27/3/22

Από το ημερολόγιο που κράτησα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας .27 Μαρτίου 1999. 4η Ημέρα της επίθεσης του ΝΑΤΟ . Οι Σέρβοι έριξαν το ΑΟΡΑΤΟ

 

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου , δήλωσε ότι στην επίθεση του ΝΑΤΟ σε στρατιωτικούς στόχους στη Γιουγκοσλαβία χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ και βομβαρδιστικά «Στέλθ» .
Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν έστειλε επιστολή προς Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και καταδίκασε τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ.
 Η Ρωσική Δούμα με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε ψήφισμα καταδίκης της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της στρατιωτικής δράσης και πρότεινε μέτρα που έπρεπε να ληφθούν από την ηγεσία της Ρωσίας. 

 Το Γιουγκοσλαβικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι από την αρχή της εκστρατείας εξαπολύθηκαν 250-300 πύραυλοι Κρουζ που έπληξαν 90 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. 

Στην Πρίστινα το Κέντρο Πληροφόρησης ανακοίνωσε ότι οι Αλβανοί τρομοκράτες έκαναν περισσότερες από 20 επιθέσεις κατά της αστυνομίας.

Σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις έγιναν διαδηλώσεις εναντίον των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα διέταξε την έναρξη της δεύτερης φάσης της εκστρατείας του ΝΑΤΟ, που διεύρυνε τους στόχους. 
Γύρω από το Βελιγράδι, χτύπησαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Μπαταΐνιτσα, τα Άβαλα το Πέτρλοβο Μπρντο, το Βιντίκοβτας τη Λίποβίτσα και το πολιτικό αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

 Ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τάρατσουκ ότι οι πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας «είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψει στον εχθρό να καταλάβει τη χώρα έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. 
 Η Γαλλία κάλεσε τη Ρωσία να συνδράμει «στη συνέχιση των διπλωματικών ειρηνευτικών προσπαθειών». 
 Οι Ξένοι δημοσιογράφοι που εκδιώχθηκαν από το Υπουργείο Πληροφοριών της Σερβίας, επέστρεψαν στο Βελιγράδι. 
 Η Αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε στις 20.30 ένα αμερικανικό F-117A «Night Hawk» που έπεσε στο χωριό Μπουτζάνοφτσι στη Ρούμα.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΤΖΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

103 χρόνια από την Μικρασιατική Προδοσία. Στις 14/27 Ιουλίου 1922 Καιγόταν η Κινέττα. Μεταξύ Λονδίνου και Παρισίων είχε ήδη συμφωνηθεί ότι η διάσκεψη των τριών Συμμάχων για την Ανακωχή, μετά την συμφωνημένη «ταχεία εκκένωση» της Μικράς Ασίας. θα γινόταν σε 60 ημέρες περίπου και σύμφωνα με την Γαλλική πρόταση οι Σύμμαχοι θα συμφωνούσαν πρώτα με την Τουρκία και μετά θα καλούσαν την Ελλάδα να τις ανακοινώσουν τους όρους. Έτσι και έγινε. Οι Σύμμαχοι πρότειναν στον Κεμάλ την διάσκεψη στις 10/23 Σεπτεμβρίου. (Σε 56 ημέρες). Ο Κεμάλ την αποδέχτηκε στις 16/29 Σεπτεμβρίου. (Σε 62 ημέρες).Η διάσκεψη στα Μουδανιά άρχισε στις 20 Σεπτεμβρίου/3 Οκτωβρίου και η συμφωνία των τριών με τους Τούρκους έκλεισε στα Μουδανιά , στις 28 Σεπτεμβρίου/ 11 Οκτωβρίου. Και η Ελλάδα την αποδέχτηκε την 1η/14 Οκτωβρίου.

Ο απεσταλμένος του Λονδίνου στρατηγός Τάσουσεντ συζητούσε στην Άγκυρα όλες τις λεπτομέρειες της λύσεως που θα έφερνε η συμφωνημένη "Νί...