31/5/18

1809. O Πύργος με τα σερβικά κεφάλια στη Νις και η μάχη της Καμινίτσα

Ο πύργος με τα σέρβικα Κεφάλια

Στο πλαίσιο του Ρωσο-τουρκικού Πολέμου, (1806-1812), οι Σέρβοι Επαναστάτες, προέλαυσαν τον Απρίλιο του 1809 προς την Νις, την οποία υπεράσπιζαν λιγότεροι από 3000 Τούρκοι.

Μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις μεταξύ των Τούρκων και των Ρώσων,
η εκεχειρία που είχε υπογραφεί στις13 /25 Αύγουστοου 1807 στο Γκιούργκιου από τον Γκαλιπ Εφέντι  , καταγγέλθηκε από την Τουρκία και ξανάρχισαν τις επιχειρήσεις την 1/12 Μαρτίου. 

Ο Μιχαήλ Ιλαριόνοβις Κουτούζωφ, έστειλε αμέσως στους Σέρβους όπλα και 30.000 σφαίρες, (μέσω του Υψηλάντη που του είχαν εμπιστοσύνη) και οι Σερβοι άνοιξαν το Δυτικό Μέτωπο . 

Ο Καραντζόρτζε κινήθηκε προς το Μαυροβουνίο, ο Λούκα Λαζάρεβιτς και ο Σίμα Μάρκοβιτς εστάλησαν κατά μήκος του ποταμού Ντρίνα για να κρατάνε τα σύνορα με τη Βοσνία , ο Μιλένκο Στοΐκοβιτς έμεινε στο Βελιγράδι για να κρατάει την επαφή με τους Ρώσους, και την επίθεση στη Νις ανέλαβε ο Μιλόγιε Πέτροβιτς, τον οποίο ακλούθησαν οι Χαΐντούκοι από το Ποζάρεβατς, την Τσούπρια, το Πάραστσιν, το Αλέξινατς, και το Κράισνικ .
Περίπου 8000,στους οποίους προστέθηκε και ο και Χάιντουκ Βέλικο από το Πίροτ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των Σέρβων τη Νις φρουρούσαν 3.000 στρατιώτες.

 Ο Μιλόγιε Πέτροβιτς κινήθηκε όμως πολύ αργά.

Ξεκίνησε στις 9/21 Απριλίου και έφτασε στο χωριό Κάμενιτσα, έξω από τη Νις στις 15/27 Απριλίου, όπου πληροφορήθηκε ότι ερχόντουσαν οι Τούρκοι.
Ο Πέτροβιτς αποφάσισε να μην επιτεθεί στην οχυρωμένη Νις , αλλά να στήσει ταμπούρια και να περιμένει του Τούρκους.
Οι Σέρβοι οχυρώθηκαν και η κύρια γραμμή άμυνας ήταν στο Λόφο «Τσέγκαρ» που τον υπεράσπιζαν τα παλικάρια του Στέβαν Σίντελιτς . 

Το Ταμπούρι του Σίντελιτς, ήταν ορθογώνιο με παραμετρική τάφρο, και στη μέση του είχε τα πολεμοφόδια.
Οι Τούρκοι , που τους διοικούσε ο γενίτσαρος από τη Γεωργία Χουρσίτ Πασάς, που θα τον βρούμε στην Ελληνική Επανάσταση ως πασά στην Τρίπολη, ενισχύθηκε  με στρατό από την Αδριανούπολη, τα Σκόπια και Θεσσαλονίκη, και μαζί με τους ντόπιους Τούρκους είχε 20.000.

Η μάχη άρχισε το πρωί της 19/31 Μαΐου και οι Σέρβοι φάνηκαν να κερδίζουν αφού απέκρουσαν τις επιθέσεις.
Προς το βράδυ οι Τούρκοι πέρασαν την περίμετρο του Ταμπουριού στο Λόφο «Τσέγκαρ», ακολούθησε μάχη σώμα με σώμα και ο Σίντελιτς ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη. 
Όλοι οι Σέρβοι στον Λόφο έπεσαν μαχόμενοι.
Οι άλλοι, καλυπτόμενοι από το σκοτάδι ξέφυγαν. 

Ο Χουρσίτ για να φοβίσει του Σέρβους διέταξε και μάζεψαν τα κεφάλια των σκοτωμένων και έκτισε ένα «πύργο» την «Ћеле-кула» με 952 κεφάλια. 
Τόσοι ήταν οι νεκροί στο Λόφο «Τσέγκαρ».

Στη μάχη και την υποχώρηση , οι Σέρβοι έχασαν συνολικά 4000, όπως λένε οι τότε πηγές και οι Τούρκοι 6000. 

Μετά την ήττα της Τσέγκαρ οι Σερβοι υποχώρησαν και ο Καραγιώργης μπόρεσε να ανακόψει την προέλαση του Χουρσίτ στον ποταμό Βέλικα Μοράβα, στο Βάρβαριν, που το βομβάρδισε και το ΝΑΤΟ το 1999.

Την 31η Μαίου 1999, κατά την 69η ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, χτυπήθηκαν και οι πεθαμένοι Σέρβοι. Καταστράφηκε το ορθόδοξο νεκροταφείο στην Πρίστινα και «χάθηκαν» πάνω από εκατό τάφοι. 
Όλα τα γεγονότα της 31ης Μαίου μπορείτε να τα  διαβάσετε εδώ.

http://ta-mavra-nea.blogspot.com/2018/05/31.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚEEP WALKINGΗ κατάντια είναι να κάνουν ερωτήσεις για ιδιωτικό ταξίδι με συνάντηση με αρχηγό κράτους


Αυτοι,Bαρβιτσιωτης η barbie, που παριστάνουν τους συνοδούς τεως μοντέλων για να καλύπτουν καβαλαρηδες εραστές τους.

Οι τρόφιμοι σε κότερα εμπόρων ναρκωτικών.
Τα ψώνια της Μυκόνου ,Αδωνης Γεωργιαδης, που γδύνουν τις γυναίκες τους,Ευγενεια, για ξαπλώστρα των 3000 €Ωραία ατμόσφαιρα, τώρα βγήκε και ο «δικαίωμα τους να καίνε τη σημαία» ο επονομαζόμενος Μίλτος Bαρβιτσιωτης, η φερετζου. (υιοθεσια κιναιδων και σια)

Ότι και να πει ΔΕΝ συμφωνώ να δημοσιευτεί ο διάλογος Του από τη δικογραφία της Μυκόνου με την παραγγελία στο Λιμενάρχη

(για την κρατικη συγκαλυψη στο κοτερο της πρεζας!οχι λακης ρουβας )

Ανώνυμος είπε...

Από πότε ο καμμενος σχολιάζει στο δελτιο11?

Ο επικεφαλής της ρωσικής FSB ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα Crocus

  Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση στο "ΣίτυΧωλ του Κρόκους...