16/1/09

Σανίδα σωτηρίας 138 δις δολ. από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Bank of America

16 Ιαν. Η «αποχωρούσα» κυβέρνηση των ΗΠΑ, τρεις μέρες πριν «παραδώσει» συμφώνησε να επενδύσει $20 δισεκατομμύρια στην Bank of America
και να εγγυηθεί $118 δισεκατομμύρια από το χαρτοφυλάκιο της για να την βοηθήσει να απορροφήσει την Merrill Lynch & τη Co. και να αποτρέψει την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης . Οι ΗΠΑ είχαν ήδη «ρίξει»15 δις δολ .στην στην Bank of America , και άλλα 10 δις δολ.στην Merrill Lynch για να αποτρέψουν την κατάρρευση τους. Η αγορά των προνομιούχων μετοχών αξίας 20 δις, που θα αποφέρουν μέρισμα 8% , θα γίνει σήμερα.

Η κυβέρνηση συμφώνησε με τη διάσωση « στο πλαίσιο του προγράμματος υποστήριξης της σταθερότητας στις χρηματοοικονομικες-αγορές» σημείωσαν σε κοινή ανακοίνωση τους ,το Υπουργείο Οικονομικών, η FED και η Oμοσπονδιακή Ασφαλιστική Εταιρία Καταθέσεων. Η ανακοίνωση έγινε μετά από μια ημέρα συνεχούς πίεσης στις μετοχές της Bank of America και της Citigroup λόγω των φόβων της «αγοράς» για τις αυξανόμενες ζημίες τους.

«Αυτό είναι περισσότερο τακτική βραχυπρόθεσμης πυρόσβεσης. Για άλλη μια φορά, η αμερικανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει άποψη για τις τελικές λύσεις στο πρόβλημα.»,σχολίασαν για το Bloomberg αναλυτές της αγοράς.

Το σχέδιο αντιγράφει τα μέτρα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, για τη Citigroup , όταν το υπουργείο Οικονομικών, εγγυήθηκε το χαρτοφυλάκιο της Citigroup ύψους 306 δις δολ. (σε δάνεια στην αγορά ακίνητων και σε επενδύσεις σε τοξικά ομόλογα.) του οποίου οι βεβαιωμένες ζημιές ήταν τότε 29 δις δολ.



O τεως "τραπεζικός γίγαντας" Citigroup ανακοίνωσε ζημιές ύψους 8,29 δισ. δολαρίων, το τέταρτο τρίμηνο του 2008, ενώ πέρσι, το αντίστοιχο διάστημα, είχε ανακοινώσει ζημιές 9,83 δισ. δολαρίων.
Τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν και τα έσοδα των 3,9 δισ. δολαρίων από πώληση μιας γερμανικής τράπεζας. Τα έσοδα υποχώρησαν 13% και διαμορφώθηκαν στα 5,6 δισ. δολ. από 6,42 δισ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2007.
Η μετοχή της Citigroup βυθίστηκε κατά 77% το περασμένο έτος και η τράπεζα αναγκάστηκε να δεχθεί 45 δισ. δολάρια κρατική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία ανακοίνωσε πως θα πουλήσει μεγάλο ποσοστό της Smith Barney στην Morgan Stanley.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι

Το στρατιωτικό καθεστώς του 1967-74,  δεν ζήτησε ποτέ,  την εξόφληση του Γερμανικού Κατοχικού Δανείου, όταν ο Βίλλυ Μπράντ το εξοφλούσε στου...