4/11/16

Ο Σουλιώτης πυροβολητής

Δώσ' τους Κωστάκη! Δώσ' τους Κωστάκη!

-Τα Ιταλικά άρματα της Μεραρχίας Κενταύρων επιτέθηκαν στα υψώματα Καλπακίου, και δέχτηκαν τα πυρά του Ελληνικού πυροβολικού με επικεφαλής τον Δημήτριο Κωστάκη, κάτω από τις ιαχές των φαντάρων μας «δώσ' τους Κωστάκη! Δώσ' τους Κωστάκη!
-Η Απόπειρα διάβασης του Καλαμά, κοντά στον Παρακάλαμο από 60 εχθρικά άρματα αποκρούστηκμε τις βολές του Κωστάκη , και 15 άρματα βούλιαξαν στους βάλτους του Καλαμά. -Στα Δολιανά, δίπλα στο άγαλμα του Γεωργίου Γενναδίου, ένας Ιταλός υποστράτηγος και δύο συνταγματάρχες παρατηρούσαν με κυάλια το Καλπάκι.Ένα βλήμα του Κωστάκη τους θέρισε, χωρίς το άγαλμα του Γεννάδιου να πάθει μεγάλες ζημιές. Οι τρεις Ιταλοί αξιωματικοί ενταφιάστηκαν στο νεκροταφείο Δολιανών.

Ο Κωστάκης δεν χρησιμοποιούσε ποτέ όργανα μέτρησης .Το έκανε εμπειρικά και χρησιμοποιούσε τις δύο γροθιές του για να δείχνει στους πυροβολητές πόσες μοίρες δεξιά, και πόσες αριστερά. Και αυτοί έριχναν τα βλήματα με απόλυτη ακρίβεια, όπως την είχε προσδιορίσει ο Κωστάκης .
Ο στρατιώτης 'Αγγελος Τερζάκης, έγραψε για τον Κωστάκη: «…Από καιρό, προτού ακόμη μπούμε στα Αλβανικά χώματα, μας ακολουθούσε η φήμη ενός γεροταγματάρχη του πυροβολικού, εφέδρου εκ μονίμων. Είχε τη διοίκηση μιας μοίρας ορειβατικού. Σκαρφάλωνε στ΄ αρβανίτικα βουνά έστηνε τις πυροβολαρχίες του μονονυχτίς, στις πιο απίθανες κορφές που μονάχα ο ήλιος βλέπει. Και χαράματα την άλλη μέρα, ράντιζε τον σαστισμένο εχθρό με φωτιά και με σίδερο, του βούλωνε τα κανόνια. Ο τρόπος που ήξερε να χειρίζεται το πυροβολικό του χωρίς να χάνει ούτε βολή ,η λεβέντικη παλληκαριά του η δυσανάλογη με τα χρόνια που τον βάραιναν, άλλες ακόμη πολεμικές αρετές συνδυασμένες με βαθιά συναδελφικότητα για τον φαντάρο τον έφεραν στην ολόπρωτη γραμμή των αρχηγών του αγώνα…. Ήταν εγγύηση η συνεργασία του ταγματάρχη Κωστάκη , σε μίαν οποιαδήποτε επιχείρηση....

Ο θρυλικός ταγματάρχης πυροβολικού Δημήτριος Κωστάκης πέρασε εις την χορείαν των Αθανάτων στις 3 Νοεμβρίου το 1961. Η πατρίδα τον είχε ξεχάσει.

Ο Δημήτριος Κωστάκης, γεννήθηκε στα Μπεστιά-Λάκκας Σουλίου το 1891.
Εμαθε γράμματα και αποφοίτησε από το Σχολαρχείο 'Ανω Πεδινών .Επί Τουρκοκρατίας υπηρέτησε ως δάσκαλος σε χωριά της Λάκκας Σουλίου, και στην συνέχεια μετανάστευσε στην Αίγυπτο.
Επέστεψε με τους βαλκανικούς Πολέμους για να καταταγεί ως εθελοντής τον Ιανουάριο του 1913. Πολέμησε το 1914-16 στη Βόρειο Ήπειρο και προήχθη στο βαθμό του Επιλοχία. Το 1919 μετείχε στο ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα στην Ουκρανία και εκεί έγινε ανθυπασπιστής επ' ανδραγαθία .
Στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας πολέμησε στο Εσκί-Σεχίρ και στο Αφιόν-Καραχισάρ και ως ανθυπολοχαγός ανέλαβε διοικητής πυροβολαρχίας.
Όταν επέστρεψε, παντρεύτηκε στα Ιωάννινα και απέκτησε 4 κόρες και ένα γιό.
Το 1937 προήχθη σε Ταγματάρχη και αποστρατεύτηκε τον Φεβρουάριο του 1940. Ανακλήθηκε στην ενέργεια τον Αύγουστο ως έφεδρος εκ μονίμων.
Ο ταγματάρχης Κωστάκης, μία εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, την οποία είχε μαζέψει μισοκαμένη, κατά την οπισθοχώρηση  από το Αφιόν Καραχισάρ  από μια κατεστραμμένη εκκλησία στα περίχωρα του Ουσάκ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν το ξέχασε η πατρίδα Σπύρο,η πολιτεία τον ξέχασε.Μην κάνουμε και εμείς τέτοια λάθη.

Ανώνυμος είπε...

Φέτος νομίζω στήσανε τον ανδριάντα του στη Σχολή Πυροβολικού! Κάλλιο αργά, παρά ποτέ...