10/1/20

Η 10η Ιανουαρίου στην Ιστορία

49 π.Χ. Ο Ιούλιος Καίσαρ πέρασε τον Ρουβίκωνα και μπήκε στην Ιταλία.

531. Άρχισε η Στάση του Νίκα στην Κωνσταντινούπολη με την απαίτηση των Δήμων να αποφυλακιστούν οι «Αθώοι» που είχαν καταδικαστεί για δολοφονία.


976. Μετά το θάνατο του Ιωάννη Τζιμισκή ο 18χρονος υιός της Θεοφανούς, και του αυτοκράτορα Ρωμανού Β' , Βασίλειος Β', ο επονομασθείς Βουλγαροκτόνος ανέλαβε τα καθήκοντα του αυτοκράτορα.1072. Ο Νορμανδός δούκας της Απουλίας, Ροβέρτος Γυισκάρδος κατέλαβε το Παλέρμο από τους Άραβες και έχρισε τον αδελφό Ρογήρο ως κόμη της Σικελίας.

1430. Ο Δούκας της Βουργουνδίας Φίλιππος Γ ' ο Καλός ίδρυσε το Τάγμα του  Χρυσόμαλλου Δέρατος για να εορτάσει τον γάμο του με την  Ισαβέλλα της Πορτογαλίας


1475 .Ο πρίγκιπας της Μολδαβίας, Στέφανος Γ΄ ο Μέγας που από το 1473 είχε σταματήσει να πληρώνει φόρο στον Οθωμανό σουλτάνο νίκησε τον Μωάμεθ Β΄ στη Μάχη του Βασλούι.
1781. Υπογραφή της πρώτης συνθήκης ναυτικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Γαλλίας.

1806. Οι Ολλανδοί άποικοι του Κέιπ Τάουν παραδόθηκαν  στους Βρετανούς.


1810.Ακυρώθηκε ο γάμος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη με τη Ζοζεφίνα Μπωχαρνέ.

1822. Οι Αλβανοί που είχαν κλειστεί μαζί με τους Τούρκους στο φρούριο της Ακροκορίνθου. συνθηκολόγησαν με τους Έλληνες και αποχώρησαν. Οι Τούρκοι Παρέμεναν.


1825. Πέθανε στο Λοιμοκαθαρτήριο της Ζακύνθου ο Ψαριανός  επιχειρηματίας εθνικός ευεργέτης, Ιωάννης Βαρβάκης.

1874. Νίκη του Εθνικού Φιλελευθέρου Κόμματος, (38,8%) και των Κεντρώων Καθολικών (27,9%) στις εκλογές του Ράιχστάγκ.

1882. Με αφορμή των νόμο για την στράτευση ξεκίνησε στην Ερζεγοβίνης η εξέγερση Σέρβων και Μουσουλμάνων σερβικού λαού κατά της Αυστρο-Ουγγρικής Αυτοκρατορίας, που όμως είχε φορολογικά κίνητρα.


1895. Ο Χαρίλαος Τρικούπης υπέβαλε την παραίτησή του στο βασιλιά Γεώργιο Α' λόγω έντονων και αγεφύρωτων διαφωνιών με τα Ανάκτορα.

1911. Η Β’ Αναθεωρητική βουλή από προήλθε από τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 1910, συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση.

1916. Ο Ρωσικός στρατός εξαπέλυσε στο μέτωπο του Καυκάσου τηνς επίθεση για την κατάληψη του Ερζερούμ. (28 Δεκεμβρίου 1915/10 Ιανουαρίου 1916). 

1920. Η Κοινωνία των Εθνών συνεδρίασε για πρώτη φορά στο Λονδίνο και επικύρωσε τη συνθήκη των Βερσαλλιών με την οποία έληξε ο Πρώτος Παγκόσμιο πόλεμο, ενω επέλεξε τη Γενεύη για έδρα της Κοινωνίας των Εθνών.1922. Ο Αρθουρ Γκρίφιθ εκλέχτηκε Πρόεδρος του ελεύθερου κράτους της Ιρλανδίας.
1925. Υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρίας ΟΥΛΕΝ για την ανάληψη έργων ύδρευσης της πόλης των Αθηνών.
1929. Στο Ζάγκρεμπ, ιδρύθηκε το κίνημα «Ustashe».


Ένα ιταλικό  μεσαίο  τεθωρακισμένο όχημα,M13, της 131ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας "Κένταυρος" στην Κλεισούρα.

1941. Στις 10 Ιανουαρίου, μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών μαχών, η 5η Μεραρχίας Κρήτης, κατέλαβε τη στενωπό της Κλεισούρας.

1943. Ο κόκκινος στρατός στο μέτωπο του Στάλινγκραντ μετά την άρνηση του Φον Πάουλους να παραδοθεί τις 7 Ιανουαρίου, εξαπέλυσε την τελική επίθεση, που οδήγησε στην παράδοση της 6ης γερμανικής Στρατιάς

1944. Στη Βερόνα έληξε δίκη για Προδοσία ενώπιον του Ειδικό Δικαστήριου της Ιταλικής Κοινωνικής Δημοκρατίας ,(Δημοκρατία του Σαλό) με την καταδίκη σε θάνατο 5 κατηγορουμένων. Γκαλεάτσο Τσιάνο, Εμίλιο Ντε Μπόνο,Λουτσιάνο Γκοττάρντι,Τζιοβάνι Μαρινέλλι, και Κάρλο Παρέτσι. Η εκτέλεση ορίστηκε για την επομένη 11η Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα έγινε ο έκτος βομβαρδισμός της Σόφιας από τη βρετανική και αμερικανική αεροπορία.1945. Άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΚΚΕ Γιάννη Ζεύγο, και του  Μήτσου  Παρτσαλίδη με τον  Σκόμπυ για την υπογραφή της Ανακωχής. Παρόντες από τον ΕΛΑΣ  ο Θόδωρος Μακρίδης (Έκτορας) και ο Θανάσης Αθηνέλλης (Θάνος).


1946. Έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Λονδίνο με 51 χώρες. παρούσες, που αποφάσισαν ότι η Κοινωνία των Εθνών έπαψε και επίσημα να υπάρχει.

1947. Εκδόθηκε το ψήφισμα 16 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ελεύθερη επικράτεια της Τεργέστης.


1957 . Ο Χάρολντ Μακμίλαν ανέλαβε Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
διαδεχόμενος  τον  Άντονι Ίντεν, ο οποίος παραιτήθηκε εξαιτίας  του Σουέζ.

1958 .Ο υπουργός  των Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε  ότι εμμένει σταθερά στην άποψή για τη διχοτόμηση  της Κύπρου. Το Μαρόκο και την Τυνησία εντάχτηκαν στον Αραβικό Σύνδεσμο.

1961. Στην Ελλάδα μπήκαν σε κυκλοφορία τα ασημένια κέρματα των είκοσι δραχμών, που αντικατέστησαν τα χάρτινα εικοσάρικα.

1966.Υπογράφηκε  η διακήρυξη της Τασκένδη για τον τερματισμό του πολέμου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν.
1969 . Η Σουηδία συνήψε διπλωματικές σχέσεις με το Βόρειο Βιετνάμ.
1979. Ο Γιάγκος Πεσματζόγλου ανακοίνωσε την ίδρυση του ΚΟΔΗΣΟ.

1983. Με το άνοιγμα των τραπεζών τη Δευτέρα το πρωί , εφαρμόστηκε η πρώτη υποτίμηση της δραχμής επί ΠΑΣΟΚ σε ποσοστό 15,5 %. Το δολάριο πήγε στις 84 δραχμές αντί 71. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υποχρεώθηκε να επιβάλει εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής για την αντιμετώπιση των μεγάλων ελλειμμάτων του ισοζυγίου και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής.

1989 . Η «17 Νοέμβρη» πυροβόλησε στα πόδια τ έξω από το σπίτι του στου Ζωγράφου τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Ανδρουλιδάκη, ο οποίος υπέκυψε ένα μήνα μετά στον Ευαγγελισμό στις 10 Φεβρουαρίου, λόγω ιατρικών λαθών.
Οι Κουβάνοι άρχισαν την αποχώρηση τους από την Αγκόλα.

1991. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέ Πέρεζ ντε Κουέγιαρ πήγε στη Βαγδάτη, και συναντήθηκε με τον Σαντάμ, σε μια τελευταία προσπάθεια αποτροπής του πόλεμου του Κόλπου. Σε επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας για το θάνατο του αριστερού εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα σκοτώθηκαν  4 άτομα που  εγκλωβίστηκαν  στο κατάστημα «Κ. Μαρούσης» στην Ομόνοια, στο οποίο οι διαδηλωτές  έβαλαν φωτιά.  

1995.Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ουκρανία κατέληξαν  σε συμφωνία για την καταστροφή  του πυρηνικού οπλοστασίου της Ουκρανίας

1996 .Ο Τσετσένος Σαλμάν Ραντουγιέφ και η συμμορία του Τζάνκαρ Ισραίλοφ εισβάλλουν στο Νταγκεστάν και επιτέθηκαν σε μια βάση ελικοπτέρων και μετά κατέλαβαν το νοσοκομείο  στο Κιζλιάρ παίρνοντας Ομήρους Το Ισραήλ αποφυλάκισε εκατοντάδες Παλαιστίνιους, λίγες μέρες πριν από τις πρώτες παλαιστινιακές εθνικές εκλογές στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

1997 .Στη Σόφια, δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης που διαδήλωναν κατά της κυβέρνησης του παραιτηθέντος μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, διέσπασαν τον αστυνομικό κλοιό και εισέβαλαν στην κλειστή Εθνοσυνέλευση που θα ξανάνοιγε στις 15 Ιανουαρίου.


2002 . Σε θερμό κλίμα έγινε στο Λευκό Οίκο η συνάντηση του Αβρούρι με στον Πρόεδρο  Μπους .Ο κύριος Σημίτης ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο για τη συμβολή των ΗΠΑ στη βελτίωση των  ελληνοτουρκικών σχέσεων και ζήτησε  τη στήριξή του για την  επίλυση του Κυπριακού, εντός του 2002 στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.
Η πρώην Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς παραδόθηκε οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης.2003. Η Βόρεια Κορέα δήλωσε την απόσυρσή της από την Συνθήκη μη διασποράς των πυρηνικών όπλων.

2010.Νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κροατία στον δεύτερο γύρο αναδείχθηκε  ο σοσιαλδημοκράτης Ίβο Γιοσίποβιτς με 60,3% των ψήφων.
Οι ψηφοφόροι της Μαρτινίκας απέρριψαν με 80% την πρόταση της Γαλλίας για αυξημένη αυτονομία, στα πρότυπα της Νέας Καληδονίας.


2015 . Οι σουνίτες της Μπόκο Χαράμ εκτέλεσαν 2000 ανθρώπους στην πόλη Μπάγκα της Νιγηρίας.
2019.Στη Βενεζουέλα, η Εθνοσυνέλευση εξέλεξε  προσωρινό Πρόεδρο του Χουάν Γκουαϊδό .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο επικεφαλής της ρωσικής FSB ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας στην τρομοκρατική επίθεση στην αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα Crocus

  Η Κύρια Διεύθυνση Πληροφοριών (GUR) του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας συμμετείχε στην τρομοκρατική επίθεση στο "ΣίτυΧωλ του Κρόκους...