1/1/09

Πενήντα χρόνvων η επανάσταση στην Κούβα


Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν σήμερα από την είσοδο των ανταρτών του Φιντέλ στην Αβάνα και την δραπέυση του δικτάτορα Μπατίστα στις ΗΠΑ . Η Επανάσταση γιορτάζει.Η Επανάσταση που επιβίωσε, σε πείσμα κάθε πρόβλεψης. Σε απόσταση μόλις 90 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ΗΠΑ, άντεξε στις ασφυκτικές πιέσεις 10 διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων ,του αμερικάνικου εμπάργκο ,και επέζησε της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Σύμφωνα με τον «Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης» (Human Development Index), των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος συνυπολογίζει ως επιμέρους αναπτυξιακούς δείκτες, τα ποσοστά αναλφαβητισμού, το εισόδημα και το προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης, η Κούβα είναι πιο ανεπτυγμένη από χώρες στις οποίες ρέει άφθονο χρήμα ( π.χ. Ρωσία, Σαουδική Αραβία), από κράτη της Ενωμένης Ευρώπης (π.χ. Βουλγαρία) και από τους περισσότερους γείτονές της (π.χ. Παναμάς, Βενεζουέλα, Κολομβία, κ.α). Οι κάτοικοί της είναι πιο μορφωμένοι, πιο υγιείς, και ζουν περισσότερο από αυτούς των ΗΠΑ. Η ποιότητα της υγειονομικής περίθαλψης και το εκπαιδευτικό σύστημα της Κούβας προσεγγίζουν εδώ και αρκετές δεκαετίες τα επίπεδα του ανεπτυγμένου δυτικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

  18/4/23 Η 18η Απριλίου στην Ιστορία Η 18η Απριλίου είναι η 108η ημέρα του έτους του Γρηγοριανού ημερολογίου . Απομένουν 257 ημέρες πριν απ...