22/7/21

Η 22α Ιουλίου 1974 στην Κύπρο. Η Άλωση της Κερύνειας

 

Ο τουρκικός αποβατικός στολίσκος, από 6 αποβατικά , απέπλευσε από την Μερσίνα στις 11.30 π.μ. της 19ης Ιουλίου. Μέρα Μεσημέρι. 
 Το πληροφορήθηκε και η ΚΥΠ αμέσως. 
. Οι Τούρκοι έφθασαν στο Πέντε Μίλι 18 ώρες μετά. Στις 5.30 της 20ης Ιουλίου. ΄
Οι Τούρκοι, ονομάζουν την αποβατική δύναμη που έστειλαν «Ταξιαρχία». Στην πραγματικότητα ήταν τρία τάγματα πεζικού μια επιλαρχία αρμάτων, δυο μοίρες πυροβολικού, και μια μοίρα καταδρομών. 2000-2500. 
Έριξαν και τους Αλεξιπτωτιστές , (ένα τάγμα) στο Κιόνελι. 

Ο τουρκικός αποβατικός στολίσκος επέστρεψε στο Πέντε Μίλι κοντά στα μεσάνυχτα της 21ης Ιουλίου. 

Όταν άρχισαν οι προσγειώσεις των Νοράτλας της επιχείρησης «Νίκη» αποβιβάστηκαν στο Πέντε Μίλι, ακόμα 2000 Τούρκοι . 

Τρία τάγματα πεζικού ακόμα μια επιλαρχία αρμάτων, πυροβόλα, και μια ακόμα μοίρα καταδρομών. 

 Το πρωί της 22ας Ιουλίου, οι ενισχυμένοι Τούρκοι εξόρμησαν από το προγεφύρωμα στο Πέντε Μίλι, και κινήθηκαν προς την Κερύνεια. , η οποία βομβαρδιζόταν συνεχώς από τα τουρκικά αντιτορπιλικά από τη θάλασσα και από το τουρκικό πυροβολικό ξηρά. Αφού κατέλαβαν τα γύρω χωριά λίγο μετά το μεσημέρι μπήκαν στην Κερύνεια . Η τραγικότητα των στιγμών ήταν απερίγραπτη. Μεμονωμένες ομάδες εθνοφρουρών μάχονταν απεγνωσμένα, χωρίς να αναμένουν από πουθενά ενίσχυση. 
Οι κάτοικοι (κυρίως γυναικόπαιδα) κατέφυγαν στην προστασία της ειρηνευτικής δύναμης των Ην. Εθνών, στο ξενοδοχείο «Ντομ» και στα χωριά Πέλλαπαϊς και Άγ. Επίκτητος. 

Ο πρόεδρος Νίκος Σαμψών, κήρυξε την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

Την ίδια μέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο από τις 16:00 ώρα Γκρήνουιτς. 

 Η ανακωχή στις 1600, βρήκε τους Τούρκους να ελέγχουν το προγεφύρωμα Πέντε Μίλι - Γλυκιώτισσας, μέσω Τέμπλους προς τον Άγ. Ιλαρίωνα ,το θύλακά τους στη Λευκωσία, και την Κερύνεια με μια έκταση 7 χλμ. στα δυτικά της και 3-4 χλμ. στα ανατολικά της. 
 Οι Ελληνική διοίκηση κατάλαβε λάθος ότι η ανακωχή ίσχυε από τις 1600 τοπική ενώ ήταν 1600 Γκρίνουιτς , οπότε οι Τούρκοι συνέχιζαν τις επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...