26/11/16

26 Νοεμβρίου 1940. 30η ημέρα του πολέμου

Η ΔΕΥΤΕΡΗ επιστολή του Ζαχαριάδη προς το Μεταξά που στηρίζει την έξοδο από τον Πόλεμο με διαπραγματεύσεις. Η πλατφόρμα Ζαχαριάδη για Ειρήνη και Ουδετερότητα, με διεθνή μεσολάβηση και για αποχώρηση των Αγγλων από το έδαφος «και τα νερά της Ελλάδας», υποστήριζε την προσπάθεια του Μεταξά για διπλωματική λύση που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη στη Μαδρίτη.
Η πλατφόρμα Ζαχαριάδη βρισκόταν σε πλήρη διάσταση με τις κραυγές των πρακτόρων της SOE/KKE του δικτύου Μπάλφουρ για τη μεγάλη μας Σύμμαχο, και τον «ατρόμητο αρχηγό της Μεγάλης Βρετανίας». Οι υπάλληλοι των ξενων μυστικών υπηρεσιών και των τοκογλύφων, αυτή την πατριωτική επιστολή Ζαχαριάδη την επικρίνουν.

Το Ανοιχτό Γράμμα του Ζαχαριάδη

«Μεταξάν Πρωθυπουργόν Ανοιχτό Γράμμα

«Ολόκληρος ό λαός της Ελλάδας ξεσηκώθηκε σαν ένας άνθρωπος και χάλασε τά σχέδια τον φασισμού. Με το αίμα του ό λαός εξασφάλισε τη λευτεριά και την ανεξαρτησία του. Εξω άπ΄ αυτά ή Ελλάδα δεν έχει καμμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ίταλία-Γερμανία.
Αφού ό λαός μας υπερασπίσει αποτελεσματικά την ανεξαρτησία και την εθνική λευτεριά του, σήμερα ένα μοναχά πράμα θέλει: Ειρήνη και ουδετερότητα μέ τούτους τους όρους:
1) Να ξανάρθουν τα πράγματα όπως ήταν στις 28 του Όχτώβρη 1940 δίχως καμιά έδαφική-οίκονομική-πολιτική ζημία σε βάρος της Ελλάδας.
2) Οι πολεμικές δυνάμεις της Αγγλίας νά φύγουν όλες άπ΄ τά χώματα και τά νερά της Ελλάδας.

Με βάση τους δύο αυτούς όρους να ζητήσουμε αμέσως από την κυβέρνηση της Ε.Σ.Σ.Δ. να μεσολαβήσει για να γίνει έλληνοϊταλική ειρήνη. Αυτό σήμερα είναι το μοναδικό έθνικολαϊκό συμφέρον. Και ή πράξη έχει αποδείξει ότι μόνον ή Ε.Σ.Σ.Δ. σήμερα έσωσε την ειρήνη και ουδετερότητα της Γιουγκοσλαβίας - Βουλγαρίας - Τουρκίας.

Ν.Ζαχαριαδης

Υ.Γ. Είμαστε υποχρεωμένοι να ζητήσουμε ειρήνη έντιμη και δίχως κυρώσεις και για να ξεκαθαρίσουμε άλλη μια φορά τόσο τον έθνικό-άμυντικό-άπελευθερωτικό χαρακτήρα τοϋ πολέμου πού κάνουμε, όσο και ότι είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πού κάνουν οι πλουτοκρατικες μεγάλες δυνάμεις. Αν σήμερα δεν δουλέψουμε για μια έντιμη ειρήνη, ό πόλεμος θα χάσει για μας τον εθνικό αμυντικό χαρακτήρα του, θα γίνει κατακτητικός και τότε θά έχει αντίθετο το λαό.»
26 του Νοέμβρη 1940 Ν. ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Στο μέτωπο:
Το 5/42 Σύνταγμα συνέχιζε την επίθεση του στην ζώνη Αργυροχωρίου-Κακαβιάς Διαδοχικές επιθετικές ενέργειες του Συντάγματος για κατάληψη των υψωμάτων που υπεράσπιζαν οι Ιταλοί . Έπεσαν μαχόμενοι στις 26 Νοεμβρίου 1940 ο Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Τσατσάνης και ο Στρατιώτης Γεώργιος Κουτσούκης, και οι δύο του 42ου Συντάγματος Ευζώνων.
Πιο δυτικά, η ΙΙΙ Μεραρχία Πατρών υπό τον Γεώργιο Μπάκο, με το12ο Σ.Π. Πατρών και το 6ο Σ.Π. Κορίνθου, προωθήθηκε στη περιοχή Καστάνατης – Βαλτίστης έχοντας διανύσει σε 25 ημέρες 450 χιλ, με νυκτερινές πορείες, υπό βροχή. 
Στο χώρο ευθύνης του Γ ΣΣ ,η IX Μεραρχία κατάφερε µετά από διαδοχικές καταλήψεις υψωµάτων να φτάσει στο υψ. 1548 (Γκούρι Κάµιας) στο οποίο είχαν συγκεντρωθεί ισχυρές ιταλικές δυνάµεις.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 13/26ης Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ. http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2016/11/1326.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Άρα ο Ζαχαριάδης ήταν πατριώτης. Άρα καλά έκανε που δημιούργησε τον ΔΣΕ και πήγε σε πόλεμο κατά της Αγγλοκρατίας και της Αμερικανοκρατίας...

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...