6/1/16

Ο πόλεμος της τιμής του πετρελαίου

Το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα 11 ετών. Στο Λονδίνο το Brent άνοιξε στα 35,75 δολάρια το βαρέλι που είναι η χαμηλότερη τιμή από το 2004. Στη Νέα Υόρκη το αμερικανικό CLc1 πουλήθηκε στα 35,51δολάρια το βαρέλι. Η κατάρρευση των τιμών ξεκίνησε τον Ιούνιο 2014 όταν το βαρέλι έκανε 115 δολάρια διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία.
Μέχρι τώρα το όπλο του πετρελαίου έχει καταστρέψει τη Βενεζουέλα και τη Νιγηρία αλλά και το Ιράκ. Η Βενεζουέλα που έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, και της οποίας το καθεστώς χρησιμοποιούσε τα έσοδα του πετρελαίου για να πληρώσει για τις συντάξεις, την υγειονομική περίθαλψη, και τις κοινωνικές παροχές αντιμετωπίζει έναν πληθωρισμό πάνω από 150% που αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 200% φέτος, και η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της , ενώ τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν ελλείψεις. Η οικονομική ύφεση έφερε την αμερικανόδουλη αντιπολίτευση μετά από 17 χρόνια στην εξουσία.
H Νιγηρία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, υποφέρει από διακοπές ρεύματος και έλλειψη καυσίμων και η κυβέρνηση αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της .Οι κρατικοί υπάλληλοι δεν έχουν λάβει μισθούς εδώ και μήνες. Το πετρέλαιο αποτελεί προσφέρει περίπου το 75% των κρατικών εσόδων της Νιγηρίας, και σχεδόν το 90% των εξαγωγών της χώρας.
Το Ιράκ που χρειάζεται απεγνωσμένα έσοδα για τη χρηματοδότηση του πολέμου κατά του Ισλαμικού κράτους ανέβασε την παραγωγή του σε επίπεδα ρεκόρ για να βρει ρευστό , αλλά η αύξηση της παραγωγής δεν έκελισε την τρύπα στο προϋπολογισμό.
Η Ρωσία, που ο κουλός Μακέιν, είχε αποκαλέσει «Βενζινάδικο» και ήταν ο κύριος στόχος της πολιτικής του φθηνού πετρελαίου, μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τα προβλήματα της Βενεζουέλας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το ρωσικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 3,8% τη χρονιά που πέρασε και κατά 0,6% φέτος. Το ρούβλι έχασε 50% της αξίας του αλλά έτσι καλύφθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Ο ρωσικός προϋπολογισμός το 2015 είχε στηριχτεί σε έσοδα με μέση τιμή τα 50 δολάρια το βαρέλι ενώ για φέτος η πρόβλεψη είναι 30 δολάρια.
Σχεδόν το ήμισυ των κρατικών εσόδων της Ρωσίας προέρχεται από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η βουτιά των τιμών του πετρελαίου συνδυάστηκε και με τις οικονομικές κυρώσεις.
Ο πρωταγωνιστής της κρίσης η Σαουδική Αραβία συνθλίβεται και αυτή από το φτηνό πετρέλαιο. Οι Σαούντ ανακοίνωσαν έλλειμμα του προϋπολογισμού σχεδόν 100 δις και θα εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας για το 2016.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να ήξερα από που προμηθεύεται πετρέλαιο η απομονωμένη Βόρεια Κορέα... Η οποία μάλιστα προχώρησε σε επιτυχή δοκιμή βόμβας υδρογόνου! Και μαντέψτε ποιά χώρα έσπευσε να την καταδικάσει, πέρα από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους... Η Ρωσία του Πούτιν! Προφανώς κατά τον Πούτιν οι μικρές χώρες σαν τη Βόρεια Κορέα δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στην αυτοάμυνα όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία...

Ανώνυμος είπε...

ΟΣΟ ΜΕΝΕΙ ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΙ ΜΑΔΟΥΡΟ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ.ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΕΜΠΑΡΚΟ.