18/10/14

Δεν ειναι μόνο η Μεγάλη Αλβανία

Υπάρχει και ρουμάνικος ….εθνικισμός με Θείο Σαμ

Καλά, οι Μολδαβοί υπήρχαν και υπάρχουν. Στην αρχαιότητα υπήρξαν και οι Δάκες. που μπερδεύτηκαν με τους Ούγγρους .
Το ποιος ακριβώς κατοικεί σήμερα στη Βλαχία είναι ένα ζήτημα. Η Ρουμανία πάντως εφευρέθηκε το 1877 με ηγεμόνα τον Κάρολο Χοεντσόλερν, ιδρυτή της ρουμανικής δυναστείας. Τότε βρέθηκε και ο ρουμάνικος εθνικισμός με την ενθάρρυνση της Βιέννης.
Τα θυμήθηκα τώρα επειδή μερικές χιλιάδες νέοι από την Μολδαβία και την Ρουμανία οργάνωσαν στο Βουκουρέστι (12 Οκτωβρίου) μια αντι-ρωσική και φιλο-Νατοϊκή πορεία ατλαντικό προς υποστήριξη της ενοποίησης των δύο χωρών σε μια «Μεγάλη Ρουμανία», όπως ήταν από το 1918 ως το 1939. «Η ενοποίηση είναι ο εθνικός στόχος». «Έχουμε διαλέξει», φώναζαν οι νέοι. «Εμείς, οι Ρουμάνοι και οι Βεσσάραβες, είμαστε μια οικογένεια. Τώρα μπορούμε να νικήσουμε τον Πούτιν, έτσι ώστε να μην μπορεί να αναμειχθεί ούτε εδώ, ούτε στην Ουκρανία» δήλωσαν στους… ρεπόρτερ.
Πρωταγωνιστής, ο πρώην παίκτης του τένις Ιλια Ναστάζε, που 03ADει Μολδαβή μητέρα και τώρα είναι γερουσιαστής, και υπερ-εθνικιστικής και λάτρης του ΝΑΤΟ. Η Βεσσαραβία είναι η σημερινή Δημοκρατία της Μολδαβίας που απελευθερώθηκε από τους Ρώσους από την οθωμανική κυριαρχία επί Αικατερίνης της Μεγάλης και η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρουμανία το 1918, μέχρι που την ανακατέλαβαν οι Σοβιετικοί το 1939, και την ανακατέλαβαν μέχρι το 1944 οι Γερμανοί και οι Ρουμάνοι. 
  Η Μεγάλη Ρουμανία εκτός από την Μολδαβία, περιλαμβάνει και την «Υπερδνειστερία» (το όνομα που δόθηκε από τους ρουμάνους σε αυτή τη σοβιετική επαρχία, την Pridnestrovie , το 1941-1944 και η οποία ποτέ δεν ανήκε στην Βεσσαραβία.
Ο Τζορτζ Μπους (πατήρ) είχε δηλώσει το 1991 ότι « ο ουκρανικός εθνικισμός ήταν αυτοκτονία». Προφανώς και ρουμανικός «εθνικισμός» πάσχει από την ίδια τρέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: