17/4/15

Σαν σήμερα

1941. Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία. O πρώην γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στο Βελιγράδι και υπουργός Εξωτερικών της ανατραπείσης κυβέρνησης Αλεξάντερ Τσίντσαρ -Μάρκοβιτς και ο στρατηγός Ραντιβόιε Γιάνκοβιτς υπέγραψαν στο Βελιγράδι, στις 21.00 το βράδυ, την άνευ όρων παράδοση του Γιουγκοσλαβικού στρατού, η οποία τέθηκε σε ισχύ 13 ώρες αργότερα.
1961. Ξεκινάει η επιχείρηση της Cia για την ανατροπή του Φιντέλ με την απόβαση στον «Κόλπο των Χοίρων», των κουβανών «αντικαθεστωτικών». Μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων είχαν σκοτωθεί πάνω από 100, και περίπου 1000 είχαν παραδοθεί. Την ίδια ημέτα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφθασε στην Ουάσινγκτον για επίσημη επίσκεψη, προερχόμενος από τον Καναδά. O Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι «Τα Παιδιά του Πειραιά», που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζυλ Ντασέν.
1969 . Άνοιξη της Πράγας . Ο πρώτος γραμματέας του Κ.Κ. Τσεχοσλοβακίας Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ υποχρεώθηκε σε παραίτηση.
1999 .Η «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα εναντίον της οικίας του γερμανού πρέσβη στο Χαλάνδρι.
2002 . Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση κάλεσε 10 Γιουγκοσλαβους πολίτες να παραδοθούν οικειοθελώς στο δικαστήριο της Χάγης. Ανταποκρίθηκαν ο στρατηγός Ντράγκολγιουμπ Οιντάνιτς, ο Μίλαν Μάρτιτς, ο Μίλε Μίρκσιτς, ο Νίκολα Σαϊνοβιτς, ο Βλαντιμίρ Κοβάτσεβιτς και ο Μόμτσιλο Γκρουμπάν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπαρμπα-Σπύρο καλησπέρα,
μια που το ρίξαμε στην ιστορία
μπορείτε να δείτε λίγο το παρακάτω:
http://www.israelshamir.net/English/Suez.htm
με θέμα What Really Happened in the “Yom Kippur” War?
by ISRAEL SHAMIR
δεν είναι τελείως άσχετο με τις δικές μας εθνικές υποθέσεις.