26/10/14

Άνοιξε (και πάλι) ο δρόμος, για αποζημιώσεις θυμάτων της γερμανικής κατοχής (www.styx.gr )

Το ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε ότι οι πολίτες της χώρας μπορούν να ζητήσουν αποζημιώσεις από το γερμανικό κράτος για μαζικές εκτελέσεις και εγκλήματαπου έγιναν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ετυμηγορία αφορά σε προδικαστικό ερώτημα του Εφετείο της Φλωρεντίας, και έκρινε ως αντισυνταγματικό τον νόμο 5/1422013 της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι που καιστούσε νόμο του ιταλικού κράτους την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στο όποιο είχε προσφύγει η Γερμανία , επειδή θεωρούσε ότι τα ιταλικά δικαστήρια και ειδικά Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ρώμης, μη σεβόμενα την ετεροδικία της Γερμανίας είχαν εγκρίνει κατασχέσεις περιουσιακών της στοιχείων. Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ιταλίας, οι Ιταλοί δικαστές θα έχουν το ελεύθερο να εκδικάζουν υποθέσεις που αφορούν την καταπάτηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία προστατεύονται ρητά από το ιταλικό Σύνταγμα.
Περισσότερα και αναλυτικά  στο... http://www.styx.gr/index.php/articles/15938-γερμανικές-ανησυχίες-για-την-απόφαση-περί-γερμανικών-πολεμικών-αποζημιώσεων-styx-gr   όπου θα βρείτε και την έκθεση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη του 1947, για τις πολεμικές αποζημιώσεις με λεπτομερή στοιχεία.
Συσσωρευμένο εθνικό εισόδημα 33 ετών οι καταστροφές κατά την Κατοχή «Μεταξύ νόμου και ηθικής» οι πολεμικές αποζημιώσεις.
Και επίσης άλλο ρεπορτάζ στο ...
http://www.styx.gr/index.php/articles/15935-πράσινο-φώς-από-την-ιταλία-για-αποζημιώσεις-θυμάτων-των-ναζί-α-βέης-καμναρόκος  

Δεν υπάρχουν σχόλια: