15/4/15

πΓΔΜ-BJRM: Δεύτερος γύρος διαλόγου με την τρόικα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες ζητούν οι Αλβανοί

O «διάλογος» του «κεντροδεξιού» VMRO-DPMNE του Γκρουέφσκι με την κεντροαριστερή Σοσιαλδημοκρατική Ενωση (SDSM) του Ζάεφ, θα συνεχιστεί σήμερα στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο του «διαλόγου» έπεσε μια χειροβομβίδα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης της πΓΔΜ τα ξημερώματα της 11ης Απριλίου για την οποία την ευθύνη ανέλαβε με επιστολή στην εφημερίδα «Koha Ditore» ο UCK που τις προηγούμενες μέρες ζητούσε να προσληφθούν στο δημόσιο οι αγωνιστές της εξέγερσης του 2000.
Ωστόσο η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση υποστηρίζει ότι η προκήρυξη είναι «μαϊμού» Και ότι την έριξε ο «πρώτος εξάδελφος Σάσο», (Μιγιάλκοφ), για να προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ των εθνοτήτων προκειμένου να διασώσει το κύρος της από τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, για τις παράνομες υποκλοπές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, και να διατηρήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Το αλβανικό κόμμα, DUI, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού και που δεν έχει προσκληθεί στις Βρυξέλλες , ζήτησε δια του αντιπρόεδρου του και αντιπρόεδρου του Κοινοβουλίου Ραφίς Αλίτι, την ψήφιση νέου νόμου για την πλήρη επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας, ως μια λύση που θα θέσει τέλος σε όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διγλωσσία και μάλιστα τόνισε ότι το κόμμα του θα μπλοκάρει κάθε κυβερνητική εργασία που δεν θα διεξάγεται και στην αλβανική γλώσσα. Αυτό θα σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι του αλβανικού κόμματος θα απαιτούν τη διακοπή των εργασιών επιτροπών της βουλής και της κυβέρνησης, μέχρι την μετάφραση στην αλβανική γλώσσα, των θεμάτων και των ντοκουμέντων που είναι προς συζήτηση.
«Εμείς πάντα υποστηρίζαμε, ότι το ζήτημα της γλώσσας έχει παραμείνει ανοικτό, δεν έχει κλείσει. Αναζητούμε έναν νέο νόμο που θα είναι συμβατός με το Σύνταγμα, σύμφωνα με την Συμφωνία της Οχρίδας του 2001, έτσι ώστε να εγγυάται την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους», είπε ο κ. Αλίτι στις 13 Απριλίου, ενώ την Κυριακή του Πάσχα ο ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση»του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, παρενέβη στις εξελίξεις, συμμετέχοντας σε συζήτηση στο Κέντρο για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη, στην πόλη των Σκοπίων λέγοντας ότι, « η Συμφωνία –Πλαίσιο που υπογράφηκε στην Οχρίδα το 2001, δεν ανταπικρίνεται πλέον στα δικαιώματα ή τις ανάγκες των Αλβανών και ως εκ τούτου απαιτούνται καινοτόμες λύσεις».
Όπως υποστήριξε υπάρχει έλλειμμα ισονομίας και ζήτησε αλλαγές , ώστε οι Αλβανοί της πΓΔΜ, «να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα και ελευθερίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: