16/10/14

O Πούτιν έφτασε στο Βελιγράδι

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έφτασε στο Βελιγράδι, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια της απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς.
Στο αεροδρόμιο "Νίκολα Τέσλα" της σερβικής πρωτεύουσας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, οι δύο πρόεδροι κατευθύνθηκαν προς το παλαιό Βελιγράδι, όπου θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων, Ρώσων και Παρτιζάνων, στη μάχη για την απελευθέρωση της πόλης. Ο Ρώσος πρόεδρος κινείται με τη θωρακισμένη προεδρική λιμουζίνα που έφτασε χθες από τη Μόσχα και μπορεί να αντέξει ακόμη και πυρηνική επίθεση μικρότερης ισχύος.
Το απόγευμα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι, με αφορμή την επέτειο των 70 ετών της απελευθέρωσης της πόλης από τους ναζιστές. Η έναρξη της στρατιωτικής παρέλασης έχει προγραμματιστεί για τις 15:30 (τοπική ώρα).
Πριν από την παρέλαση, ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ενώ θα υπογραφούν εννέα διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.
Όπως ανακοινώθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, οι συμφωνίες αυτές αφορούν την στρατιωτική - τεχνολογική συνεργασία, την ενέργεια και τους σιδηρόδρομους. Τον Βλαντίμιρ Πούτιν συνοδεύουν ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάνταρ Νόβακ, ο πρόεδρος του ΔΣ της GazProm Αλεξάνταρ Μίλερ, και ο υπουργός εκτάκτων καταστάσεων Κονστάντιν Ρομανόβσκι. Οι συμφωνίες για την ενέργεια αφορούν την ενεργειακή αποδοτικότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ρωσική πλευρά, όπως ανακοινώθηκε από τη Μόσχα, θα θέσει και το θέμα της φορολόγησης της πετρελαϊκής εταιρίας NIS, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών κατέχει η ρωσική GazpromNjeft. Οι Ρώσοι επιθυμούν ειδικό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης.
Η συμφωνία για τους σιδηρόδρομους αφορά τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που έχει αναλάβει να χρηματοδοτήσει η Ρωσία, ενώ θα υπογραφεί και συμφωνία για την αγορά ρωσικών ντίζελ μηχανών που θα χρησιμοποιηθούν σε τμήματα του δικτύου, όπου δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση. Προβλέπεται, επίσης, η υπογραφή διακυβερνητικής συμφωνίας για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, τη λειτουργία του Ρωσο-σερβικού Κέντρου αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων που λειτουργεί στην πόλη Νις στη νότια Σερβία, καθώς επίσης συμφωνία επανεισδοχής και πρωτόκολλο ανταλλαγής πληροφοριών για τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς, σε συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ότι θα εξεταστούν και οι δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, με δεδομένο ότι πολλοί Ρώσοι επιχειρηματίες εξέφρασαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων που επέβαλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ρωσική κυβέρνηση.
Ένα βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει ο Ρώσος πρόεδρος στο Βελιγράδι θα είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream".
Η Σερβία, παρά τις πιέσεις που δέχεται από τη Δύση, δεν προτίθεται να υποχωρήσει και να αναβάλει την κατασκευή του αγωγού, όπως έκανε η Βουλγαρία.

ΙΤΑΡΤΑΣΣ-Pro-Russian demonstration in Belgrade
-

A rally in support of Russia and Serbia was held in downtown Belgrade on Thursday as Russian President Vladimir Putin pays an official visit to the Serbian capital. Several dozen activists carried posters reading “President Putin, Save Serbia From NATO Occupation” and shouted “Russia” and “Serbia.” The demonstrators took to the streets with Russian flags, signs of the Kharkiv and Odessa Republics, and the portraits of Putin and also Nicholas II, the last emperor of Russia, a monument to whom is to be erected in Belgrade
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...