγγλους στη Λιβύη και άνοιξε τον δρόμο προς το Τομπρούκ, ενώ οι Βρετανοί εκκένωσαν τη Βεγγάζη και ο Γουέιβελ αποφάσισε να μην στείλει στην Ελλάδα την 7η Αυστραλιανή Μεραρχία, και την Πολωνική Ταξιαρχία, αλλά να τις κρατήσει στην Αφρική.
Στο Ελληνο –Ιταλικό μέτωπο η ΡΑΦ βομβάρδισε ιταλικούς στόχους στο Μπεράτι. Στον Πειραιά αποβιβάστηκε το 2ο Τάγμα Πεζικού της 8ης Αυστραλιανής Μεραρχίας και ο αυστραλός στρατηγός Sir Iven Giffard Mackay ανεβαίνει στην Αθήνα. Την ισια μερα εκδόθηκε η διακήρυξη της αμερικανικής Γερουσίας για την Ελλάδα που ανέφερε: «Ο θαρραλέος αγώνας αυτού του σχετικά μικρού έθνους, για το δικαίωμα να ζη χωρίς επεμβάσεις από δικτατορικά έθνη προκαλεί σεβασμό και θαυμασμό όλων των λαών που αγαπούν την ελευθερία».
Τέλος το Βρετανικό Ναυαρχείο ανακοίνωσε την καταστροφή από πολεμικά αεροσκάφη δύο ιταλικών αντιτορπιλικών Μεγάλη νυχτερινή επιδρομή στο λιμάνι στης Βρέστης και Μικρής κλίμακας επιθέση σε δεξαμενές πετρελαίου στο Ρότερνταμ. .Τετράωρος νυκτερινός βομβαρδισμός του Μπρίστολ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

τσαπανιδου στο σταρ ρωταει τον πολλατο


ειναι ευκολο να φυγει η βικυ απο ελλαδα;


ειναι αδυνατον να φυγει εκτος και αν εχει τη στηριξη της σιμενς η της τουρκικης μιτ

πανευκολο ειναι να μπει στην ελλαδα αρκει να δηλωσει θυμα και αλλοφυλος

μπαινεις πανευκολα και δεν ξεφευγεις ποτε...

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...