8/4/15

Η μεγάλη Αλβανία ξανά στο προσκήνιο

Μετά την προεκλογική συμμαχία με το κόμμα των Τσάμηδων ο σοσιαλιστής κ Ράμα έκανε μία ακόμα προεκλογική κίνηση υιοθετώντας το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινας «Kosova Klan» από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσσόβου Χασίμ Θάτσι. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα είπε ότι η «Ένωση» της «μητέρας» Αλβανίας με το Κόσσοβο θα γίνει εφόσον, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίσει να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσσόβου, λέγοντας : «Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίηση τους με τον κλασικό τρόπο».
Ο κ. Χάσιμ Θάτσι διευκρίνισε ότι , «τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο πρώτος που αντέδρασε ήταν ο κ.Βούστιτς που έγραψε στο Τουίτερ ότι «δεν θα επιτρέχει ποτέ την Ένωση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία».
Ο προϊστάμενος του Γραφείου της Κυβέρνησης της Σερβίας για τα θέματα του Κοσσυφοπεδίου, κ. Μάρκο Τζούριτς χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Ράμα την «Ένωση» του Κοσσόβου με την Αλβανία ως πλήγμα σε βάρος της ειρήνης και ως απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής διότι καλεί για αλλαγή των διεθνών συνόρων στα Βαλκάνια.
Στο πλαίσιο της έξαρσης της «Αλβανικής Εθνικής Ιδέας» πάντως, τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης στο Κόσσοβο και την Αλβανία χαρακτήρισαν ως «πρόκληση» την ομιλία του υπουργού Εξωτερικών , Νίκολα Ποπόσκι, σε κομματική συγκέντρωση του VMRO-DPMNE στο Τέτοβο (5 Απριλίου ), όπου είπε στο ακροατήριο του ότι, «Το Τέτοβο είναι μια μακεδονική πόλη, είναι η καρδιά της ‘Μακεδονίας». Σ
την ίδια λογική, το κανάλι «Top Channel» των Τιράνων μετέδωσε ντοκιμαντέρ για την Αχρίδα που κάποτε την κατοικούσαν κατά 80% μουσουλμάνοι οι οποίοι μετά τους Βαλκανικούς πολέμους κατέφυγαν στην Τουρκία, ενώ «η πόλη είναι χτισμένη κατά τον «αλβανικό ρυθμό», «όπως είναι χτισμένο το (αλβανικό) Αργυρόκαστρο».
Ωστόσο ο θρησκευτικός οθωμανικός ριζοσπαστισμός δημιουργεί προβλήματα στους «εθνικιστάς», διότι ο Χότζας του Πρίζρεν, κάλεσε τους πιστούς να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία ,διότι πριν την οθωμανική κατάκτηση, πριν το 1445, ο πληθυσμός του Κοσσυφοπεδίου είχε μόνο 1% Αλβανούς.

ΥΓ.Δυο «εθνικιστικά καρπούζια» στην ίδια αλβανική μασχάλη δεν χωράνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: