18/11/16

18 Νοεμβρίου 1940. 22η ημέρα του Πολέμου

Ένα απίστευτο και μοναδικό γεγονός. Καταδίωξη και σύλληψη τεθωρακισμένου από πεζούς Εύζωνες του 5/42*

*Από το Πολεμικό Ημερόλογιο του εφέδρου επιλοχία Ηλία Γ. Κωστή

"....Την 3ην μ.μ. εμφανίζονται τρία εχθρικά άρματα μάχης ελαφρά επί της Δημοσίας οδού ΔΕΛΒΕΝΑΚΙΟΥ με κατεύθυνση τη ΛΙΜΝΗ ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ. Πολυβολούν το δάσος της στενωπού που υπερασπίζει ο 5ος και 6ος Λόχοι μας. Αντιαρματικά δεν έχομεν. Αλλά η εξουδετέρωσίς των επιχειρείται με τον εξής περίεργο και τολμηρό τρόπο.
Διμοιρία του 5ου Λόχου στήνει ενέδραν εκατέρωθεν της οδού που επρόκειτο να περάσουν και σε σημείο που ήταν αδύνατος η στροφή των αλλά και δύσκολος η χρήσις των πολυβόλων των. Βάδιζαν δε πολύ κοντά μεταξύ των. Όταν έφτασαν, οι τσολιάδες εξαπολύουν βροχήν χειροβομβίδων εκ των όπισθεν και πλαγίως με σκοπό την καταστροφήν των ερπιστριών των με αποτέλεσμα τα δύο πρώτα να ακινητοποιηθούν και οι οδηγοί παραδίδονται. Το τρίτο αναπτύσει ταχύτητα και προχωρεί.
Το καταδιώκουν οι στρατιώτες με τα ατομικά των όπλα, πυροβολώντας συνεχώς και άνευ σχεδόν σκοπεύσεως. Μετά απόστασιν 200 περίπου μέτρων εις μίαν στροφήν, το εγκαταλείπει
ο χειριστής του και μπαίνει στο πικνό δάσος. Κυκλώνεται όμως και συλλαμβάνεται κρυμμένος κάτω από ένα πικνό θάμνο σαν λαγός.
Τον οδήγησαν  στο άρμα του και τον έβαλαν να σβήσει την μηχανήν του. Το αν παρεδόθησαν  από φόβο ή λόγω της  καταστροφής των ερπιστριών των, ουδείς ενδιαφέρθει να  διαπιστώσει.

Επί τέλους ύστερα από 21 ημέρες φθάνουν οι ενισχύσεις μας. Ήλθε το ΙΙΙ/36 Τάγμα του 36ου Συν/τος Λαμίας. Παραμένει όμως ως εφεδρεία μέχρι να πάρει το βάπτισμα πυρός. Φαίνεται πολύ ενθουσιασμένο, το ίδιο και μας φέρνει τον ενθουσιασμό, τα χαιρετίσματα και τα συγχαρητήρια του λαού δια τας νίκας μας και πολλά άλλα.
Το ίδιο βράδυ άκουσα τη μελωδία των τραγουδιών της Βέμπο. Τα λόγια μου ήταν γνωστά από γράμματα φίλων και φιλενάδων.

Το πλήρες χρονολόγιο των γεγονότων της 5/18 Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ...
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: