26/5/14

Μια πρώτη εκτίμηση

Η Νέα Δημοκρατία παρά τον εκβιασμό σταθερότητας και την πλύση εγκεφάλου από τα βοθροκάναλα της διαπλοκής, και παρόλο που η Ντόρα έδωσε γραμμή να ψηφιστεί η ΝΔ και όχι οι Τζημεροσκυλακάκηδες που έμειναν στις 50.000 , έλαβε 1.283.234 ψήφους , 543000 λιγότερους από τον Ιούνιο του 2012. Έχασε το 30% των οπαδών της. Αυτό είναι μια καθαρή ήττα.

Ο συνέταιρος της σταθερότητας , ψηφίστηκε από 452.793 πράσινους λαθρεπιβάτες. Μαζί διαθέτουν την υποστήριξη 1.733.000 πολιτών, από τους 2.423.000 που είχε η τρικομματική κυβέρνηση Μονόφθαλμου-κυρΦώτη-Τούρκογλου. Στο εκλογικό σώμα του 2012, τα 6.477.000 ψηφοφόρους   εχουν το 27%. Μαζί με το μαξιλαράκι του Ποδονίφτη πιάνουν το 2.100.000 και ανεβαίνουν στο 33% , Σε σχέση με το 39% που είχαν τον Ιούνιο του 2012. Οπότε η ΝΔ αποδοκιμάστηκε, αλλά χάρις στον Ποδονίφτη του κ. Μπόμπολα η κυβέρνηση διατήρησε μια ελάχιστη υποστήριξη.

Βέβαια εάν γίνονταν τώρα εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα κέρδιζε 130 έδρες και η ΝΔ 65, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ-ΕΛΙΑ περίπου 30. Οπότε υπάρχει «άλλη πλειοψηφία». ΠΑΣΟΚ+ ΣΥΡΙΖΟΠΑΣΟΚ.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προσδιορίστηκε από την αποχή και τα άκυρα. Στις εκλογές της 18ης Μαίου προσήλθαν στις κάλπες 5.704.308 ψηφοφόροι. Χθες ψήφισαν 5.876.597 και τα έγκυρα ήσαν 5.653.234. Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 λείπουν 564.000 πολίτες, ενώ είχαμε και 107.000 νέους ψηφοφόρους. Οι 670.000 που είτε δεν ψήφισαν, είτε έριξαν άκυρο λευκό, και οι 600.000 αναποφάσιστοι που ψήφισαν κυριολεκτικά πάνω από την κάλπη ΕΛΙΑ και Σαμαρά διαμόρφωσαν το αποτέλεσμα.

Οι μεγάλοι χαμένοι από τον εκβιασμό των καναλιών προς τους «αναποφάσιστους δεξιούς» ήσαν οι ΑΝΕΛ, ο ΛΑΟΣ, και η Ένωση για την Πατρίδα και τον Λαό.
Οι ΑΝΕΛ που έχασαν τους μισούς οπαδούς τους κατάφεραν να κρατηθούν στο 3,45%, ενώ ο ΛΑΟΣ έμεινε εκτός ευρωβουλής για 16.500 ψήφους, που θα τους είχε αν οι απέχοντες και οι αναποφάσιστοι έκριναν διαφορικά.

Στη δήλωσή του, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του ΛΑ.Ο.Σ επιτυχές, εστίασε στην ανάκαμψη του κόμματος και δήλωσε ότι το κόμμα ξαναμπαίνει στο πολιτικό παιχνίδι: «Παρότι πολλοί μας είχαν κηρύξει σε πολιτική αφάνεια, επανακάμψαμε διπλασιάζοντας –περίπου– το ποσοστό μας, από τις τελευταίες εκλογές. Μπαίνουμε στο πολιτικό παιχνίδι, με απαιτήσεις, χωρίς βερμπαλισμούς και έπαρση», είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Η ΕΠΑΛ έμεινε στο 1% γιατί οι νοικοκυραίοι, οι θυμωμένοι δεξιοί ,την Κυριακή διάλεξαν σταθερότητα στους πλειστηριασμούς και περισσότερους φόρους και λιτότητα.
Ο κ. Βύρων Γ. Πολύδωρας για το αποτέλεσμα των εκλογών έκανε την ακόλουθη δήλωση.
"Ευχαριστούμε όσους μας ψήφισαν, γιατί είναι υπεύθυνοι, αυτογνώμονες και γενναίοι. Κάναμε στους πολίτες μια πρόταση ελευθερίας. Πονέσαμε ίσως περισσότερο και από τους ίδιους. Και τολμήσαμε την έξοδο. Και καλέσαμε–προσκαλέσαμε τους δαρμένους, «χαρατσωμένους», αγανακτισμένους Έλληνες, και κατ’ εξοχήν τους πικραμένους Νεοδημοκράτες, να υπερψηφίσουν την ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ. Εάν τα αποτελέσματα είναι αυτά που φαίνονται, – δεν έδιναν π.χ. ούτε ψηφοδέλτιά μας στους ψηφοφόρους – ένα είναι κατάδηλο: Ότι το «σύστημα» (ολιγάρχες, μιντιάνθρωποι, τραπεζοχρηματιστές και παντοειδείς μισθοφόροι) είναι πανίσχυρο. Και κατατρώει τις σάρκες της δημοκρατίας, κόβοντας τη θέαση των νέων δεινών που έρχονται και βάζοντας ηλεκτροφόρα καλώδια τρόμου στην ελεύθερη έκφραση γνώμης των πολιτών. Μην μου πουν οι συμπολίτες μας ότι δεν αντελήφθησαν την ύπαρξή μας, τις ιδέες μας και τον ανιδιοτελή αγώνα μας. Και των τεσσάρων μηνών και της μιας ολόκληρης ζωής μας. Όλα τα γνώριζαν και παρά ταύτα έμειναν καθηλωμένοι στους πάγκους της γαλέρας τους.
Τους εύχομαι καλή τύχη!"

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Για την Χρυσή Αυγή γιατί ...μούγκα στην στρούγκα, Σπυράκο μας; Τόσο πολύ πόνεσε;