11/4/15

Σαν σήμερα. (Ιστορία)

Ο ρωσικός δικέφαλος αετός, το Μπούχενβαλντ, ο Κόκκινος Ρούντι , και ο Χότζα

1857.Ο Τσάρος Αλέξανδρου ΙΙ καθόρισε ως Έμβλημα της Ρωσίας τον δικέφαλο αετό.
1921. Ιδρύθηκε η Υπεριορδανία.
1944.Ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Κερτς.
1945. Αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τις γερμανικές πόλεις Έσσεν και Βαϊμάρη και απελευθερώνουν τους κρατούμενους στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ. Στη Μόσχα, υπογράφηκε το 20ετές σύμφωνο σοβιετικό-Γιουγκοσλαβικής φιλίας, και αμοιβαίας συνδρομής που καταγγέλθηκε από τη σοβιετική πλευρά το 1949.
1948.Αρχίζει η κατασκευή του Νέου Βελιγραδίου, στην αριστερή όχθη του Σάβα. 1961. Στην Ιερουσαλήμ ξεκίνησε η δίκη του Άιχμαν
1968.Ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Γιόζεφ Μπάχμαν , πυροβόλησε τρεις φορές στο στήθος και το κεφάλι τον ηγέτη των γερμανών ριζοσπαστών φοιτητών Ρούντι Ντούτσκε, (Κόκκινο Ρούντι), έξω από ένα φαρμακείο Ο Ντούτσκε, μετά από μακρά παραμονή στο νοσοκομείο εγκαταστάθηκε στο Άαρχους (Aarhus) της Δανίας. Το 1979 συμμετείχε στην ίδρυση του κόμματος των «Πρασίνων». Λόγω των πολλών βλαβών που είχε προκαλέσει στον εγκέφαλό του ο πυροβολισμός του 1968, ο Ντούτσκε υπέφερε από συνεχείς επιληπτικές κρίσεις. Μία από αυτές του αφαίρεσε τελικά την ζωή στις 24 Δεκεμβρίου 1979, προκαλώντας τον πνιγμό του μέσα στην μπανιέρα τού σπιτιού του στο Άαρχους.
1973. Ο άφαντος Μάρτιν Μπόρμαν κηρύχθηκε επισήμως νεκρός και τον έβγαλαν από τη λίστα των καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου.
1984. Ο Κονσταντίν Τσερνιένκο εξελέγη πρόεδρος του Προεδρείου του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.
1985. Απέθανε επισήμως μετά απόμακρά ασθένεια ο σύντροφος Εμβέρης. (Χότζα).
1997.Στο Βελιγράδι, στο ιταλικό εστιατόριο «Mama Mia», δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ράντοβαν Στόισιτς-Μπάτζα. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη.
2002.Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στογίλκοβιτς αυτοπυροβολείται στην είσοδο του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ψήφιση του νόμου για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.Πέθανε δυο μέρες μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: