16/11/16

Η δολοφονία Κρεββατά και το υποτελές στο Σουλτάνο μόρφωμα των αγγλόφιλων

1822. Στις 16/28 Νοεμβρίου δολοφονήθηκε από τη συμμορία τον αγγλόφιλων, ο φιλογενής πατριώτης Παναγιώτης Κρεββατάς, στην γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα.
Ο Παναγιώτης Κρεββατάς οργανώθηκε στην επαναστατική εταιρεία στην Ιταλία. Οργάνωσε επαναστατική δύναμη από 15.000 άνδρες στην επαρχία του, και πρωτοστάτησε στην επανάσταση στην Πελοπόννησο. Ήταν δραστήριος και ηρωικός μαχητής. Πήρε μέρος στην Άλωση της Τριπολιτσάς και φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος στον αγώνα εναντίον του Δράμαλη. Την παραμονή της μάχης, στα Δερβενάκια ο Κρεββατάς, μπρος στο ενδεχόμενο του θανάτου, ζήτησε από το Κολοκοτρώνη να τον εξομολογήσει και έκανε και την διαθήκη αφήνοντας ένα εκατομμυρίου γροσία για τις ανάγκες του αγώνα.
Στις 16/28 Νοεμβρίου του 1822 δολοφονήθηκε από τους Γιατρακαίους ,(Γιατράδες) που ήσαν άνθρωποι των αγγλόφιλων. Αυτουργός της δολοφονίας, ήταν ο ανιψιός του Γιατράκου, Γρηγοράκης Γιατράκος.

Στις 4/16 Νοεμβρίου 1828 , η Αγγλία που παρέσυρε τη Γαλλία και τον Νέσελροντ , αγνοώντας τις απόψεις του Καποδίστρια, όπως εκφράστηκαν στη Διάσκεψη του Πόρου, επέβαλε με το δεύτερο Πρωτόκολλο του Λονδίνου
της 4/16ης Νοεμβρίου, τη δημιουργία ενός αυτόνομου και όχι ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, που θα περιελάμβανε την Πελοπόννησο (Μοριά) και τα νησιά των Κυκλάδων. Αυτόνομου αλλά υποτελούς στο Σουλτάνο.
Αυτό ηταν το αποτέλεσμα του Ναβαρίνου και της βοήθειας των «φίλων» μας Αγγλων.
Η ανεξαρτησία ήταν έργο των Φιλογενών και του Καποδίστρια.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 3/16 Νοεμβρίου και τις εξελίξεις της 20ης ημερας του πολέμου το 1940 θα τα βρείτε εδώ http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/16.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα, αμερικανόφιλος ήταν ο Πετρόμπεης;

http://www.onalert.gr/stories/o-ompama-arxistratigos-petrompehs-mavromixalis-kai-to-minima-sthn-tourkia/52975