12/11/16

Όξος μετά χολής μεμειγμένον

12 Νοεμβρίου1940.16η ημέρα του Πολέμου. Η μικρότητα του άκαπνου Διαγγελέα και του κύκλου Παπάγου σε όλο της το μεγαλείο

Ο ζηλόφθων Παπάγος για να στερήσει την δόξα της αντεπίθεσης από τον ένδοξο στρατηγό Κατσιμήτρο εξέδωσε διαταγή του Γενικού Στρατηγείου, σύμφωνα με την οποία από τις 12 Νοεμβρίου η VIII Μεραρχία έπαυε να υπάγεται απευθείας στο Γενικό Στρατηγείου και στο εξής θα υπαγόταν στο Α' Σώμα Στρατού, υπό τον αντιστράτηγο Παναγιώτη Δεμέστιχα ο οποίος ανέλαβε τον τομέα Ηπείρου , και ο οποίος είχε «προωθηθεί» από την Αθήνα, δια μέσου της Καλαμπάκας, στο χωριό Βοτονόσι, στο 43ο χιλιόμετρο της οδού Ιωαννίνων—Μετσόβου.
Προς την VIII Μεραρχία διαβιβάστηκε η παρακάτω διαταγή του Αρχιστράτηγου με την οποία εκφραζόταν η ευαρέσκεια του για τις μέχρι τότε επιτυχίες της:
«Εκφράζομεν πλήρη Ικανοποίησιν δι' επιτυχή αντιμετώπισιν καταστάσεως επί λήξει περιόδου ενεργείας σας ως ανεξαρτήτου Μεραρχίας. Τούτο αφορά διοικητήν μεραρχίας πρωτίστως και εv αναλόγω βαθμώ συνεργάτας του».

Αυτό ήταν όλο.Στους νικητές της Γκραμπάλας, στους ήρωες που σταμάτησαν τους Ιταλούς στο Καλπάκι, ούτε ένας «μεγαλόσταυρος».
Απλά ένα χτύπημα στην πλάτη. 

Ταυτόχρονα, ο τομέας Θεσπρωτίας αποσπάστηκε από την VIII Μεραρχία μετονομάστηκε σε Απόσπασμα Λιούμπα και υπήχθη απευθείας στο Α' ΣΣ.
Στις 12 Νοεμβρίου επίσης, αυτομόλησε στις ελληνικές γραμμές λόχος Αλβανών στρατιωτών με τους αξιωματικούς του.
Μετά από την οικτρή ιταλική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εξέδωσε την εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 30ης Οκτωβρίου/12ης Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/12.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

12 Νοεμβρίου εννοείς προφανώς...

Ανώνυμος είπε...

Σπυρο,να δωσεις (αν το εχεις ευκαιρο)την ανακοινωση του ΚΙΣ την 12/11/1940,στην οποια οι εβραιοι αφου καταδικαζουν την ιταλικη επιθεση,προτρεπουν τους δικους τους να συνταχτουν υπο τον Μεταξα,και να δωσουν οι "τραπεζες τους" χρηματα για την ενισχυση του αγωνα.
Να δωσεις προσοχη στην ημερομηνια.
Οι εβραιοι,εβγαλαν την ανακοινωση την...15η ημερα του πολεμου!!!
Περιμεναν να δουν προς τα που "φυσάει ο ανεμος" !
Και εμφανιστηκαν οταν καταδειχτηκε οτι η καταληψη της Ελλαδας απο τον ιταλικο στρατο ηταν απο δυσκολη εως αδυνατη.

Παντα συμφεροντολογοι και λαμογια!!!
.