14/4/15

Η Ελληνική Πομπηία

14 Απριλίου η διάλυση της ΧΧ μεραρχίας στην Κλεισούρα της Καστοριάς και η υποχώρηση στην Β.Ηπειρο.

Η 20η Μεραρχία υπό τις διαταγές του βρετανού στρατηγού Γουίλσον που ειχε υποχωρήσει στην γραμμή του Βίστριτσα, (και όχι Αλιάκμονα), προσπάθησε τρέχοντας να καταλάβει θέσεις και κρατήσει στο στενό, με το μισό της δύναμης της και χωρίς πυρομαχικά που είχαν μείνει στην Πτολεμαΐδα. Ο συνταγματάρχης Παναγιώτης Δέδες, πρώην διοικητής της 21ου Συντάγματος, που δεν έτρεχε γρήγορα, και ο οποίος είχε οριστεί τις πρώτες πρωινές ώρες της 14ης Απριλίου, αρχηγός των επιχειρήσεων στο πέρασμα Κλεισούρας ,από την «Ελληνική Διοίκηση, δεν μπόρεσε να φθάσει εγκαίρως και τη διοίκηση ανέλαβε ο αντισυνταγματάρχης Βασίλης Μαντζουράνης του 80ου Συντάγματος.
Έως το απόγευμα της 14ης Απριλίου, η κωμόπολη της Κλεισούρας και οι γύρω ορεινές περιοχές είχαν καταληφθεί και ο δρόμος προς Καστοριά ήταν ανοιχτός.
Ο Γουίλσον είχε διατάξει την βρετανική 1η Ταξιαρχία Τεθωρακισμένων, που βρίσκονταν τότε κοντά στο Άργος Ορεστικό, να αντεπιτεθεί αλλά η ταξιαρχία δεν υπάκουσε.
Οι Γερμανοί συνέλαβαν 1600 αιχμαλώτους. Οι νεκροί της 14ης Απριλίου ποτέ δεν μετρήθηκαν. Την 13η είχαν σκοτωθεί 50. Μαζί τους και ο ταγματάρχης Ιωάννης Παπαρρόδου που έπεσε ηρωικά τις απογευματινές ώρες της 13ης Απριλίου 1941. Οι γερμανικές απώλειες ήταν ένας αξιωματικός και επτά οπλίτες νεκροί και 17 τραυματίες. Ότι απέμεινε από την 20η Μεραρχία ενσωματώθηκε στο 35ο Σύνταγμα που είχε τοποθετηθεί στην στενωπό της Βλάστης.
Την ίδια ημέρα οι Γερμανοί μπήκαν στην Κοζάνη και η Λουφτβάφε βομβάρδισε την Αθήνα, τα Ιωάννινα και την Πρέβεζα
. Οι Ιταλοί ανακοίνωσαν ψευδώς την ανακατάληψη της Κορυτσάς.
Τα γεγονότα της 14ης Απριλίου που άρχισε η σύμπτυξη, από το ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 3ου Τάγματος του 29ου Σ.Π.
14 Απριλίου 1941
Καιρικαί Συνθήκαι: Αίθριος
Ηθικόν ανδρών: Ακμαίον
  Γεγονότα της ημέρας
Ώραν 6ην πρωϊνήν εκδήλωσις επιθετικής εχθρικής ενεργείας κατά τοποθεσίας μας κάτωθι υψ. 800. Η επίθεσις κατελύθη και απεκρούσθη υπό του 9ου και 10ου Λόχου δι΄ εύτοχων πυρών πολυβόλων ολμιδίων και χειροβομβίδων. Εν συνεχεία εξεδηλώθη επίθεσις εχθρική κατά του δεξιού Κ.Α. υψοδ. 802 ήτις και εσημείωσε επιτυχίαν τινάν.. προς φράξιν του ρήγματος επί του δεξιού κέντρου εζητήθη η επέμβασις του 11ου Λόχου, όστις άλλωστε αυθορμήτως έσπευσε προς το σημείο τούτο επί τη όψιν των υποχωρούντων τμημάτων από ύψ. 802. Είχε άλλωστε ο Λόχος μεταξύ των εντολών του και την ενίσχυσιν του σημείου εκείνου (Κ.Α. 802) δι΄ ενός ουλαμού. Ούτως το ρήγμα του δεξιού Κ.Α. εφράχθη, το δε ημέτερον Κ.Α. παρέσχε επί ωφελειά τούτου προοριζόμενα πυρά ευστόχως. Εσυνεχίσθη μέχρι των απογευματινών ωρών η ανταλλαγή πυρών πολυβόλων και όλμων και κατόπιν της υπ αρθ…. Διαταγής του Συν/τος την 21.15 ώραν το Τάγμα εγκαταλείψαν δια την διατήρησιν της φυσιογνωμίας του μετώπου μιάν διμοιρίαν, συνεπτύχθη και σχηματησθέν εις πορείας ήχθη Β.χωρίου Το….. εγκατασταθέν εν προφυλακαίς. Ένθα και αφίχθη η διμοιρία του 11ου Λόχου εκ του υψ. 800 ως και η διμοιρία ετέρα του 11ου αφεθείσα εν επαφή μετά του εχθρού υπό του Ι Τάγματος. Απώλειαι: Αξ/κοί τραυματίαι: ο Ανθ/γός του 9ου Λόχου Λογοθέτης Αριστείδης. Οπλίται: Νεκροί 5 Τραυματίαι 35

Στις 14 Απριλίου 1941 ο νεαρός Βασιλιάς Πέτρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και δραπετεύει με αεροπλάνο από το Νικσιτς του Ματροβουνίου και προσγειώνεται για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο της Παραμυθιας. Το βράδυ απογειώνεται ξανά και προσγειώθηκε στο Τατόι….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Προδοσία του 1897. Τα Ανάκτορα που ησαν στην υπηρσία των Αγγλων οργάνωσαν την ηττα στην Θεσσαλία και την Ήπειρο για να πάρει ενα μάθημα ο ελληνικός λαός και να μην θέλει την απελευθέρωση των υποδούλων Ελλήνων

 Όλα έγιναν για φύγουν οι  Εθελοντές που είχε στείλει ο Δηλιγιάννης στην Κρήτη. Αρχιστράτηγοε της Προδοσίας ήταν ο διάδοχος Κωνσταντίνος. Κα...