Η νήσος Σάσων, (Ιταλικά Σαζένο, Αλβανικά Σαζάν), βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας, στα στενά του Οτράντο, εκεί που η Αδριατική συναντάει το Ιόνιο. Γνωστή με το ίδιο όνομα από την αρχαιότητα, αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς.
Το νησί ήταν Βενετική κτήση και ακολούθησε την τύχη των Ιονίων νήσων. Το 1864 προσαρτήθηκε στο βασίλειο της Ελλάδος μαζί με τα Επτάνησα. Το ελληνικό κράτος αμέλησε να εγκαταστήσει αρχές στο νησί παρά το ότι κατοικείτο από κάποιες δεκάδες ελλήνων κατοίκων.
Κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού πολέμου, το 1912 αποβιβάσθηκε στο νησί άγημα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και για πρώτη φορά ασκήθηκε ελληνική κρατική εξουσία εκεί. Όμως, το 1914 μετά από πιέσεις της Ιταλίας και της Αυστρουγγαρίας η Ελλάς απέσυρε τις δυνάμεις της από το νησί.
Στην συνέχεια η Βρετανία ζήτησε από την κυβέρνηση Βενιζέλου την παραχώρηση του νησιού στο νεοσύστατο αλβανικό κράτος, αναφέροντας πως αυτό θα θεωρηθεί ως μία ενέργεια που θα βοηθήσει στην απόδοση της Βορείου Ηπείρου στην Ελλάδα.
Ο Βενιζέλος δέχθηκε και έφερε στην βουλή το θέμα.
Η ελληνική βουλή ψήφισε τον νόμο 272/1914 (ΦΕΚ 151/Α’/7-6-1915) με τον οποίο η Ελλάς παραχώρησε το νησί στην Αλβανία.
Αυτή είναι η μοναδική φορά που εκχωρήθηκε ελληνικό έδαφος με απόφαση της ελληνικής βουλής.
Οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού εξολοθρεύτηκαν όλοι από την αλβανική δύναμη που αποβιβάστηκε τότε στο νησί.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1920 η Αλβανία εκχώρησε το νησί στην Ιταλία και τον Απρίλιο του 1923 κυκλοφόρησε από την ιταλική διοίκηση στο νησί μία σειρά οκτώ γραμματοσήμων με τον βασιλιά Βίκτωρα – Εμμανουήλ, επισημασμένων με υη σφραγίδα SASENO. Αυτά είναι και τα μοναδικά γραμματόσημα που κυκλοφόρησαν ποτέ στο νησί αυτό.
Στις 31 Οκτωβρίου 1922 ο Μπενίτο Μουσολίνι ανέλαβε την εξουσία στην Ιταλία.
Ο ιταλικός επεκτατισμός ήταν στο αποκορύφωμά του και τα Ιταλικά ταχυδρομεία εξέδιδαν ιδιαίτερα γραμματόσημα για κάθε νησί ή περιοχή που κατείχαν προσπαθώντας να παρουσιαστούν σαν μια αποικιακή δύναμη ισάξια ίσως με την Μεγάλη Βρετανία ή την Γαλλία.
Η νήσος Σάσων αποδόθηκε πάλι στην Αλβανία το 1947 με απόφαση της διάσκεψης των Παρισίων. Στην ίδια διάσκεψη που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα τα Δωδεκάνησα.
Στην διάσκεψη αυτή η Ελλάς είχε ζητήσει την απόδοση και της Βορείου Ηπείρου, όμως το θέμα αυτό η διάσκεψη το είχε παραπέμψει στην διαρκή πρεσβευτική σύνοδο των τεσσάρων για μία μελλοντική διευθέτηση του ζητήματος της Βορείου Ηπείρου μαζί με τα ζητήματα της Αυστρίας και της Γερμανίας τα οποία διευθετήθηκαν το 1955 και το 1989 αντίστοιχα.
Το ζήτημα της Βορείου Ηπείρου παραμένει λοιπόν από τότε παγωμένο προς μελλοντική διευθέτηση.
Δημήτρης Περδίκης
Γράφει ο Σπύρος Χατζάρας . Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΟΡΗΓΟ. Ανένδοτος για να φύγουν οι Ψεύτες,οι κλέφτες,και οιΠροδότες.«Ου δη πάτριον εστί ηγείσθαι τους επήλυδας των αυτοχθόνων….»...
24/11/16
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
-
Η ΑΙΝΟΣ επειδή ειναι μικρή και έχει μικρότερο κόστος πουλάει πολύ πιό φθηνα από τον Ανταγωνιστή της Μπαρμπαστάθη που εχειαγοραστεί από πολ...
-
Οι πρώτες (ιατροδικαστικές) εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο 31χρονος ποδοσφαιριστής υπέστη έμφραγμα.
3 σχόλια:
Ο κ. Περδίκης είναι ο γνωστός φιλοτελιστής των Εξαρχείων;
http://3.bp.blogspot.com/-ZSL97Sc8Phg/UTSO4LoJHnI/AAAAAAAAbY8/DQCFd2ojsYw/s1600/XEPOULIMA+NISIOU+SE+ALVABOUS-1.jpg
"ΦΕΚ 151,7/6/1914 ν.272 περί παραχωρήσεως της νησίδας Σάσωνος εις την Αλβανίαν...
Νόμος 272
Κωνσταντίνος βασιλεύς των Ελλήνων
Ψηφισάμενοι ομοφώνως μετά της Βουλής, αποφασίσαμεν και διατάσσομεν.
Άρθρον 1.
Επιτρέπεται εις την Κυβέρνησιν εις την Αλβανικήν επικράτειαν παραχώρησις της νησίδος Σάσωνος, ανηκούσης τω Ελληνικώ Βασιλείω δυνάμει του 2ου άρθρου της παραχωρήσεως των Ιονίων νήσων, συνθήκης του Λονδίνου της 17/29 Μαρτίου 1864.
Άρθρον 2.
Η ισχύς του παρόντος νόμου άρχεται από της εις την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύσεως αυτού.
Ο παρών νόμος υπό της Βουλής ψηφισθείς και παρ' Ημών σήμερον κυρωθείς δημοσιευθήτω διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθήτω ως νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 5 Ιουνίου 1914
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Β.
Το υπουργικός Συμβούλιον
Ο Πρόεδρος
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Τα μέλη
Γ. Στρέϊτ, Κ.Δ. Ρακτιβάν, Εμμ. Ρέπουλης, Ι.Δ. Τσιριμώκος, Αλ. Ν. Διομήδης, Ανδρ. Μιχαλακόπουλος, Κ. Δεμερτζής.
Εθεωρήθη και ετέθη η μεγάλη του Κράτους σφραγίς
Εν Αθήναις τη 6 Ιουνίου 1914.
Ο επί της Δικαιοσύνης Υπουργός
Κ.Δ. Ρακτιβάν"
http://www.elzoni.gr/html/ent/851/ent.29851.asp
"... Στη συνέχεια και ενώ βρισκόταν στην εξουσία η Κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου, η Ελληνική Βουλή έκανε κάτι το πρωτοφανές: με το Νόμο 272 της 5ης Ιουνίου του 1914 παραχώρησε τη νήσο Σάσωνα στην Αλβανία!!! Στις 2 Ιουλίου, εκτελώντας εντολή της Ελληνικής Κυβερνήσεως, απεχώρησε η Ελληνική φρουρά, υποστέλλοντας τη Σημαία μας. Οι δυστυχείς κάτοικοι του νησιού αφέθηκαν τελείως απροστάτευτοι. Λίγες μέρες μετά την εγκληματική εγκατάλειψη τους, στις 16 Ιουλίου 1914, σφαγιάσθηκαν με τον αγριότερο τρόπο!!! "
http://www.corfuhistory.eu/?p=1644#
"... η Κυβέρνηση Βενιζέλου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, ψήφισε το νόμο 2729-5-1914 με τον οποίο η Σάσωνα παραχωρούταν στην Αλβανία. Στις 2 Ιούλη οι ΄Ελληνες αποχωροϋσαν από τη Σάσωνα και λίγες μέρες αργότερα οι βοσκοί που ζούσαν εκεί σφαγιάζονταν από τους Αλβανούς."
Περισσότερα γιά την Σάσωνα:
http://erevnw.blogspot.gr/2013/09/blog-post_6968.html
Εκτός από την Σάσωνα η Ελλάδα χάρισε και 14 χωριά στην Αλβανία!!!:
http://provoles.de/component/content/article.html?id=2883
http://taxalia.blogspot.gr/2009/04/blog-post_5244.html
http://k-proothisi.blogspot.gr/2009/04/blog-post_8766.html
http://florina-history.blogspot.gr/2010/04/blog-post_05.html
"... Γράφει ο Αναστάσιος Καζαντζίδης - Εκπαιδευτικός-αρθρογράφος
Όταν η Ελλάδα χάριζε 14 χωριά στην Αλβανία...
Μελετώντας το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο της κυρίας Θώμη Βέρρου ‘Τοπωνύμια και Διοικητική Κατανομή Οικισμών της Μακεδονίας’ των Επιστημονικών Εκδόσεων UNIVERSITY STUDIO PRESS, στην σελίδα 12...
... Την ίδια εποχή παραχωρήθηκαν από την Ελλάδα, τα παρακάτω 14 χωριά της περιοχής Φλώρινας – Καστοριάς με αμιγή μουσουλμανικό πληθυσμό στην Αλβανία για διόρθωση των συνόρων των δυο χωρών: Άνω Γκορίτσα, Βερνίκι, Γκλομποτσάνη, Ζαγραδέτσι, Ζαρόσκα, Καπέστιτσα, Κάτω Γκορίτσα, Λέσκα, Πούστετς, Ρακίτσα, Σούλεν, Σούετς, Τέρστενικ και Τσέριε’!!!
Με λίγα λόγια δηλαδή, επειδή δεν κατοικούσαν σε αυτά τα χωριά καθόλου χριστιανικοί πληθυσμοί, τα …χαρίσαμε στην Αλβανία!!!
Σε ερώτησή μου προς τη συγγραφέα του βιβλίου, για το αν βρήκε κάποια Ελληνοαλβανική συνθήκη στο ελληνικό ΥΠΕΞ ή αν πήρε κάποια εδάφη η Ελλάδα ως αντάλλαγμα, εισέπραξα εμβρόντητος την απάντηση: το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών δεν έχει αυτή τη συνθήκη! Τη βρήκα ψάχνοντας στα αρχεία του Αλβανικού Υπουργείο Εξωτερικών και η συνθήκη αυτή δεν έγραφε αν πήρε η Ελλάδα εδάφη ως αντάλλαγμα. Απλά τα παραχωρήσαμε στην Αλβανία!!!..."
Δημοσίευση σχολίου