Το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, (ΚΚΚ), έγινε το Δεκαπενταύγουστο του 1926 ).
Στις απαρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η Βρετανία χρειαζόταν να επιστρατεύσει τους Κυπρίους κατά του χιτλεροφασισμού, αλλά το ΚΚΚ υποστήριζε το σύμφωνο Μολότωφ- Ρίμπεντροπ , και επειδή ο σ.Στάλιν ήταν φίλος του σ. Χίτλερ δεν ήθελαν να πολεμήσουν για τους Αγγλους.
Τότε η SoE , δημιούργησε το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού, το ΑΚΕΛ.
που κάλεσε « την εργατική τάξη της Kύπρου, την αγροτιά, και την προοδευτική διανόηση» να πολεμήσουν για τον άγγλου κατακτητή διότι, «έτσι πολεμούσαν και για την ένωση» .
Το ΑΚΕΛ ήταν εργαλείο της αγγλικής αποικιοκρατίας.
Το 1949 γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ εκλέχτηκε ο Εζεκίας Παπαϊωάννου.
Στις 14 Απριλίου 1952, τρία χρόνια πριν την εμφάνιση της ΕΟΚΑ και του Διγενή, το στέλεχος του ΑΚΕΛ Χριστοφής Οικονομίδης – Νούσης, ο οποίος είχε σταλεί ως αντιπρόσωπος στη Διεθνή Οικονομική Διάσκεψη της Μόσχας, με επιστολή του στο Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ ενημέρωνε τον Ζαχαριάδη ότι, «υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ο Παπαϊωάννου είναι πράχτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις».
Στη συνέχεια ο χαφιές Εζεκίας Παπαϊωάννου διέγραψε τον Αυγούστο του 1952, τον Οικονομίδη – Νούση, τον Πλουτή Σέρβα, τον 2ο Γ.Γ. Φιφή Ιωάννου το Γεώργιο Κακογιάννη, το Χρύσανθο Σαββίδη, το Ματθαίο Χατζηνικόλα, το δήμαρχο Αμμοχώστου Αδάμ Αδάμαντος και το Βάσο Λυσσαρίδη.
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Η 27η Δεκεμβρίου 1944. Η 24η ημέρα της ΕΑΜοκρατίας στην Αθήνα. Η ΟΠΛΑ συνέχιζε τις σφαγές. Η Εθνοφυλακή απελευθέρωσε το Ζάππειο. Οι Άγγλοι εκκαθάρισαν του Ψυρρή. Η ΡΑΦ βομβάρδισε το Περιστέρι.
Στις 27 Δεκεμβρίου 1944, οι μάχες εκτός από του Ψυρρή και το Ζάππειο συνεχιζόντουσαν στην Ευρώπη. Τα ξημερώματα, στις 5 και 55 τρία αμερι...
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
ΠΡΟΣΤΡΙΒΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ
Στις 16 Σεπτεμβριου 1940 ο Ριμπεντρομπ τηλεγραφησε στον Σουλενμπουργκ να επισκεφθει τον Μολοτωφ και να τον πληροφορησει οτι,γερμανικες ενισχυσεις για την Βορειο Νορβηγια επροκειτο να αποσταλουν μεσω Φινλανδιας.Την 25η,ο ναζιστης υπουργος των Εξωτερικων απεστειλε νεο τηλεγραφημα στην πρεσβεια της Μοσχας.Ηταν πολυ εμπιστευτικο μηνυμα,εφερε τον χαρακτηρισμο "αυστηρως απορρητον-Μυστικο του Κρατους" και καθοριζε οτι οι οδηγιες του θα εκτελουντο μονο την επομενη της ημερας κατα την οποια ο πρεσβης θα ελαμβανε απο το Βερολινο τηλεγραφικως ή απο τηλεφωνου μια ειδικη συνθηματικη λεξη.
Επροκειτο να πληροφορησει τον Μολοτωφ οτι κατα "τις αμεσως προσεχεις ημερες" η Ιαπωνια,η Ιταλια και η Γερμανια θα υπεγραφαν στο Βερολινο στρατιωτικη συμμαχια.Αυτη δεν προκειτο να στραφει εναντιον της Ρωσιας-ειδικο αρθρο καθοριζε τουτο.
"Η συμμαχιά αυτη" εγραφε ο Ριμπεντρομπ,"στρεφεται αποκλειστικως κατα των Αμερικανων πολεμοκαπηλων[...]...ο αποκλειστικος σκοπος ειναι να αναγκαση τα στοιχεια που πιεζουν για εξοδο της Αμερικης στον πολεμο,να συνελθουν με την σαφη υποδειξη σ'αυτα οτι,αν εισελθουν στη παρουσα παλη θα εχουν αυτοματως να αντιμετωπισουν τις τρεις μεγαλες δυναμεις ως αντιπαλους".
Ο παγερος σοβιετικος υπουργος των Εξωτερικων υπηρξε εξαιρετικως δυσπιστος οταν ο επιτετραμμενος Βερνερ φον Τσιππελσκιρχ του εφερε την ειδηση το απογευμα της 25ης(ο Σουλενμπουργκ ηταν ασθενης).Ειπε αμεσως με τη σχολαστικη εκεινη προσοχη στις λεπτομερειες-που τοσο ενοχλουσε τους γερμανους "φιλους" του,οπως θα ενοχλουσε αργοτερα και τους αγγλοαμερικανους "φιλους" του-οτι κατα το Αρθρο IV του Συμφωνου της Μοσχας,η σοβιετικη κυβερνηση ειχε το δικαιωμα να δει το κειμενο της τριμερους στρατιωτικης συμμαχιας "πριν αυτη υπογραφη", συμπεριλαμβανομενου και του κειμενου " ολων των απορρητων πρωτοκολλων".Ο Μολοτωφ ηθελε επισεις να μαθει περισσοτερα περι της γερμανικης συμφωνιας με την Φινλανδια για την μεταφορα στρατευματων δια μεσου της χωρας αυτης,ειδηση που ακουσε κατα το πλειστον "απο τον τυπο",ειπε," συμπεριλαμβανομενου και "ενος τηλεγραφηματος του πρακτορειου United Press εκ Βερολινου"." Κατα τη διαρκεια των 3 τελευταιων ημερων",προσθεσε ο Μολοτωφ,"η Μοσχα ελαβε αναφορες περι της αποβιβασεως γερμανικων δυναμεων σε τρεις τουλαχιστον φινλανδικους λιμενες χωρις αυτος να εχει πληροφορηθει σχετικα εκ μερους της Γερμανιας.Η σοβιετικη κυβερνηση,επιθυμει να λαβη το κειμενο της συμφωνιας για την διαβαση στρατευματων δια της Φινλανδιας,συμπεριλαμβανομενου και των απορρητων τμηματων της...και να πληροφορηθει περι του σκοπου της συμφωνιας,εναντιον τινος στρεφεται και ποιες επιδιωξεις εξυπηρετουνται δι'αυτης".
Οπως αντιληφθηκε ο Ριμπεντρομπ, οι Ρωσοι επρεπε να καταπραϋνθουν...
ΤΟ ΤΡΙΜΕΡΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟ
Υπεγραφη στο Βερολινο την 27η Σεπτεμβριου 1940.Στα αρθρα 1 και 2 αντιστοιχως,η Ιαπωνια αναγνωριζε "την ηγεσια της Γερμανιας και της Ιταλιας στην εγκατασταση μιας Νεας Ταξεως στην Ευρωπη και οι δυο χωρες αναγνωριζαν την ηγεσια της Ιαπωνιας για τον ιδιο σκοπο στην μειζονα Ανατολικη Ασια.Το αρθρο 3 προεβλεπε αμοιβαια βοήθεια,εαν οποιαδηποτε εκ των δυναμεων εδεχετο επιθεση εκ μερους των Ηνωμενων Πολιτειων(αν και η Αμερικη δεν αναφερετο ειδικως αλλα απλως υπενοείτο)...Για τους περισσοτερους ξενους ανταποκριτες στο Βερολινο, το σημαντικοτερο γεγονος σε σχεση με το συμφωνο ηταν,οτι σημαινε,οτι τωρα ο Χιτλερ ειχε συνδιαλλαχθη με την ιδεα ενος μακρου πολεμου.Ο Τσιανο-ο οποιος υπεγραψε το συμφωνο για την Ιταλια-κατεληξε στο ιδιο συμπερασμα.(Ημερολογια Τσιανο,σελ.296)
Ο Ριμπεντρομπ στις 2 Οκτωβριου τηλεγραφησε στη Μοσχα εκεινο το οποιο αυτος ειπε οτι ηταν το κειμενο της συμφωνιας με την Φινλανδια.Επανελαβε επισεις οτι το Τριμερες Συμφωνο δεν στρεφεται εναντιον της ΕΣΣΔ και διεκήρυττε επισημως οτι:" δεν υπαρχουν μυστικα πρωτοκολλα ή πασης φυσεως μυστικες συμφωνιες".Την ,7η Οκτωβριου οτν εδωσε οδηγιες στον Τιππελσκιρχ να πληροφορησει τον Μολοτωφ οτι μια γερμανικη "στρατιωτικη αποστολη" αποστελλετο στη Ρουμανια,εδεχθη την δυσπιστη αντιδραση του Μολοτωφ σε αυτη την επι πλεον ειδηση("Ποσους στρατιωτες αποστελλετε στη Ρουμανια; " ο κομμισαριος των Εξωτερικων ζητησε να μαθη)...
Εν το μεταξυ,μετα την υπογραφη του Τριμερους Συμφωνου ο Χιτλερ και ο Μουσσολινι συναντηθηκαν στις 4 Οκτωβριου στην ορεινη διαβαση Μπρένερ.Η συναντηση εγινε σε καλο κλιμα.Ο Χιτλερ υποστηριξε τις ενεργειες του Ντουτσε στη Βορειο Αφρικη και προσφερε τη βοήθεια του,κατι που αρνηθηκε διπλωματικα ο Μουσσολινι.Η Ρωμη εμενε με την εντυπωση οτι τα ζητηματα της εξελισσονταν ομαλα(αν εξαιρεθει η παρελκυστικη τακτικη του στραταρχη Γκρατσιανι),εως οτου ανακοινωθηκε η εγκατασταση "στρατιωτικης αποστολης" στη Ρουμανια.Ο Μουσσολινι δυσφορησε,καθως ενημερωθηκε κατοπιν εορτης(οι Ιταλοι πρωτα το εμαθαν απο τον Τυπο και μετα ο Ριμπεντρομπ εδεησε να τους ενημερωσει!).Επιπροσθετα η Ιταλια δεν συμφωνουσε με την δεσμευση των ρουμανικων πετρελαιοπηγων απο τους Γερμανους και θεωρουσε τη Ρουμανια χωρο ζωτικης σημασιας και για την ιδια.
ΜΙΑ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ
Η Ρουμανια ειχε παραμεινει ουδετερη οταν ξεσπασε ο πολεμος στην Ευρωπη,αν και ειχε υποδεχθει Πολωνους προσφυγες-κυριως στρατιωτικους-επειτα απο την καταρρευση της Πολωνιας.Η Γαλλια και η Βρετανια ειχαν εγγυηθει την ανεξαρτησια της,ωστοσο μετα την καταρρευση της Γαλλιας και την απομονωση των Βρετανων,οι εν λογω εγγυησεις εμοιαζαν κενο γραμμα.Οι Ρουμανοι ειχαν αναγκαστει-υστερα απο ωμες απειλες- να παραχωρησουν στη Σοβιετικη Ενωση τη Βεσσαραβια και τη Βορειο Βουκοβινα.Στις 30 Αυγουστου,μετα απο πιεσεις του Αξονα,η βορεια Τρανσυλβανια ενσωματωθηκε στην Ουγγαρια.Στις 7 Σεπτεμβριου,το νοτιο τμημα της Δοβρουτσας,γνωστο ως "Kadrilater" (τετραπλευρο),παραχωρηθηκε στη Βουλγαρια,με τη συνθηκη της Κραϊοβα.Η απωλεια τοσων εδαφων αμαχιτι,μειωσε το κυρος του βασιλια Καρόλου Β' και ενισχυσε πολιτικα τους εθνικιστες της "Σιδηρας Φρουρας" υπο την ηγεσια του στρατηγου Ιον Αντονεσκου και του Χόρια Σίμα,οι οποιοι ανελαβαν την εξουσια στις 6 Σεπτεμβριου, μετα την παραιτηση του Καρολου και την αναρρηση στον θρονο του 19χρονου διαδοχου Μιχαηλ Α'(που η πραγματικη του ηλικια ηταν 17).Η νεα κυβερνηση ονομαστηκε Statul National Legionar(Εθνικο Κρατος Λεγεωναριων) και υπο την καθοδηγηση της Σιδηρας Φρουρας,η ρουμανικη πολιτικη στραφηκε προς τους Γερμανους για να προστατεψει τη χωρα απο την σοβιετικη απειλη.Η εισοδος γερμανικων στρατευματων προκαλεσε δυσφορια τοσο στους Ρωσους οσο και στον Μουσσολινι ο οποιος επιθυμουσε πολυ "να πληρωσει τον Χιτλερ με το ιδιο νομισμα",δλδ να πληροφορηθει ο Γερμανος δικτατορας μια ιταλικη στρατιωτικη επιτυχια απο τις εφημεριδες(!).Μια επιχειρηση στην Αιγυπτο εναντιον των Βρετανων ηταν η πρωτη επιλογη,ομως στις 16 Οκτωβριου γνωστοποιηθηκε οτι δεν θα μπορουσε να πραγματοποιηθει αμεσα.Η επιθεση εναντιον της Γιουγκοσλαβιας ειχε ακυρωθει τον Σεπτεμβριο.Αναποφευκτα λοιπον,η εισβολη στην Ελλαδα ελαβε προτεραιοτητα...
Δημοσίευση σχολίου