25/1/13

Κάτι κινείται στην Ιταλία, παρά το προβάδισμα των κεντροαριστερών Συριζοπασόκων

Μπερλουσκόνι: «Στόχος μας , η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια πραγματική Κεντρική Τράπεζα»

Ένας μήνας απομένει έως την διήμερη εκλογική μάχη της 24ης -25ης Φεβρουαρίου στην Ιταλία και οι κεντροαριστεροί χάνουν συνεχώς έδαφος ενώ η συμμαχία Σύλβιο Μπερλουσκόνι- Ρομπέρτο Μορόνι βρίσκεται σε δυναμική συνεχούς ανόδου.

Σύμφωνα με το Γκάλλοπ της Opinioni, που δημοσιεύθηκε σήμερα η «Κεντροαεριστερά» του φαλακρού Μπερσάνι, της ΕΚΤ(ECB), που συνεργάζεται και με κάτι Συριζοαναρχικούς- Περιθωριακούς Οικολόγους, βρίσκεται 5% κάτω από ότι τους έδιναν πριν δύο εβδομάδες και θα έπαιρνε 34,1%.
Ο «προφεσόρε» Μόντι , ο άλλος υποψήφιος της ΕΚΤ(ECB), που συνεργάζεται με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση του Καζίνι, (που εγκατέλειψε τον Μπερλουσκόνι) και τον Τζανφράνκο Φίνι (που εξευτελίστηκε εντελώς) έπεσε στο 12- 13%, από το 21% που του έδιναν, και βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός Μπερλουσκόνι-Μορόνι ανέβηκε από το 22%, στο 29%, μειώνοντας την απόσταση από τον Μπερσάνι στις 5 μονάδες και συνεχίζει να ανεβαίνει ενώ απομένουν 30 ημέρες.

Το κόμμα «Κίνημα Πέντε Αστέρων», του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο ανέβηκε 4% θα έπαιρνε 17 %, και θα ήταν τρίτο κόμμα ενώ το αριστερό κίνημα «Επανάσταση Πολιτών» του πρώην δικαστικού Αντόνιο Ινγκρόια παραμείνει σταθερά πάνω από το 4% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο και θα έπαιρνε 5,4%. Τα καθαρά δεξιά ή ακροδεξιά κόμματα παραμένουν χαμηλά, γύρω στο 3%, όλοι μαζί, αλλά όλο το πολιτικό εποικοδόμημα της Ρώμης φοβάται το καζάνι που βράζει.

Το νέο δεδομένο στον προεκλογικό αγώνα είναι η εμπλοκή κεντροαριστερών λαμόγιων του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, στο νέο μέγα τραπεζικό σκάνδαλο Μοnte dei Paschi di Siena , που συγκλονίζει την Ιταλία από το οποίο προκλήθηκε ζημία τουλάχιστον 720 εκ. ευρώ. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός, του Μπερσάνι, δέχεται ήδη μεγάλη πολιτική πίεση και θα δεχθεί περισσότερη.

Το κεντροδεξιό στρατόπεδο, (Λαός της Ελευθερίας και Λέγκα του Βορρά), ξεκίνησε σήμερα επίσημα την προεκλογική του εκστρατεία και ο Μπερλουσκόνι τόνισε παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του ότι , «στόχος της κυβέρνησης της κεντροδεξιάς στον οποίο θα επιμείνουμε είναι η μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια πραγματική κεντρική τράπεζα».

Ο προφεσόρε Μόντι είπε στη ΡΑΙ ότι, «αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κερδίσει θα του βγάλω το καπέλο, αλλά τις καταστροφικές συνέπειες θα τις υποστούμε εμείς οι Ιταλοί» , και πρότεινε ότι λένε και εδώ οι οπαδοί της Τράπεζας: «Μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών κατά 50%, και αλλαγή του εκλογικού νόμου».
Η δημοσκόπηση της Demos, (που έχει έδρα στο Λονδίνο και μαρξιστικό παρελθόν) που δημοσιεύει η κεντροαριστερή Λα Ρεπούμπλικα, εμφανίζει διεύρυνση της διαφοράς της κεντροαριστεράς με την «κεντροδεξιά» στις 12 μονάδες, και δίνει στον Μπερλουσκόνι ποσοστό 26,6%, αλλά δεν έλαβε καθόλου υπόψη της το σκάνδαλο Μοnte dei Paschi di Siena.

Η La Stampa υποστηρίζει ότι ο Μπερλουσκόνι ανεβαίνει γιατί τον βοηθάει η τηλεόραση. Όπως γράφει ο Καβαλιέρε από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, χρησιμοποίησε 63 τηλεοπτικές ώρες σε 54 σταθμούς ενώ ο Μπερσάνι μόλις 28.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...