27/1/13

Είδησάρα

Το στρογγυλό (Γουάν) θα γίνει διεθνές νόμισμα και θα ανταγωνιστεί δολάριο και ευρώ

Ο υποδιοικητής της Κινεζικής Τράπεζας του Λαού (PBOC) Yi Gang, ανακοίνωσε σήμερα στο Νταβός, ότι η Κίνα θα προχωρήσει στην διεθνοποίηση του Γουάν, ακλουθώντας τους κανόνες της αγοράς. «Είναι στρατηγική μας απόφαση να αφήσουμε το νόμισμα΄μας να ανταγωνιστεί με το αμερικάνικό δολάριο και το ευρώ επί ίσοις όροις στις διεθνείς αγορές».

Το Πεκίνο απαγόρευε μέχρι τώρα τη χρήση του Γουάν σε συναλλαγές έκτος των συνόρων της, και στο διεθνές εμπόριο. «Τώρα ασχολούμαστε με την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος του γουάν και θα το αφήσουμε να δουλέψει μόνο του όπως και κάθε άλλο αποθεματικό νόμισμα»,  είπε ο Yi Gang, ο οποίος αναγνώρισε ότι , «είναι φυσικό οι ξένοι επενδυτές να αντιμετωπίζουν με κάποιο σκεπτικισμό το γουάν αλλά στόχος μας δεν είναι να το προωθήσουμε στις αγορές. Η ταχύτητα της διεθνοποίησης του γουάν είναι ζήτημα των αγορών.Ελπίζουμε ότι οι άλλες χώρες θα μας αντιμετωπίσουν με ηρεμία».

Ο κ. Yi Gang, είπε ακόμα ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την υποτίμηση του Ιαπωνικού Γιέν που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο ανταγωνιστικών υποτιμήσεων, και τόνισε ότι η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η ΕΚΤ, έχουν υιοθετήσει πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης , που θα πλημμυρήσουν τις παγκόσμιες αγορές με ρευστότητα και αστάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: