10/11/16

10η Νοεμβρίου 1940

Την 14η ημέρα του Πολέμου δημοσιεύτηκε στις Αθηναϊκές εφημερίδες η διαμαρτυρία των ελλήνων διανοουμένων που την υπέγραφαν οι ακόλουθοι: Κωστής Παλαμάς, Σπύρος Μελάς, Άγγελος Σικελιανός, Γεώργιος Δροσίνης, Σωτήρης Σκίπης, Δημήτριος Μητρόπουλος, Κ. Δημητριάδης, Νικόλαος Βέης,
Κ. Παρθένης, Ιωάννης Γρυπάρης, Γιάννης Βλαχογίαννης, Στρατής Μυριβήλης, Κώστας Ουράνης, Μιλτιάδης Μαλακάσης, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Αλέξανδρος Φιλαδελφεύς, Αρίστος Καμπάνης. Το κείμενο έλεγε:
«Είναι δύο εβδομάδες τώρα, που ένα τελεσίγραφο μοναδικό στα διπλωματικά χρονικά των Αθηνών για το περιεχόμενον, την ώρα και τον τρόπο που το παρουσίασεν η Ιταλία κάλεσε την Ελλάδα να της παραδώση τα εδάφη της, να αρνηθή την ελευθερία της και να κατασπιλώση την τιμή της. Οι Έλληνες δώσαμε στην ιταμή αυτή αξίωσι της φασιστικής βίας, την απάντησι που επέβαλαν τριών χιλιάδων ετών  παραδόσεις, χαραγμένες βαθειά στην ψυχή μας, αλλά και γραμμένες στην τελευταία γωνιά της ιερής γης με το αίμα των μεγαλυτέρων ηρώων της ανθρωπίνης ιστορίας. Και αυτή τη στιγμή κοντά στο ρεύμα του Θυάμιδος και στις χιονισμένες πλαγιές της Πίνδου και των Μακεδονικών βουνών πολεμούμε, τις περισσότερες φορές με τη λόγχη, αποφασισμένοι να νικήσουμε ή να αποθάνουμε μέχρις ενός.
Σ' αυτό τον άνισο σκληρότατο αλλά πεισματώδη αγώνα, που κάνει τον λυσσασμένο επιδρομέα να ξεσπάζη κατά των γυναικών, των γερόντων και των παιδιών, να καίη, να σκοτώνη, να ακρωτηριάζη, να διαμελίζη τους πληθυσμούς στις ανοχύρωτες και άμαχες πόλεις μας και στα ειρηνικά χωριά μας, έχουμε το αίσθημα ότι δεν υπερασπιζόμαστε δική μας μόνον υπόθεσι: Ότι αγωνιζόμεθα για την σωτηρία όλων εκείνων των Υψηλών αξιών που αποτελούν τον πνευματικό και ηθικό πολιτισμό, την πολύτιμη παρακαταθήκη που κληροδότησαν στην ανθρωπότητα οι δοξασμένοι πρόγονοι και που σήμερα βλέπουμε να απειλούνται από το κύμα της βαρβαρότητος και της βίας.
Ακριβώς αυτό το αίσθημα εμπνέει το θάρρος σε μας τους Έλληνες διανοουμένους, τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης, ν' απευθυνθούμε στους αδελφούς μας όλου του Κόσμου για να ζητήσουμε όχι την υλική αλλά την ηθική βοήθειά τους. Ζητούμε την εισφορά των ψυχών, την επανάστασι των συνειδήσεων, το κήρυγμα, την άμεση επίδρασι, παντού όπου είναι δυνατόν, την άγρυπνη παρακολούθησι και την ενέργεια για ένα καινούργιο πνευματικό Μαραθώνα που θα απαλλάξη τα δυναστευόμενα Έθνη από τη φοβέρα της πιο μαύρης σκλαβιάς που γνώρισε ως τώρα ο κόσμος».
Στις 10 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε στα «Αθηναϊκά Νέα», η γελοιογραφία του Φωκίωνα Δημητριάδη , όπου οι τρεις (παρ)ηττημένοι στρατηγοί Πράσκα, Μπαντόλιο και Ντε Βέκκι, προεξοφλούσαν την ήττα του «καινούργιου»… Ουμπάλντο Σοντού.

Στο μέτωπο του Καλπακίου: Το Ιταλικό πυροβολικό προσπαθούσε να καλύψει την σύμπτυξη των ιταλικών μονάδων. Το εσπέρας της 10ης Νοεμβρίου, τα υπολείμματα της Μεραρχίας Τζούλια συγκεντρώθηκαν στην Κόνιτσα. Την νύκτα της 10ης Νοεμβρίου η 8η Μεραρχία διέταξε την διενέργεια επιθετικών αναγνωρίσεων με σκοπό την αποκατάσταση του εδάφους που είχε χαθεί.
Τμήμα του 5/42 Συντάγματος, που ενήργησε προς το ύψωμα Σιάστη, συνέλαβε 90 αιχμαλώτους.

Το πλήρες χρονολόγοι των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου/10ης Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ....
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2015/11/10.html

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

14 μέρες πήρε στους διανοούμενους για να γράψουν αυτό το κομμάτι; Ή μήπως περίμεναν πρώτα να δουν την έκβαση του πολέμου και ανάλογα να τοποθετηθούν;

Η 25η Απριλίου στην Ιστορία

Η 25η Απριλίου είναι η 116η ημέρα του δίσεκτου 2024 . Απομένουν 250 μέρες μέχρι το τέλος του χρόνου.   1077 . Απεβίωσε σε ηλικία 37 ετών και...