10/5/14

Οι μαύρες μέρες που έρχονται

Το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων Alpha Bank λέει ότι με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Price and Cost Competitiveness και European Economic Forecasts), το 2013 η πραγματική σταθμισμένη πραγματική ισοτιμία του ευρώ για την Ελλάδα με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος (που προσδιορίζεται τόσο από την εξέλιξη της παραγωγικότητας της εργασίας, όσο και από την μεταβολή των μισθών), ήταν υποτιμημένη (βελτίωση διεθνούς ανταγωνιστικότητας) κατά -19% έναντι του 2009 και κατά -3,4% έναντι του 2000. Αυτό παρόλο που η σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ για την Ελλάδα (έναντι των νομισμάτων των 37 ανταγωνιστριών της χωρών) ανατιμήθηκε κατά 2,1% το 2013 και εκτιμάται (από την Επιτροπή) ότι θα ανατιμηθεί περαιτέρω κατά 1,8% και το 2014.

Επομένως, η ανταγωνιστικότητα προήλθε από την «παραγωγικότητα της εργασίας», και τη μείωση των μισθών.
Στα επόμενα δε έτη (2014 και 2015), σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα θα συνεχιστεί.
Το 2015 η «διεθνής ανταγωνιστικότητα» ως προς το σχετικό κόστος παραγωγής των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων στην Ελλάδα θα είναι βελτιωμένη κατά 22,2% έναντι του 2009 και κατά 7,2% έναντι του 2000.

Επομένως μείωση του πραγματικού κόστους της εργασίας κατά ακόμα 3,2% σε σχέση με το 2009, και κατά 3,8% πιο κατω από το 2000.  Αυτό σημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία εισέρχεται πλέον δυναμικά σε μία νέα φάση εξωστρεφούς ανάπτυξης».

Όπως εξηγούν οι αναλυτές της τράπεζας,
 η «εγχώρια αγορά είναι περιορισμένη και πλήρως απελευθερωμένη για να στηρίξει διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή. Αν δεν έχουμε διεθνώς ανταγωνιστική παραγωγή, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης αυξάνει μόνο τις εισαγωγές και την απασχόληση και τα εισοδήματα σε ξένες χώρες. Η δεκαετία του 2000 (και όχι μόνο) έδειξε ότι η αύξηση των εγχώριων εισοδημάτων δεν μπορεί να γίνει με κούφιες παροχές στους πάντες και με πελατειακά ρουσφέτια με δανεικά (ακόμη και αν είναι αγύριστα).

Επομένως, μετά το «πλεόνασμα» και το κοινωνικό επίδομα, «παροχές» καπούτ.
Φάτε μάτια εξωστρέφεια και κοιλιά περίδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

18 Μαΐου 1792. Ο διαμελισμός της Πολωνολιθουανίας που διέσωσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία

Η Γερμανίδα που κυβερνούσε τους Ρώσους άκουσε το Λονδίνο αλλά και το μάθημα από τη Γαλλική «Επανάσταση» και εγκατέλειψε τους Έλληνες και την...