16/9/21

Η 16η Σεπτεμβρίου στην Ιστορία

Η 16η Σεπτεμβρίου είναι η 259η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου.  Απομένουν 106 ημέρες πριν από το τέλος του έτους. 

681. Στην Κωνσταντινούπολη έληξαν οι εργασίες της ΣΤ΄ Οικουμενική Συνόδου που έγινε υπό τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ΄ Πωγωνάτο και την παρακολούθησαν 289 επίσκοποι. Επιβεβαίωσε την πλήρη και αληθινή ενανθρώπηση του Ιησού έναντι της αντίθετης διδασκαλίας των Η Σύνοδος καταδίκασε την αίρεση των «Μονοθελητών» και αποφάσισε ότι ο Χριστός έχει Θεία και Ανθρώπινη θέληση, οτι υπάρχουν δύο φυσικές θελήσεις και δύο φυσικές ενέργειες, η θεία και η ανθρωπίνη, που ενεργούν «αδιαιρέτως, ατρέπτως, αχωρίστως, ασυγχύτως», χωρίς να επικρατεί αντιπαλότητα μεταξύ τους».



1380. Ο Κάρολος Ε΄ ο αποκαλούμενος  Σοφός, πέθανε στο βασιλικό Κάστρο στο Παρίσι, κοντά στην Βενσέν, από το απόστημα που είχε στο αριστερό του χέρι .Τον διαδέχθηκε αυθημερόν ο 12χρονος γιος του, Κάρολος, (ο τρελός), υπό την επιτροπεία του θείου του, Φίλιππου του Κραταιού.

1410
. Κατα την εκστρατεία του κατά των μουσουλμάνων της Γρανάδας ο Φερδινάνδος Α  της Αραγονίας κατέλαβε την πόλη της Αντεκέρα.


1462. Σε εφαρμογή της συμφωνίας της προηγουμένης ο  Γενουάτης κύριος της Λέσβου Νικολό Γκαττιλούζιο  παραδόθηκε  στον Μωάμεθ τον Πορθητή και οι Τούρκοι  μπήκαν στο Κάστρο της Μυτιλήνης. Παρά τις υποσχέσεις, εκτελέστηκαν πολλοί από τους υπερασπιστές και ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων μεταφέρθηκαν ειτε ως  δούλοι στο παλάτι του σουλτάνου ή ως έποικοι στην αραιοκατοικημένη Κωνσταντινούπολη . Ο Νικολό Γκαττιλούζιο  μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου στραγγαλίστηκε.

1599. Στη Ρώμη στην πλατεία του Κάμπο ντε Φιόρι, κάηκε στην πυρά από την Ιερά Εξέταση , ο  Φραγκισκανός μοναχός Σελεστίνο ντα Βερόνα, ο οποίος υποκίνησε την δίωξη κατά του Τζορντάνο Μπρούνο, και τον οποίο έκαψαν πέντε μήνες αργότερα.

1621. Η Σουηδία κατέκτησε τη Ρίγα και προσάρτησε τη Λιβονία. 



1658. Ο Αταμάνος των Κοζάκων της Ζαπορίζιε Ιβάν Βίσελσκι, υπέγραψε την συμφωνία του Γκάντυχ, με την Πολωνολιθουανική Κοινοπολιτεία για την ενταξη των Κοζάκων ως το τρίτο ίσο μέλος της διμερούς Ένωσης της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι περισσότεροι όροι παρέμειναν στα χαρτιά, καθώς η Πολωνέζικη Δίαιτα επικύρωσε τη Συνθήκη σε πολύ μειωμένη μορφή, καταργώντας βασικές διατάξεις της.

1669. Στις 6/16 Σεπτεμβρίου υπογράφηκε η  συνθήκη παράδοσης του Χάνδακα   από τον Κιοπρουλού Πασά και τον Φραντσέσκο Μοροζίνι.

1744. Κατά τον δεύτερο πόλεμο της Σιλεσίας, η πόλη της Πράγας παραδόθηκε μετά από πολιορκία δύο εβδομάδων στο στρατό της Πρωσίας.

1794 . Ο Στόικο Βλαντισλάβοφ  εκλέχτηκε  στο Τάρνοβο μητροπολίτης Βράτσα και πήρε το όνομα Σωφρόνιος.


1807 .Ο αυτοκράτορας Ναπολέων Α, δημιούργησε το Ελεγκτικό Συνέδριο, που  αντικατέστησε  την  Επιμελητεία  των λογαριασμών του παλαιού καθεστώτος.

1810. Στο Μεξικό , ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια κήρυξε στο Ντολόρες την επανάσταση για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

1813. Κατά τον  έκτο συνασπισμό στη σημερινή Κάτω Σαξονία έγινε η  Μάχη του δάσους Γκόρντε που τέλειωσε με τη νίκη του συνασπισμού και ήττα των Γάλλων

1824. Πέθανε ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΗ’ και ο κόμης ντ΄Αρτουά, έγινε βασιλιάς της Γαλλίας,  ως Κάρολος Ι. 

1827‎‎.Ο Επίσκοπος μαυροβουνίου και Λόρδος Πέταρ  Πέτροβιτς απέστειλε επιστολή στον Σέρβο Πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς ζητώντας, λόγω κακών οικονομικών συνθηκών  στο Μαυροβούνιο, να δεχθεί  τη μετανάστευση αρκετών οικογενειών του Μαυροβουνίου στη Σερβία.‎

1830. Έναρξη των πενθήμερων ταραχών στο Βερολίνο, που ηταν αντανάκλαση της γαλλικής ιουλιανής Επανάστασης. 

1836. Στην Βλαχία ο Αλέξανδρος  Γκίκας καθιέρωσε  ως νόμισμα της χώρας, το λέι (λιοντάρι), που ηταν λογιστική μονάδα, που ισοδυναμούσε με 60 παράδες..

1863. Άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη η ιουδαϊκή «Ροβέρτειος Σχολή», με στόχο την εκπαίδευση των ηγετών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Χρηματοδοτήθηκε από τον έμπορο της Νεας Υόρκης και «φιλάνθρωπο» Κρίστοφερ Ρόμπερτ. 


1866. Στο Παλέρμο εκδηλώθηκε «η εξέγερση των επτάμιση ημερών» κατά του Βασιλείου τη Ιταλίας. Την αυγή εισέβαλαν στην πόλη 4000 αντάρτες  από τις γύρω περιοχές, με την διοίκηση  του Σαλβατόρε Νόμπιλε,  και του Σαλβατόρε Μισέλι, πρώην διοικητή των Γκαριβαλδίνων  στις ταραχές 1848 και 1860. Σε μια απόπειρα να ελευθερώσει τον Τζουζέπε Μπάντια  (πρώην διοικητή του Γκαριμπάλντι) ο Μισέλι  σκοτώθηκε. Οι αντάρτες έβαλαν φωτιά στις δημόσιες κρατικές υπηρεσίες   σκοτώνοντας τον γενικό επιθεωρητή του σώματος δημοσίων φρουρών.

1875. Στη Στάρα Ζαγόρα ξέσπασε η εξέγερση που διοργανώθηκε από τη βουλγαρική επαναστατική Κεντρική Επιτροπή στο Βουκουρέστι (Б.Р.Ц.К.) που είχε επικεφαλής τον Στέφαν Σταμπόλοφ.


 1904. Στην Αθήνα έγιναν τα εγκαίνια του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου Αθήνας–Πειραιά. Στην Ιταλία άρχισε  η πρώτη γενική απεργία, η οποία κράτησε μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, και προκλήθηκε από τη σφαγή των ανθρακωρύχων της Σαρδηνίας στις 4 Σεπτεμβρίου από τους αστυνομικούς

1905. Τα ανταρτικά σώματα του Καπεταν Οδυσσέα , (Γεώργιος Βλαχογιάννης) και του Γεωργίου Μακρή διέλυσαν την «τσέτα» από 80 άνδρες του Κομιτατζή Ναούμ. Πετρόφ  που τρομοκρατούσε την«ακρόπολη του σλαβόφωνου Ελληνισμού», το Μαρίχοβο. Η μάχη εγινε ανάμεσα στα χωριά Γραδέσνιτσα και Δράγος της περιοχής Μοναστηρίου-Φλώρινας. Ο Ναούμ σκοτώθηκε λίγες μέρες, στις 21 Νοεμβρίου από τους Τούρκους.

1908 . Η Αυστρο-Ουγγαρία και η Ρωσική Αυτοκρατορία συμφώνησαν στην Βιέννη ότι η μεν Αυστρο- Ουγγαρία δεν θα αντιτίθετο στο άνοιγμα του Βοσπόρου για τα ρωσικά πλοία, και η Ρωσία αποδέχτηκε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστρία.


1914 .Η Κρατική Δούμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, ψήφισε  την απαγόρευση της πώλησης της βότκας κατά τη διάρκεια του πολέμου.  

1916. Κατά  τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης   ο Σερβικός Στρατός ξεκίνησε η μεγάλη επίθεση μάχη, επί του όρους Καϊμακτσαλάν που είχε καταληφθεί το 1916 από τον βουλγαρικό στρατό, που είχε εγκαταστήσει σειρές χαρακωμάτων και βάσεις πυροβολικού.


1918. Στην Δοϊράνη άρχισε η προπαρασκευή του πυροβολικού για την επίθεση των Αγγλων και των Ελλήνων κατά της 9ης Βουλγαρικής Μεραρχίας του Πλέβεν.


1920. Στη Νεα Υόρκη ανατινάχτηκε ένα αυτοκίνητο βόμβα μεταξύ της έδρας της Τράπεζας  «Μόργκαν Στάνλευ» και του χρηματιστηρίου, και της Γουώλ Στρήτ. 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 200 τραυματίστηκαν. Ως υπεύθυνος συνελήφθηκε
ο Ιταλός αναρχικός Μάριο Μπούντα.
Οι γιατροί του  βασιλιά Αλέξανδρου, ανακοίνωσαν ότι δεν τους εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.


1922. Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, μετά την υποβολή της παραιτήσεως του αναχώρησε  για το Παλέρμο της Ιταλίας. Η «Επαναστατική Επιτροπή» μέχρι να επιστρέψει, από τον Κόρινθο ο προσωρινός πρωθυπουργός  Σωτήριος Κροκιδάς όρκισε ως αντικαταστάτη του πρωθυπουργού, τον αρχαιότερο υπουργό, τον υπουργό Στρατιωτικών, αντιστράτηγο Αναστάσιο Χαραλάμπη


1938. Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντήθηκε στο Μπερχτεσγκάντεν, με τον Βρετανό πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν και συμφώνησαν την εκχώρηση των περιοχών της Σουδητίας στη Γερμανία. 

1939. Έληξε με ανακωχή η συνοριακή σύγκρουση Ιαπωνίας –Σοβιετικής Ένωσης και τα μέρη αποδέχτηκαν τα υφιστάμενα όρια. 

1940. Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβλήθηκε η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία για τους άνδρες. 

1941. Αφού οι σοβιετικοί σύμμαχοι των Άγγλων έφθασαν στην Τεχεράνη
 ο σάχης Ρεζά που ακολουθούσε φιλο-γερμανική πολιτική παραιτήθηκε υπέρ του 22χρονου πρίγκιπα Μοχάμεντ Ρεζά Παχλεβί. Δημιουργήθηκε ο Περσικός διάδρομος εφοδιασμού για τα σοβιετικά στρατεύματα.
Στο Βερολίνο,  ο καγκελάριος της ναζιστικής Γερμανίας εξέδωσε διαταγή για την εκτέλεση 100 Σέρβων για κάθε Γερμανό στρατιώτη που θα σκοτωνόταν από τους παρτιζάνους.


1943. Βομβαρδισμός του Αργοστολίου από τους Γερμανούς. Η γερμανική 10η Στρατιά απέτυχε να εξαλείψει αναφέρει το συμμαχικό προγεφύρωμα γύρω από το Σαλέρνο. 

1944. Στο Μελιγαλά, άρχισε η σφαγή των αιχμαλώτων.


1950. Στο Βιετνάμ, οι Βιετ Μινχ επιτέθηκαν στις Γαλλικές βάσεις Ντον κε, και , Λάος Kάι. 

1955.Στην Αργεντινή έγινε το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα κατά του Προέδρου Χουάν Ντομίνγκο Περόν που τον ανέτρεψε.

1959. Ο Γάλλος Πρόεδρος  ντε Γκωλ, αποδέχτηκε το δικαίωμα των Αλγερίνων στην αυτοδιάθεση  και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην Αλγερία για την ανεξαρτησία από τη Γαλλία.

1963. Ο Πατριάρχης Αθηναγόρας κάλεσε στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών. Αναβλήθηκε η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου .
Ο Αχμετ Μπεν Μπελλά εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Αλγερίας. 

1967 .Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακοίνωσε την ανακάλυψη του προϊστορικού οικισμού στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης. 

1968. Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος έδωσε στη δημοσιότητα το νέο Σύνταγμα , το οποίο θα εγκρινόταν με δημοψήφισμα.

1969 .Άρχισαν στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης οι 9οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες στίβου. 

 1970.Σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και κυβέρνησης της Ιορδανίας .Ο «Μαύρο Σεπτέμβρης». Οι λιμενεργάτες του Νιουκάσλ της Αυστραλίας, άρχισαν Μποϊκοτάζ εναντίον των ελληνικών πλοίων , απαιτώντας την απελευθέρωση των φυλακισμένων ναυτεργατών και συνδικαλιστών.
1971. Στη Γιάλτα έγινε η γερμανο-σοβιετική σύνοδος κορυφής μεταξύ του Βίλλυ Μπραντ και του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

 1974. Ο Αλεξάντερ Χέιγκ έγινε ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. 


1975. Το Πράσινο Ακρωτήριο, η Μοζαμβίκη και το Σάο Τομέ έγιναν μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. 

1977. Η 
Μαρία Κάλλας , (Μαρία Άννα Σοφία Σεσίλια Καλογερόπουλου),  απεβίωσε στο Παρίσι σε ηλικία 53 ετών.

1978. Στο νοτιοανατολικό Ιράν, σκοτώθηκαν 26.000 άνθρωποι από σεισμό μεγέθους 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που κατέστρεψε την πόλη Ταμπάς. 

1979 . Δυο οικογένειες της Θουριγγίας, οκτώ άτομα, δραπέτευσαν από την Ανατολική Γερμανία με ένα αερόστατο που έφταιξαν μόνοι τους και διέφυγαν στην Δυτική Γερμανία. 

1981. Η κυβέρνηση Ράλλη προκήρυξε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου.
1982. Χριστιανοί πολιτοφύλακες Λιβάνου επιτέθηκαν στα προσφυγικά στρατόπεδα της Σάμπρα και Σατίλα στη Βηρυτό και ξεκίνησε μια σφαγή τριών ημερών στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 800 άνθρωποι. Ηθικός αυτουργός και οργανωτής ήταν ο στρατηγός και μετέπειτα πρωθυπουργός του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν. 


1987 .Υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ  για την προστασία της στιβάδας του όζοντος και την απαγόρευση  των επιβλαβών για το όζον ουσιών.

1992. Μαύρη Τετάρτη για τη βρετανική λίρα που βγήκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών και υπέστη μεγάλη υποτίμηση. Ο Μανουέλ Νοριέγκα καταδικάστηκε από το Κράτος Δικαίου σε ποινή φυλάκισης 30 ετών.


1993. Στον  πόλεμο  της  Αμπχαζίας άρχισε η  μάχη για το Σουχούμι .

1995. Η Ελληνική κυβέρνηση ήρε το εμπάργκο κατά της Μπουγιουρουμού.

1999. Στην Αλγερία εγκρίθηκε από το λαό με 98,6%  το ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου Αμπντ αλ-Αζίζ Μπουτεφλίκα για τη συμφιλίωση με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές και η χορήγηση αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές κατέθεταν τα όπλα.
Τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία με 17 νεκρούς από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυκατοικία στο Βόλγογκραντ και άλλοι 4 νεκροί από έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη


2000 . Η ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ , σύμφωνα με το ψήφισμα 1244. να επιστρέψουν  στο κατεχόμενο  Κοσσυφοπέδιο και το Μετόχι οι προβλεπόμενοι από το ψήφισμα  στρατιώτες και  αστυνομικοί.

2001‎‎.Η Κίνα έγινε δεκτή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από 15 χρόνια διαπραγματεύσεων.‎

2007.Στην Ελλάδα έγιναν βουλευτικές εκλογές με τη συμμετοχή 22 κομμάτων. Πρώτο κόμμα με 2,994.979 ψήφους και 41,84% η Νέα Δημοκρατία που έβγαλε 152 βουλευτές. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με 3,8% έβγαλε 10 βουλευτές.
17 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν στην πλατεία Νισουρ  από υπαλλήλους της αμερικανικής ιδιωτικής εταιρείας ασφαλείας Μπλακγουώτερ που  μετείχαν σε φάλαγγα με διπλωμάτες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

2011‎‎ . Αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι του Κοσσυφοπεδίου και μέλη της EULEX ανέλαβαν τον έλεγχο των  συνοριακών διαβάσεων Γιάρινιε και Μπρίνιακ προς τη Σερβία.‎

2014. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας. 

2015. Μεγάλος σεισμός μεγέθους 8,3 ρίχτερ έπληξε τη Χιλή. Στρατιωτικό πραξικόπημα  στην Μπουρκίνα Φάσο.

2018. Στις ελεύθερες περιοχές της Συρίας  έγιναν  για πρώτη φορά από το 2011 δημοτικές εκλογές.

2020. Στην Ιαπωνία, ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης Γιοσιχίντε Σούγκα διορίστηκε  πρωθυπουργός , αντικαθιστώντας τον Σίνζο Άμπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: