23/5/14

Σερβία Πλημμύρες

Καθώς τώρα, μετά τον Σάβα φουσκώνει και ο Δούναβης αυξάνει η απειλή για το Βελιγράδι. Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες.
Οι αγνοούμενοι στη Σερβία παραμένουν στους 583. Η κυβέρνηση δεν δίνει καμιά ενημέρωση. Ούτε η αστυνομία, ούτε ο Ερυθρούς Σταυρός.
  Τα στατιστικά της καταστροφής όμως δίνουν και παίρνουν. Το 22 % του πληθυσμού, 1,6 εκ. άνθρωποι ) πλήγηκε από τις πλημμύρες . Μέχρι χτες περισσότερα από 120.000 νοικοκυριά δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα .
3.7 00 χιλιόμετρα δρόμων χρειάζονται επισκευή. Οι ζημίες σε περιουσίες που καταστράφηκαν ξεπερνούν το ένα δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σερπσκα Μίλοραντ Ντόντικ ,θα συναντηθεί σήμερα στην Αγία Πετρούπολη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να ζητήσει βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες. Στη Β/Ε, περίπου 1,5 εκ. άνθρωποι (39 % του πληθυσμού επηρεάστηκε από τις πλημμύρες).
Οι μεγαλύτερες καταστροφές , καταγράφηκαν στο Doboj , Bijeljina, και το Brčko.
Ο Ντόντικ πήγε στη Ρωσία μετά από πρόσκληση του Πούτιν για να συμμετάσχει στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
 Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντόντικ, ορισμένες εταιρείες και τράπεζες έχουν ανοίξει τραπεζικούς λογαριασμούς και συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν τον πληθυσμό της Ρεπούμπλικα Σερπσκα. Την πρώτη ημέρα του Φόρουμ ο Ντόντικ μίλησε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Gazprom , με τον Αλεξάντερ Μεντβέντεφ , και συζήτησαν την ολοκλήρωση του South Stream.
Ο πρόεδρος της Ρεπούμπλικα Σερπσκα δήλωσε ότι το έργο , ανεξάρτητα από τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, δεν θα σταματήσει, παρά τα προσκόμματα που προκαλούν οι ομοσπονδιακές αρχές στο Σαράγιεβο που καθυστερούν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας Β/Ε-Ρωσικής Ομοσπονδίας.
«Νομίζω ότι οι άνθρωποι εδώ καταλαβαίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης , και όχι στη Ρεπούμπλικα Σερπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ .

Δεν υπάρχουν σχόλια: