7/4/24

10 χρόνια από την ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ .Η Ρωσία πρότεινε την αποστολή ειρηνευτικής δύναμης κυανόκρανων στην Ουκρανία και ως «τελική λύση» μια αποστρατικοποιημένης Συνομοσπονδία.

 ΟΙ ΗΠΑ , ΟΙ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΕΊΧΑΝ ΗΔΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ 

Το περιφερειακό συμβούλιο του Ντόνετσκ υιοθέτησε στις 7 Απριλίου 2014 ψήφισμα για την ανακήρυξη της ανεξάρτητης και κυρίαρχης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και αποφάσισε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία στις 11 Μαΐου. Το περιφερειακό συμβούλιο του Ντόνετσκ  ζήτησε από τη Ρωσία την αποστολή κυανοκράνων για την προστασία του ρωσικού άμαχου πληθυσμού. 

(Το ρεπορτάζ ειναι από το Δελτίο των 11)

7 Απριλίου. Ο προσωρινός "δοτός πρωθυπουργός" της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι 
εφαρμόζει «σχέδιο διαμελισμού της Ουκρανίας». Ο δοτός υπουργός Εσωτερικών  Αβάκοφ, είπε ότι ο Πούτιν και ο Γιανουκόβιτς υποκινούν τις ταραχές. 
Το Κίεβο υιοθέτησε  νέα αυστηρή νομοθεσία για τους "αυτονομιστές" και τους οπαδούς της απόσχισης, κάνοντας ποινικό αδίκημα αυτές τις πολιτικές πεποιθήσεις.
 Το Ρωσικό υπουργείο εξωτερικών ,επανέλαβε την πρόταση της Μόσχας για « την έναρξη ενός πραγματικού εθνικού διαλόγου όλων των πολιτικών και περιφερειακών δυνάμεων» της Ουκρανίας.
 Η Μόσχα δήλωσε  έτοιμη να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή σε συνεργασία με τους  υπουργούς Εξωτερικών των χωρών που επικύρωσαν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου. 
 
Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να κρατήσουν δια της βίας την Ουκρανία " ενιαία" υπό την διακυβέρνηση των «προσωρινών Αρχών» που είχαν εγκαταστήσει στο Κίεβο, μετά το πραξικόπημα του "Ευρωμαίντάν".

Η Ρωσία που δεν  αναγνωρίζε τη νομιμότητα της προσωρινής κυβέρνησης που προέκυψε από το πραξικόπημα, ζητούσε την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου, την οποία διαπραγματεύτηκαν οι υπουργοί εξωτερικών της Γερμανίας , της Γαλλίας και της Πολωνίας και επέμενε  στον πολιτικό διάλογο με τις  περιφερειακές πολιτικές δυνάμεις.

 Η Ρωσία ζητούσε την παρουσία ειρηνευτικής δύναμης κυανόκρανων στις περιοχές που ζούσαν Ρώσοι και θεωρούσε ως τελική λύση μια αποστρατικοποιημένη Συνομοσπονδία. 

 «Αν οι πολιτικές δυνάμεις στο Κίεβο, που αυτοαποκαλούνται κρατική εξουσία, συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με απόλυτη ανευθυνότητα τη μοίρα της χώρας και του λαού τότε το μέλλον θα φέρει αδιέξοδα και κρίσεις και νέες ταραχές», τόνιζε  το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών, και πρόσεθεται: 
«Είναι καιρός να σταματήσουν να κατηγορούν τη Ρωσία για τις συμφορές της Ουκρανίας . Οι άνθρωποι στην Ουκρανία θέλουν να ακούσουν σαφείς απαντήσεις από εκείνους που βρίσκονται στο πηδάλιο της εξουσίας στο Κίεβο . και έφτασε η ώρα οι ουκρανικές αρχές να εισακούσουν τις λαϊκές απαιτήσεις»

 Η Ρωσία κάλεσε τους δοτούς  στο Κίεβο να σταματήσουν τις στρατιωτικές προετοιμασίες για να αποτρέψει επερχόμενο  πόλεμο και επέμενε  σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης στην Ουκρανική κρίση. 

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  στην Μόσχα, μετά από τη συνάντηση του με τον υπουργό εξωτερικών της Αγκόλας,
 ότι στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συμμετάσχουν οι ευρωπαϊκές χώρες , οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας , και τόνισε ότι σε αυτές τις συνομιλίες θα πρέπει να εκπροσωπούνται και οι Νότιες και Ανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας.
 «Η δυσαρέσκεια στη νότια και την ανατολική της Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοηθεί και κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε σε αποτυχία τις διαπραγματεύσεις όποια μορφή και εάν έχουν» ,τόνισε

 Μετά το Χάρκοβο, το Λουγκάνσκ, και το Ντόνετσκ,  το βράδυ της 7ης Απριλίου, οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Νικολάγιεφ . 
Οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία μπροστά στην έδρα της Περιφέρειας. Δεκαπέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν και 11 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ συνελήφθησαν 20 διαδηλωτές. . 
Στο Κίεβο,  ο δοτός υπουργός εσωτερικών Αβάκοφ μετά την εκκαθάριση του Χάρκοβο από τη μονάδα «Jaguar»  ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι θα απολυθεί περίπου το 30% τον ανδρών της τοπικής αστυνομίας γιατί πήραν το μέρος των διαδηλωτών και «σαμποτάρισαν» τις ενέργειες που διέταξε.
 Κατά τις συγκρούσεις στο Χάρκοβο, συνελήφθησαν 70 άτομα, που κρατούνται στις φυλακές του Κιέβου και της Πολτάβα.
 Η μονάδα «Jaguar» μετά το Χάρκοβο,μετακινήθηκε στην περιφέρεια της Βίνιτσα στη Νοτιοδυτική Ουκρανία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

" Ότι έχει κακή αρχή , έχει και κακό τέλος . " Πολύβιος

Οι Αδελφοί Αγγελόπουλοι δεν είναι το καλό αλλά το κακό. Και το δείχνουν

 Πέρασε ο πανδαμάτωρ χρόνος και ξεχάσαμε τι έκαναν οι διαιτητές στα δυο πρώτα παιχνίδια των τελικών του πρωταθλήματος Μπάσκετ. Αλλά, οι Αφοί...