14/11/16

14 Νοεμβρίου 1940 . Την 18η ημέρα του Πολέμου .Επιτέλους επίθεση

Η ελληνική επίθεση εξαπολύθηκε  στις 06:30 το πρωί της 14ης Νοεµβρίου σ’ ολόκληρο το µέτωπο του Γ΄ Σ.Σ. από το υψ. Γκούµπελ µέχρι τις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας.
Η XV Μεραρχία εφόρµησε από τη χερσόνησο του Πυξού χωρίς προπαρασκευή πυροβολικού και κατάφερε να αιφνιδιάσει τους ιταλούς. Παρ’ όλες τις επανειλημμένες ιταλικές αντεπιθέσεις στις 10.00 πμ διέσπασε την κύρια γραµµή αντίστασης και κατέλαβε τα υψώµατα νότια της Τσερνόβσκας ενώ τις απογευµατινές ώρες το 28ο Σ.Π. κατάφερε µετά από σκληρές µάχες σώµα µε σώµα να καταλάβει το ύψ. 1480 και να συνδεθεί µε το 33ο Σ.Π. το οποίο είχε επιτεθεί αιφνιδιαστικά από το αριστερό της Μεραρχίας και είχε καταλάβει διαδοχικά τα υψώµατα µέχρι το υψ. 1338, (Τσέρνικ), ενώ απέτρεψε την ανατίναξη της στρατηγικής σηµασίας γέφυρας του ∆εβόλη ποταµού.
Μέχρι τις βραδινές ώρες η XV Μεραρχία κατάφερε να προωθηθεί σε βάθος τεσσάρων χιλιοµέτρων κατέχοντας την γραµµή Μπιτίνσκα – υψ. Τσέρνικ – υψ.1285.
Στο κέντρο του µετώπου, η IX Μεραρχία κατόρθωσε να ανατρέψει τις ιταλικές προφυλακές και παρά τους ισχυρούς αεροπορικούς βοµβαρδισµούς να καταλάβει τις πρωινές ώρες την περιοχή ανατολικώς του Σαλ και την δυτική όχθη του ∆εβόλη ενώ µέχρι το βράδυ είχε διασπάσει την κύρια τοποθεσία ιταλική αντίστασης και είχε προχωρήσει ένα χιλιόμετρο δυτικώς του Σαλ.
Η X Μεραρχία που δρούσε στο νότιο τµήµα της διατάξεως επιτέθηκε αιφνιδιαστικά µε το 65ο Σ.Π. καταλαµβάνοντας το χωριό Βόζιγραδ και συνάντησε ισχυρή ιταλική αντίσταση στο υψ. 1259 .
Νοτιότερα, απόσπασµα του 68ου Σ.Π. προέλασε µέχρι το ύψος του χωριού Νικολίτσε και κατέλαβε τα γύρω υψώµατα. Στο αριστερό άκρο, απόσπασµα της Μεραρχίας κινήθηκε από το Γκούµπελ προς το Καζάν όπου και το κατέλαβε, αλλά συνάντησε αντίσταση στο υψ. Μπαταρός.

Η ελληνική αεροπορία υποστήριξε την επίθεση βομβαρδίζοντας το αεροδρόμιο της Κορυτσάς. Χάσαμε ένα Blenheim που χτυπήθηκε από εχθρικό πυροβόλο προστασίας του αεροδρομίου και εξερράγη στον αέρα. Σκοτώθηκαν ο Σμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ο Σμηναγός ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ και ο Ανθυποσμηναγός ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΛΗΣ . Επίσης απωλέστηκε ένα Potez 25, που χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης στον τομέα της ΤΣΔΜ από μικρό ύψος. Σκοτώθηκε ο χειριστής υποσμηναγός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΙΑΚΑΣ.

Στον τομέα ευθύνης του Α ΣΣ το 5/42 επετέθη και κατόπιν αγώνος απελευθερωσε το χωριό γραμμής Κοκλιούς και ανακατέλαβε τα ύψ. Σιάστη και Γρίμπιανη.
Στον τομέα της Θεσπρωτίας το Σύνταγμα Πρεβέζης υποχρέωσε τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στην Λυκοτσόρα και να μαζέψουν τις δυνάμεις τους στο Κύριο Βουνό.
Το βράδυ Αλβανοί προερχόμενοι από το Χωριό Σαλίτσα (γνωστό σήμερα ως Λάκα), επιχείρησαν να επιτεθούν στην Σπηλιά όπου κρυβόταν όλα τα γυναικόπαιδα και γέροι της Κρυας Βρύσης με σκοπό να τους εκτελέσουν , (ακριβώς στην ίδια Σπηλιά επί Τουρκοκρατίας είχε μαρτυρήσει ομάδα Καλόγηρων) αλλά απωθήθηκε από ελληνική περίπολο.

Τη νύχτα της 14ης προς την 15η Νοεμβρίου 1940 μοίρα αντιτορπιλικών υπό τη διοίκηση του Αρχηγού του Στόλου Ναυάρχου Καββαδία ενήργησε επιδρομή στο στενό του Οτράντο. Όμως η μοίρα, αποτελούμενη από τα αντιτορπιλικά «Βασίλισσα Όλγα», «Βασιλεύς Γεώργιος», «Σπέτσαι», «Ψαρά» και «Ύδρα» δεν πέτυχε επαφή με τον ιταλικό στόλο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε Σπύρο, τί κακό αυτό με την Σρεμπενίτσα φέτος, ακόμα και πατριωτικές εφημερίδες αναπαράγουν την προπαγάνδα του Σόρος περί γενοκτονιών.

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΑΔΕΡΦΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ!

STOP


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣΥΜΜΟΡΙΤΙΚΟ HATE SPEECH ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΙΑ ΜΙΣΑΛΟΔΟΞΙΑ ΕΜΦΥΛΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΟΙ ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΕΡΒΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΜΕ ΜΙΣΟΣ !


Ο ΑΞΟΥΡΙΣΤΟΣ ΠΡΟΚΟΙΛΙΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ , ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΣΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΡΒΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕΡΒΩΝ ΥΠΗΚΟΟΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΧΤΟ HATE SPEECH ΚΑΤΑ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Π.Χ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ KAI ME ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΦΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΟΡΕΣΙΒΙΟΥ ΨΕΥΤΟΣΤΡΑΤΟΔΙΚΗ-ΚΥΝΗΓΟΥ ΚΕΦΑΛΩΝ !


ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ Η ΟΧΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ;


Χθες το βράδυ στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» γίναμε μάρτυρες ενός εμετικού περιστατικού που αφορούσε πανό με την ανάρτηση για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα.

«Τα ανθρωπόμορφα φασιστοειδή δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά γήπεδα, ιδίως στους αγώνες της εθνικής ομάδας. Για το λόγο αυτό σας καλώ για τις δικές σας ΑΜΕΣΕΣ ενέργειες και την σχετική ενημέρωση μου




http://www.skai.gr/news/sports/article/330681/edoli-vasileiadi-vreite-ta-anthropomorfa-fasistoeidi/


http://www.elkosmos.gr/epichirisi-tromokratisis-apo-tous-vosnious-me-aformi-ena-pano/

http://www.skai.gr/news/sports/article/330713/kai-simaia-ton-ethnikiston-tsetnik-sto-g-karaiskakis/

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...