9/11/16

Η καταδίωξη των Ιταλών στην Πίνδο

Η Ταξιαρχία Ιππικού, ενισχυμένη και με δυνάμεις πεζικού, επιχείρησε την υποχώρηση των Ιταλών  προς το χωριό Άρμάτα. Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 1940 δύο ελληνικές διμοιρίες αιφνιδίασαν την υποχωρούσα ιταλική φρουρά στο χωριό Δίστρατο της Πίνδου,   και απελευθέρωσαν το χωριό συλλαμβάνοντας 61 Ιταλούς αιχμαλώτους. Το βράδυ εισήλθε στο χωριό Δίστρατο η διοίκηση της Μεραρχίας Ιππικού, υπό τον υποστράτηγο Γεώργιο Στανωτά.
Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου τέθηκε σε καταδίωξη των υποχωρούντων αλπινιστών της Τζούλια μια ίλη της εμπροσθοφυλακής υπό τον ίλαρχο Μελίδη που κινήθηκε προς το χωριό Αρμάτα.
Η ύλη κατέλαβε το χωριό χωρίς να πέσει τουφεκιά και υποχρέωσε σε παράδοση ιταλικό τμήμα 35 ανδρών και αφού άφησε ένα μικρό τμήμα για να φρουρεί τους αιχμαλώτους, η ίλη συνέχισε την κίνησή της προς το χωριό Πάδες, μέσω ορεινού μονοπατιού.
Η εμπροσθοφυλακή της ίλης, ένας ουλαμός με επικεφαλής τον έφεδρο ανθυπασπιστή Μυλωνά, έφτασε ως το χωρίο, όπου δέχτηκε πυρά από τους οχυρωμένους σε αυτό Ιταλούς. Οι άνδρες του Μυλωνά, αφίππευσαν και πήραν θέσεις γύρω από το χωριό. Σε λίγο έφτασε και η υπόλοιπη ίλη και ο αγώνας γενικεύτηκε.
Οι Ιταλοί είχαν τάξει πολυβόλα και οπλοπολυβόλα στα σπίτια του χωριού και έβαλαν κατά των ακάλυπτων Ελλήνων. Με επικεφαλής τον ίλαρχό τους όμως, οι Έλληνες ιππείς εφόρμησαν με ενθουσιασμό και με την ιαχή «Αέρα». Αυτό που ακολούθησε δύσκολα περιγράφεται.
Φονικές οδομαχίες με τη λόγχη και με τις χειροβομβίδες εξελίσσονταν στο μικρό ορεινό χωριό.
Ο δεκανέας Χρήστος Μαριώτης, επικεφαλής της ομάδας του, επιτέθηκε σε ένα σπίτι που οι Ιταλοί είχαν τάξει ένα πολυβόλο. Με μια χειροβομβίδα ανατίναξε την πόρτα και όρμησε μέσα με τους άνδρες τους, με προτεταμένες τις λόγχες. Ακολούθησε σύντομη αλλά εξαιρετικά βίαιη συμπλοκή.
Τελικά οι 20 Ιταλοί που επέζησαν παραδόθηκαν. Ο Μαριώτης αμέσως μετά όρμησε σε ένα άλλο σπίτι. Ακολούθησε νέα άγρια συμπλοκή με τις ξιφολόγχες. Ο Μαριώτης σκοτώθηκε, αλλά οι άνδρες τον εκδικήθηκαν.
Οι 15 Ιταλοί που επέζησαν πέταξαν τα όπλα και σήκωσαν τα χέρια ψηλά.
Στο μεταξύ έφτασε στο χωρίο και η υπόλοιπη δύναμη της Ομάδας Αναγνώρισης και ο διοικητής της, αντισυνταγματάρχης Κόκκινος. Οι Ιταλοί αντιστάθηκαν μέχρι το απόγευμα. Τελικά όμως παραδόθηκαν.
Περισσότεροι από 150 αιχμαλωτίστηκαν, ενώ δεκάδες σκοτώθηκαν.
Οι Έλληνες θρήνησαν μόνο τον Μαριώτη. Άλλοι 6 ιππείς τραυματίστηκαν.
Την 13η ημέρα του Πολέμου ανέλαβε διοικητής του ιταλικού 25ου Σώματος Στρατού στην Αλβανία ο στρατηγός Σοντού.
Η βύθιση του πλοίου Βιβή στον Πατραϊκό

Το Φορτηγό ατμόπλοιο ΒΙΒΗ , πρώην SAXON, και πρώην  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ, νηολογίου Πειραιώς , και ολικής Χωρητικότητας 489 κόρων, την 9η Νοεμβρίου 1940, παραπλέοντας τις ακτές του Αράξου στον Πατραϊκό , με πλοίαρχο το Λουκά Ιωαννίδη, προσέκρουσε σε νάρκη με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να σκοτωθούν 10 μέλη του πληρώματος. Το πλοίο ναυπηγήσεως του 1898, στα ναυπηγεία MARKNES AND SON είχε πωληθεί το 1925 από αγγλική εταιρεία στην ελληνική εταιρεία ΑΔΕΛΦΟΙ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ μετονομασθέν ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ και το 1940 αγοράστηκε από τον Κων. Νικ. Βερνίκο κατά 62%, και τους Παύλο Ιω. Δημητρακόπουλο, Πολ. Μηχανικό, 16,5% και Χρήστο Αντ. Φράγκο, Πολ. Μηχανικό, 16,5% κλπ, αντί του ποσού των 3.057.000 δραχμών μετονομασθέν σε ΒΙΒΗ.
Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά, την 7η Νοεμβρίου στις 23:00 το βράδυ φορτωμένο με στάρι και με προορισμό το Κατάκωλο. Μετά το στενό Ρίου-Αντιρρίου ακολούθησε τις Νότιες ακτές του Πατραϊκού, όταν περί ώρα 01:00 της 9ης Νοεμβρίου 1940, και λίγο πριν την παράλλαξη του Ακρωτηρίου Άραξος και ενώ στη γέφυρα ήταν ο ίδιος ο πλοίαρχος, ακούστηκε ισχυρός κρότος και το σκάφος άρχισε να βυθίζεται. Στον πλοίαρχο, προ του απόπλου, είχαν δοθεί οδηγίες πλου από την αρμόδια Ναυτική Διοίκηση, τις οποίες αυτός δεν φαίνεται να ακολούθησε.
Το πλήρες χρονολόγοι των γεγονότων της 27ης Οκτωβρίου/9ης Νοεμβρίου θα το βρείτε εδώ....

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή προπαρασκευή πολέμου είχαμε τότε... Οι Ιταλοί είχαν ελαφρά τεθωρακισμένα και εμείς ιππικό!

Ανώνυμος είπε...

JIMMY BE EVIL Κιτσίκης : Αντισυστημική ψήφος και «Τυραννία» με την αρχαία έννοια

ΕΤΣΙ ΓΑΜΑΕΙ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ


https://www.youtube.com/watch?v=YmAnxCRa0lg

Ανώνυμος είπε...

Τα τεθωρακισμενα εκεινη την εποχη ειταν ειδος πολυτελειας,το 1939 η Γερμανια ειχε 7 τεθωρακισμενες μεραρχιες,η Γαλλια 3,η Βρετανια 1,οι ΗΠΑ καμμια!Η μονη χωρα που διεθετε μεγαλο αριθμο αρματων ηταν η ΕΣΣΔ -22.000 το1941!!! Η ιταλικη βιομηχανια κατασκευαζε μονο ελαφρα και μεσα αρματα(αυτες τις δυνατοτητες ειχε).Χωρες φτωχες οπως η Ελλαδα και οι αλλες βαλκανικες το αρμα μαχης ηταν ειδος υπερπολυτελειας,το εβλεπαν μονο στα επικαιρα του Deutshe Wochenschau .Ισως η εικονα των παντσερ που διεχιζαν αγερωχα την γαλλικη υπαιθρο να επηρεασε τους ελληνες επιτελεις στη γενικοτερη στρατηγικη του αλβανικου πολεμου(εκτος των αλλων παραμετρων που εχει θεσει ο Σπυρος για τις οποιες συμφωνω απολυτα).Το γεγονος οτι η ελληνικη επιθεση διεξηχθει αναμεσα απο ορεινους ογκους και οχι απο την κατευθηνση του Πογραδετς ισως συγχεεται με τον φοβο επιθεσης των ιταλικων αρματων στο πεδινο εδαφος,(η ελληνικη αρματοφοβια ειχε προκληθει απο τα γερμανικα επικαιρα).

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...