6/1/20

Οι τέσσερεις (αντιφασιστικές) ελευθερίες του Ρούζβελτ

Στις 6 Ιανουαρίου 1941,  ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ σε ομιλία του στο Κογκρέσο για την κατάσταση της Ένωσης, υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ,και σε όλο τον κόσμο, Ελευθερία από το φόβο των γηρατειών με τις συντάξεις ,Ελευθερία από τον φόβο της ανεργίας και της Πείνας , Ελευθερία από τη Φτώχεια. 
Ο Ρούσβελτ,  έκανε  την ομιλία του, 11 μήνες πριν την  επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ που του επέτρεψε να κηρύξει πόλεμο στην Ιαπωνία, στις 8 Δεκεμβρίου 1941. 
Η ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου αφορούσε σε μεγάλο βαθμό στην εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και την απειλή για τις άλλες δημοκρατίες από τον παγκόσμιο πόλεμο που διεξαγόταν ήδη . Στην ομιλία του, ο Ρούσβελτ ξέφυγε από   έκανε την παράδοση της Ουδετερότητας και περιέγραψε το ρόλο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους που είχαν ήδη εμπλακεί σε πόλεμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνόψισε τις «αξίες της Δημοκρατίας» για τις οποίες πολεμούσαν οι πολίτες των Δημοκρατιών  και είπε ότι «οι άνθρωποι δεν ζουν μόνο με ψωμί,  και δεν πολεμούν μόνο με τα όπλα».

Ο Ρούσβελτ αναφέρθηκε στα «οφέλη της Δημοκρατίας», τα οποία περιλαμβάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες, την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση και την υπόσχεση μιας «επαρκούς υγειονομικής περίθαλψης».
Αυτή ήταν η αμοιβή των "Πολλών" που θα έχυναν το αίμα τους για την... Ελευθερία. 
Οι «τέσσερις ελευθερίες» για τις οποίες θα πολεμούσε ο αμερικανικός λαός ήταν: .1. Ελευθερία του λόγου, 2.Ελευθερία της θρησκείας,3. Ελευθερία από τον φόβο και 4. Ελευθερία από τη φτώχεια.. 
Το απόσπασμα για τις τέσσερεις (αντιφασιστικές) «παγκόσμιες» ελευθερίες ήταν το ακόλουθο:

 «Στις προσεχείς ημέρες, επιδιώκουμε να εξασφαλίσουμε, ότι θα προσβλέπουμε σε έναν κόσμο που θα βασίζεται σε τέσσερις θεμελιώδεις ανθρώπινες ελευθερίες.

Η πρώτη είναι η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, παντού στον κόσμο.

Η δεύτερη  είναι η ελευθερία κάθε ατόμου να λατρεύει τον Θεό με τον δικό του τρόπο, παντού στον κόσμο.

Η τρίτο είναι η ελευθερία από την ανάγκη, η οποία, μεταφρασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαίνει οικονομικές αντιλήψεις που θα διασφαλίσουν σε κάθε έθνος μια υγιή ζωή σε περίοδο ειρήνης για τους κατοίκους του, παντού στον κόσμο.

Η τέταρτη είναι η ελευθερία από τον φόβο, η οποία, μεταφρασμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σημαίνει μια παγκόσμια μείωση των εξοπλισμών σε ένα τέτοιο σημείο ωστε κανένα έθνος δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει μια πράξη επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε γείτονα, οπουδήποτε στο Κόσμο.

Αυτό δεν είναι όραμα μιας μακρινής χιλιετίας.

Είναι μια συγκεκριμένη βάση για ένα είδος κόσμου που επιτυγχάνεται στην  δική μας εποχή και γενιά.

Αυτού του είδους ο κόσμος είναι το αντίθετο της αποκαλούμενης  νέας τάξης τυραννίας που οι δικτάτορες προσπαθούν να δημιουργήσουν με τις βόμβες».

Από τις τέσσερεις ελευθερίες, η ελευθερία του λόγου και θρησκείας, προστατεύονται από την πρώτη τροπολογία στο Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι δύο επόμενες  ελευθερίες υπερέβησαν το παραδοσιακό συνταγματικό πλαίσιο των ΗΠΑ και από την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ. Ο Ρούσβελτ ενέταξε στα ανθρώπινα δικαιώματα την οικονομική ασφάλεια. Συμπεριέλαβε επίσης την  «ελευθερία από τον φόβο» του Πολέμου  ενάντια στην επιθετικότητα παραπέμποντας  στα  Ηνωμένα Έθνη τα οποία ηδη προετοίμαζε.  

Οι ελευθερίες από τον Φόβο της ανεργίας, η ελευθερία από την πείνα και την ένδεια και η "επαρκής" υγειονομική περίθαλψη  ακυρώθηκαν μετά το 2008, από τις "μεταρρυθμίσεις" του Κράτους Δικαίου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό σημαίνει ότι η Ελευθερία από τον Φόβο της ανεργίας, της πείνας και της ένδειας όπως και η επαρκής υγειονομική περίθαλψη ήταν ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΙ ΣΤΟΧΟΙ της τότε μασονίας αφού κι ο Ρούσβελτ ήταν ελευθεροτεκτων και επομένως ο... Πάκης που στις μέρες μας ΥΠΕΓΡΑΨΕ τα πάντα-όλα ο,τι ήθελε ο Τσιπρας και κατέστρεψαν την Μεσαία Τάξη και τους φτωχούς και ξαναφεραν την πείνα, την ανέχεια και τον Φόβο, είναι επιορκος μασόνος. Και θέλουν να τον ξανακάνουν πρόεδρο;

soulis είπε...

Χρονια Πολλα Σπυρο.
Δεν ξερω τι γινεται με τον Ρουσβελτ.
Ελεγε μεν αυτα αλλα πολλα που εχω διαβασει γι'αυτον ειναι προβληματικα.
Πρωταπρωτα οτι ηταν ενα ενεργουμενο ουσιαστικα του Μπερνανρτ Μπαρουχ ο οποιος ηταν και ο πραγματικος εμπνευστης του New Deal.
Mετα οτι ηταν κρυφοκομμουνιστης η τελος παντων ειχε καποια συμπαθεια στο καθεστως της Σ.Ενωσης.
Βοηθουσε κρυφα την Σ.Ενωση κυριως με την διοχετευση τεχνολογιας στον τομεα της γεωργιας της αρδευσης κλπ σε μια περιοδο μεγαλων δυσκολιων για το κομμουνιστικο καθεστως παρα τις αντιρρησεις των υπουργων του.
Θελουμε την αρκουδα χορτατη συνηθιζε να τους απαντα.
Αποκορυφωμα του ανεξηγητου φιλοκομμουνισμου του ηταν η ξαφνικη αναγνωριση απο τις ΗΠΑ του σοβιετικου καθεστωτος που ειχε προκυψει απο την Οκτωβριανη επανασταση και το οποιο δεν ειχαν αναγνωρισει τα υπολοιπα δυτικα κρατη.
Αυτη η αναγνωριση ηταν πραγματικο φιλι της ζωης στο σοβιετικο καθεστως ακριβως την στθγμη που ηταν ετοιμο να καταρρευσει εξαιτιας της εσωτερικης λαικης αντιδρασης τα Χολοντομορ κλπ και του εμπορικου απκλεισμους απο τις αλλες ευρωπαικες χωρες και τις ΗΠΑ μεχρι τοτε.
Δεν ξερω ποια ειναι η γνωμη σου.

Ποπι-Κοπι και καΤοπι είπε...

Ριξτε και μια ματια στα Πρωτοκολλα των Σοφων της Σιων. Απο κει τα πηραν οι αθεατοι και ταδωσαν στον Ρουζεβελτ για να παραμυθιασει το κοσμακη.