24/10/14

Όταν ο Στάλιν έβαλε τα γέλια από τον τάφο του με τη μέγαιρα τη Μέρκελ

Η μανδάμ Άγγελα , που ξέχασε το Στάλινγκραντ, πήρε στο τηλέφωνο τον Βλαδίμηρο, λες και ήταν ο φον Αντωνάκης, και του ζήτησε «ταχεία διευθέτηση της διένεξης της Μόσχας με την Ουκρανία σχετικά το φυσικό αέριο πριν έλθει ο χειμώνας», σύμφωνα με ανακοίνωση της Καγκελαρίας . Άντε, και κάνε γρήγορα του είπε η μανδάμ καγκελάριος, που με την ευκαιρία τόνισε ότι , «οι δημοτικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν με τρόπο σύμφωνο με την ουκρανική νομοθεσία», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η πλάκα είναι ότι η Μόσχα συμφώνησε να πουλήσει για αυτό τον χειμώνα στο Κίεβο φυσικό αέριο με 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά αλλά με την προϋπόθεση ότι θα εξοφληθεί μέρους του χρέους των Ουκρανών ύψους 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα οποία τα δύο δις. θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, και οι ποσότητες που θα πάρει η Ουκρανία πρέπει να πληρωθούν προκαταβολικά, οι παραδόσεις αερίου του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου. Οι χρεοκοπημένοι του Κίεβου ζήτησαν επιπλέον δανεικά δύο δισ. ευρώ και «το αίτημα θα εξεταστεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ», όπως είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η Κομισιόν , που παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στην στήριξη της Ουκρανίας, θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Φέξε μου και γλίστρησα. Η μανδάμ έχει μια δυσκολία με τα μετρητά και μέχρι να φτάσει το έμβασμα θέλει η Μόσχα να ανοίξει την κάνουλα, αλλά ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ, τους έδωσε χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας. «Αν οι Ουκρανοί έχουν τα χρήματα, τότε θα υπογραφούν τα έγγραφα της συμφωνίας. Αν όχι, θα περιμένουμε», υπογράμμισε στους δημοσιογράφους ο ρώσος υπουργός.
Ο Σεργκέι Κουπριγιάνοφ, εκπρόσωπος της Gazprom, είπε στο Ρόιτερς ότι η παροχή αερίου στην Ουκρανία θα ξεκινήσει μόλις το Κίεβο πληρώσει. «Αν η Ευρώπη τούς δώσει τα χρήματα, τότε το αέριο θα μπει στον αγωγό», σχολίασε.
Στο Κίεβο, ο Γιατσενιούκ δήλωσε ότι διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους του, για την επανεξαγωγή αερίου στην Ουκρανία, και είπε ότι δεν είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες με τη Ρωσία.

Η Ρωσία επειδή μέσω Κιέβου γινόντουσαν επανεξαγωγές φρούτων και λαχανικών που προέρχονταν από τις χώρες της ΕΕ ,αποφάσισε σήμερα να απαγορεύσει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, το Κίεβο να δεχθεί να αναγράφει τη χώρα προέλευσης σε όλα τα προϊόντα που εξάγει στη ρώσικη αγορά.
Η Ουκρανία θα χάσει περίπου 17 εκατ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους από το ρώσικο εμπάργκο στα αγροτικά της προϊόντα, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων και πρόσθεσε ότι «αν η απαγόρευση συνεχιστεί και το επόμενο έτος η ζημιά αναμένεται να ανέλθει σε 50 – 60 εκατ. δολάρια».
Η Ρωσία επέβαλε επίσης εμπάργκο στις εισαγωγές αγροτικών μηχανημάτων από την ΕΕ, ενώ ολοκληρώνεται η προετοιμασία Της προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον των ΗΠΑ και της ΕΕ για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει εναντίον των ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: