31/5/14

Η Επέλαση Τουρκίας και Ισλάμ στο Μαυροβούνιο

 Εγκαινιάστηκε χθες στο Θηβάριον (Μπαρ)* του Μαυροβουνίου, ένα από τα μεγαλύτερα σουνίτικα «πολιτιστικά κέντρα» στα Βαλκάνια, που καλύπτει έκταση 3.950 τ.μ. Το συγκρότημα περιλαμβάνει Τζαμί, χωρητικότητας δύο χιλιάδων προσκυνητών, στο οποίο δόθηκε το όνομα «Σελίμ », στη μνήμη του Σουλτάνου Σελίμ του μέθυσου, που έχτισε το πρώτο Τζαμί στην Παλιά Πόλη του Μπάρ, μετά την κατάκτηση του από τους Τούρκους το 1571, και το οποίο ισοπεδώθηκε από τους Μαυροβούνιους μετά την απελευθέρωση το 1878.

 
Γενική άποψη του Μπάρ σε Φωτογραφία του1863 όπου φαίνεται το Τζαμί του Σελίμ στην Κορυφή.

Στη δεξιά πλευρά του Τεμένους βρίσκεται ο Μεντρεσές, με αίθουσες διδασκαλίας, νηπιαγωγείο , παιδική χαρά, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο , και «ερευνητικό κέντρο», χώρους φιλοξενίας για τους «μουσαφίρηδες» και γραφεία του προσωπικού και της διοίκησης.
Στην αριστερή πτέρυγα έφτιαξαν αίθουσες γάμου σύμφωνα με την Σαρία, και αίθουσες συνεδρίων. (Έτσι στο Ευρωπαϊκό Μαυροβούνιο αναγνωρίζεται και η Σαρία).

  Το συγκρότημα που κόστισε 4 εκ. ευρώ, χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί. (Είχε θεμελιωθεί στις 28 Ιουλίου 2002). Το ήμισυ των κεφαλαίων προήλθε από δωρεά της τουρκικής κυβέρνησης.

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Φιλίπ Βουγιάνοβιτς , Πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου Ράνκο Κριβοκάπιτς και ο μουσουλμάνος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Rafet Husovic και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Emrullah İşler, και ο τούρκος πρεσβευτής στο Μαυροβούνιο Mehmet Nijazi Tanilir.
Ο Μουφτης Reis Rifat Fejzić είπε ότι τα εγκαίνια του Ισλαμικού Κέντρου είναι η πιο σημαντική στιγμή στην πρόσφατη ιστορία της ισλαμικής κοινότητας του Μαυροβουνίου, είπε ότι το Μπάρ είναι πολυεθνική πόλη στην οποία ζουν μαζί και ενωμένες όλες τις θρησκείες, οπως ήταν για αιώνες, και ότι η Ισλαμική Κοινότητα του Μαυροβουνίου δίνει τη μέγιστη συνεισφορά στο σεβασμό της πολυμορφίας στο Μαυροβουνίο και αναφέρθηκε στην «Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» του Σουλτάνου Σελίμ , για τον μη - μουσουλμανικό πληθυσμό της οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και ζήτησε την ανέγερση τζαμιού και στο Κέντρο του Μπάρ.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου Rafet Husovic, (από το κόμμα των Βόσνιων), υποσχέθηκε ανάλογο μεγαλοπρεπές Ισλαμικό Πολιτιστικό Κέντρο με μεντρεσέ και στην Ποντγκόριτσα , ενώ ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης Που μετέφερε τους χαιρετισμούς των ηγετών της Τουρκίας και των 77 εκατομμύριων Τούρκων , τόνισε ότι από το 2007 με την τουρκική βοήθεια έχουν υλοποιηθεί στο μαυροβούνιο περισσότερα από 150 έργα στον τομέα των επιχειρήσεων και της επαγγελματικής εξέλιξης, προς όφελος των μουσουλμάνων.

*Η αρχαιοελληνική αποικία Θηβάριον, από τους Λατίνους ονομάστηκε Antibarium και οι Βενετσιάνοι την έλεγαν Antivari. Οι ντόπιοι Τόσκοι από τα ελληνικά την έλεγαν Tivari και οι μογγόλοι Τουρκοι την αποκάλεσαν
Μπαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...