23/5/14

Ο Κόσμος άλλαξε, οι ΗΠΑ δεν υπαγορεύουν πια τους κανόνες

Βλαντίμιρ Πούτιν από την αγ. Πετρούπολη μίλησε σήμερα ως ο ηγέτης του «άλλου Κόσμου» και κάλεσε εκείνους που αποφασίζουν στις ΗΠΑ
να αποδεχτούν την νέα πραγματικότητα.

«Η Ιδέα ενός μονοπολικού κόσμου έχει αποτύχει. Η αποτυχία του είναι εμφανής , ακόμη και σε εκείνους που εξακολουθούν να προσπαθούν να διατηρήσουν το μονοπώλιό τους , ώστε να υπαγορεύουν κατά τον συνήθη τρόπο, τους κανόνες του παιχνιδιού στην πολιτική και την οικονομία και να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα συμπεριφοράς και τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Ο κόσμος όμως αλλάζει ραγδαία, και είμαστε μάρτυρες κολοσσιαίων γεωπολιτικών , τεχνολογικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Η παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 ήταν μια σαφής ένδειξη ότι το μοντέλο ανάπτυξης που βασιζόταν στον ηγεμονικό ρόλο της αμερικανικής οικονομίας ήταν σε βαθιά κρίση. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απροθυμία να ακουστούν οι απόψεις των νέων ηγετών της παγκόσμιας ανάπτυξης , να ληφθούν υπόψη εναλλακτικές ιδέες και να εφαρμοστούν στην πράξη και να προχωρήσει η μεταρρύθμιση των βασικών διεθνών χρηματοπιστωτικών και οικονομικών οργανισμών , όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ), σύμφωνα με την μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη».

Αυτή η παράγραφος πρέπει να αντιπαραβληθεί με την δήλωση Πούτιν -Τζινπίν της 20ης Μαΐου, με την οποία ζήτησαν από τις ΗΠΑ,
« να γίνεται σεβαστή η ιστορική κληρονομιά και οι πολιτιστικές παραδόσεις κάθε χώρας καθώς και το δικαίωμα των λαών να επιλέγουν ελεύθερα το κοινωνικό και πολιτικό τους σύστημα , το σύστημα αξιών και τον οδό προς την ανάπτυξη που θα ακολουθήσουν», και τόνισαν ότι κάθε κράτος έχει αναφαίρετο δικαίωμα στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία, και δικαιούται να αντισταθεί στις παρεμβάσεις άλλων κρατών στις εσωτερικές του υποθέσεις.
 Ο Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ στις 20ης Μαΐου τόνισαν ακόμα ότι «πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς κυρώσεις , καθώς και η οργάνωση, η βοήθεια, η χρηματοδότηση ή και η ενθάρρυνση «δραστηριότητων» , που στοχεύουν στην αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος ανεξαρτήτων κρατών, είτε στην υποχρέωση Κρατών να προσχωρήσουν σε οποιαδήποτε Ένωση, Συμμαχία ή Συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: