25/3/22

Η 25η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 25η Μαρτίου είναι η 84η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 281 μέρες μέχρι το τέλος του έτους.

421 . Σύμφωνα με το τοπικό  μύθο ιδρύθηκε στη Βόρεια Ιταλία , η Βενετία την ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι κατέφυγαν λόγω  των Γότθων στα εγκαταλελειμμένα νησιά της βαλτώδους ακτής για ασφάλεια,

.717.Ο στρατηγός του θέματος των Ανατολικών Λέων ο Ίσαυρος Λέων εισήλθε στην Κωνσταντινούπολη. Ο τέως φοροεισπράκτορας και τελείως ανίκανος, Θεοδόσιος Γ΄, έντρομος συμβουλεύτηκε τον πατριάρχη Γερμανό και τους συγκλητικούς. Όλοι, του είπαν να παραιτηθεί. Έτσι, έγινε μοναχός κι αποσύρθηκε σε μοναστήρι στην Έφεσο. Ο Λέοντας Γ '. στέφτηκε αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία. 

 919 .Ο δρουγκάριος Ρωμανός ο Λεκαπηνός στις 25 Μαρτίου 919 εισήλθε με όλο τον στόλο στο λιμάνι του Βουκολέοντα, ακριβώς κάτω από το Ιερό Παλάτι και εμφανίστηκε μπροστά στον 14χρονο Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ' του ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση, και διορίστηκε Μάγιστρος και Μέγας εταιρειάρχης. Μετά περίπου ένα μήνα μνήστευσε την κόρη του Ελένη με τον αυτοκράτορα λαμβάνοντας έτσι τον τίτλο του Βασιλεοπάτορος. 

 1196. Ο Μεγάλος Ζούπαν της Ράσκας Στέφανος Α΄ Νεμάνια, παραιτήθηκε από το θρόνο υπέρ του γιου του Στέφανου του Πρωτόστεπτου και αποσύρθηκε στο Χιλανδάρι ως μοναχός «Συμεών».(Ο Άγιος Συμεών o Χιλανδαρινός). 

 1199 . Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος τραυματίστηκε σοβαρά από βέλος βαλίστρας κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του κάστρου Σαλού στο Πουατού, στη Γαλλία. Πέθανε στις 6 Απριλίου.
1238. Στο Πριγκιπάτο της Μόσχας, άρχισε η πολιορκία από τους Μογγόλους της πόλης του Κοζέλσκ στην Καλούγκα. που κράτησε 50 ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων οι ηρωικοί αμυνόμενοι σκότωσαν περίπου τέσσερις χιλιάδες μογγόλους. Μετά την πτώση της πόλης ο Μπατού Χαν διέταξε τη σφαγή όλων , συμπεριλαμβανομένων των βρεφών.

1296. Ο τρίτος υιός του βασιλιά της Αραγωνίας Πέτρου Γ´ Βαρκελώνης και της Κωνσταντίας Χοενστάουφεν, Φρειδερίκος Γ΄, στέφτηκε στο Παλέρμο Βασιλιάς της Σικελίας.
1306 .Ο Ροβέρτος Μπρους έγινε βασιλιάς της Σκωτίας.

1409. Συνήλθε η Σύνοδος της Πίζας των «ανεξάρτητων» Καρδιναλίων ερήμην του Πάπα Γρηγόριου ΙΒ΄ και του Αντιπάπα Βενέδικτου ΙΓ' σε μια προσπάθεια υπέρβασης του Δυτικού Σχίσματος (1378–1417). Η Σύνοδος καθαίρεσε και τους δύο, στις 5 Ιουνίου 1409, ως σχισματικούς, αιρετικούς, επίορκους και σκανδαλώδεις και εξέλεξε ως Πάπα τον Αλέξανδρο Ε' .

1420. Οι Χουσίτες οι οπαδοί του μεταρρυθμιστή Γιαν Χους, με αρχηγό τον αήττητο Γιαν Ζίζκα, νίκησαν τον αυτοκρατορικό στρατό που έκανε σταυροφορία κατά των "αιρετικών".

1479. 
Ο Δόγης της Βενετίας Τζοβάνι Μοντσενίγκος επικύρωσε την Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης που είχε υπογραφεί στις 25 Ιανουαρίου για τον τερματισμό του βενετοτουρκικού πολέμου. 

 1557. Υπογράφηκε Συνθήκη του Νόβγκοροντ με την οποία έληξε ο δεύτερος ρωσο-σουηδικός πόλεμος, (1554-1557), που προέβλεπε ειρήνη για 40 χρόνια. Ο Γουσταύος της Σουηδίας υποσχέθηκε στον Ιβάν τον τρομερό ότι η Σουηδία δεν θα ανακατευόταν ξανά σε πόλεμο της Ρωσίας με τους Πολωνούς και τους Λιθουανούς. 

 1604. Ο Μπορίς Γκοντουνόφ διέταξε του Κοζάκους να δημιουργήσουν ένα φρούριο στις όχθες του ποταμού Τομ για να εμποδίσουν τοις εισβολές των Τατάρων. Ίδρυση του Τομσκ

1768. Επιδόθηκε στο Μαυροβούνιο  η επιστολή της Μεγάλης Αικατερίνης   ενημερώνε το λαό και τους αρχηγούς των Πατριών του Μαυροβουνίου ότι αν συνέχιζαν να αναγνωρίζουν ως ηγεμόνα τους τον  Σκεπαν Μάλι, ο οποίος άφηνε να τον θεωρούν ως  τον Ρώσο αυτοκράτορα Πέτρο Γ', θα τους στερούσε  τη ρωσική προστασία.

 1770 . Ο Δασκαλογιάννης επικεφαλής Σφακιανών κήρυξε την επανάσταση στον Αποκόρωνα της Κρήτης. 

1799. Η Πρώτη Μάχη του Στότσακ .Μία από τις πρώτες μάχες του Δευτέρου συνασπισμού στη Γερμανία. 60000 Αυστριακοί νίκησαν 40000 Γάλλους και τους έσπρωξαν πίσω από το Ρήνο.

Κύρια σύγκρουση: Πόλεμος του Δεύτερου Συνασπισμού

 1802.Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Αγγλία υπέγραψαν τη Συνθήκη της Αμιένης, με την οποία η Αγγλία υποχρεώθηκε να επιστρέψει στην Ισπανία και την Ολλανδία όλες τις αποικίες τους, εκτός των νήσων Κεϋλάνης και Τρινιντάντ. Η Γαλλία επίσης πήρε πίσω όλες τις αποικίες της, και συμφώνησε να εκκενώσει τη Ρώμη, την Νάπολη και τη νήσο Έλβα. Η Μάλτα επιστράφηκε στο Τάγμα των Ιωαννιτών και η Αίγυπτος επανήλθε στην κυριαρχία του Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με την συνθήκη της Αμιένης αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ανεξάρτητο Κράτος , η Επτάνησος Πολιτεία, σύμφωνα με την Ρωσοτουρκική Σύμβαση Κωνσταντινούπολης του 1800.

 1807. Το βρετανικό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απαγορεύσει το δουλεμπορίο. Ο Γεώργιος Κάνινγκ ανέλαβε υπουργός εξωτερικών στην Αγγλία.

1811. Ο Ναπολέον Βοναπάρτη εξέδωσε διάταγμα σχετικά με την καλλιέργεια 80 000 στρεμμάτων με σακχαρότευτλα, και την κατασκευή των εγκαταστάσεων για παραγωγή ζάχαρης από τεύτλα. 

1815. Υπογράφηκε ο έβδομος αντι-γαλλικός Συνασπισμός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, την Αυστρία και την Πρωσία. 

1820. Οι Ιησουίτες απελάθηκαν από τη Ρωσία. 

1821.Ιδρύθηκε στα Βέρβαινα Αρκαδίας το πρώτο Ελληνικό Στρατόπεδο Πελοποννήσου με υπευθύνους τον Ανδρέα Κονδάκη και τον επίσκοπο Βρεσθένης Θεοδώρητο .Στη Βλαχία, μετά από προπαρασκευή αρκετών ημερών, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης επικεφαλής του Ιερού Λόχου και άλλων ενόπλων εισήλθε στα προάστια του Βουκουρεστίου. Στο Αλικάντε της Ισπανίας, περισσότεροι από χίλιοι άνεργοι επιτέθηκαν στα κλωστοϋφαντουργικά εργοστάσια και να καταστρέψουν τις μηχανές τους. Στο Μεξικό, ο στρατηγός Αγουστίν δε Ιτουρμπίδε ορκίστηκε να εφαρμόσει «το σχέδιο της Ιγκουάλα», για την ανεξαρτησία από την Ισπανία. 

1826. Η μάχη της Κλείσοβας στο Μεσολόγγι. Οι Τούρκοι επιτέθηκαν με 3.000 άνδρες εναντίον της Κλείσοβας, της οποίας η Φρουρά ήταν 131 άνδρες. Μετά από εξι εφόδους λόγω των απωλειών υποχώρησαν και ανέλαβε ο Ιμπραήμ που επιτέθηκε στην Κλείσοβα με 3.000 Αιγύπτιους. Και οι Αιγύπτιοι απέτυχαν. Η φρουρά της Κλείσοβας είχε μόνο 24 νεκρούς, ενώ οι Τουρκοαιγύπτιοι εκατοντάδες. 

1833. Πέθανε στο Παρίσι ο μασόνος Αδαμάντιος Κοραής. 

 1838. Για πρώτη φορά εορτάστηκε η 25η Μαρτίου ως Εθνική Εορτή των Ελλήνων.

1844 . Στη Σερβία δημοσιεύτηκε ο Αστικός Κώδικας.

1848 . Οι Ιταλοί μπήκαν θριαμβευτικά στο Μιλάνο, αφού το εγκατέλειψαν οι Αυστριακοί. 

 1854. Η Γαλλία και η Βρετανία κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Ρωσίας στον Κριμαϊκό Πόλεμο. 

 1856.Εγκαινιάστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Ναός του Ευαγγελισμού. 

 1872. Στην Αθήνα έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα του Γρηγορίου του Ε' προς τιμή του οποίου ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης εκφώνησε το τελευταίο του ποίημα. 

1876. Στην Ιταλία σχημάτισε κυβέρνηση ο δημοκρατικός Αγκοστίνο Ντεπρέτις. 

 1881.Στην Αθήνα ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ έθεσε το θεμέλιο λίθο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

 1896. Άρχισαν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες. στην Αθήνα. 1907. Οι κομμουνιστές οργάνωσαν εξέγερση των αγροτών στη Ρουμανία.
1909 .Στη Ρωσία, συνελήφθη η Μαντάμ Πόποβα που ομολόγησε τη δολοφονία με αρσενικό 300 ανδρών κατόπιν παραγγελίας των συζύγων τους, και έναντι συμβολικης αμοιβής. 

 1918. Μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στο Μινσκ, το Κογκρέσο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Λευκορωσίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ρωσία. 

 1919. Άνοιξε το πρώτο συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς, στη Μόσχα. 

1923. Στο αεροδρόμιο του Πάντσεβο στη Σερβία προσγειώθηκε το πρώτο αεροσκάφος που έκανε τη γραμμή στο Παρίσι, Βελιγράδι, Κωνσταντινούπολη. 

1924. Στην Αθήνα, η Συντακτική Συνέλευση ανακήρυξε τη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία. Ο Γεώργιος Β. εξορίστηκε. Ο Παύλος Κουντουριώτης έγινε πρόεδρος. 

 1932 . Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Μιχαλακόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, στην πλατεία μπροστά στη Βουλής. 

 1934.Βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία. 

 1937 . Στο Βελιγράδι η Ιταλία και η κυβέρνηση Στογιαντίνοβιτς του Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας υπέγραψαν, το «σύμφωνο Πάσχα», μια πενταετή συμφωνία μη επίθεσης και ουδετερότητας που κανόνιζε το σεβασμό των μειονοτήτων, τον έλεγχο της δραστηριότητας των Ουστάσι, και την αναγνώριση των ιταλικών αρχών στην Αιθιοπία . Έγιναν και διαδηλώσεις κατά του Τσιάνο. 

1938. Εγκαινιάστηκε στην Αθήνα από το βασιλιά Γεώργιο Β' το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας» (ΕΙΡ). Είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας. Η Εθνικής Ελλάδας ηττήθηκε με 11-1 από την Ουγγαρία στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 

 1941. Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας προσχώρησε στο Τριμερές Σύμφωνο της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας. Το πρωτόκολλο υπογράφηκε στη Βιέννη από τον φον Ρίμπεντροπ, τον Γιουγκοσλάβο Πρωθυπουργό Ντραγκίσα Τσβέτκοβιτς και τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Μάρκοβιτς -Τσίντσαρ . Ο Χίτλερ έδωσε Γιουγκοσλαβία που ήταν κύριος προμηθευτής γεωργικών προϊόντων για τη Γερμανία πολύ επιεικείς όρους. Εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, υποσχέθηκε να μην ζητήσει να διασχίσουν στρατεύματα το έδαφος του, και δεν απαιτούσε οποιαδήποτε στρατιωτική σύμπραξη. Στη Λιθουανία αντικαταστάθηκε το εθνικό νόμισμα μα το Σοβιετικό Ρούβλι.

 1944. Κατέληξε σε αποτυχία για τους συμμάχους και η τρίτη μάχη του Μόντε Κασσίνο. 

 1945. Βομβαρδισμός της Πράγας. 235 νεκροί. Με εντολή των Ναζί δολοφονήθηκε ο δήμαρχος της Άαχεν. 

 1946. Εγκαινιάστηκε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό πάνω σε αυτοκίνητο. Μετά διέκοψε τη λειτουργία του και ξανάρχισε το Μάρτιο του 1947.

 1948. Εγκαινιάστηκε από τον Βασιλέα Παύλο A' ο πομπός βραχέων κυμάτων που εγκαταστάθηκε στα Νέα Λιόσια. 

 1949. Οι Σοβιετικοί απέλασαν μαζικά στη Σιβηρία δεκάδες χιλιάδες κατοίκων από την Εσθονία, η Λιθουανία και τη Λετονία . 

 1957. Στη Ρώμη στις 18:46 ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπογραφής της συνθήκης ίδρυσης της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγοράς από τη Δυτική Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο 1969. Υπογράφηκε το Σύμφωνο των Άνδεων.

 1975. Στο Ριάντ δολοφονήθηκε ο βασιλιάς Φαϊζάλ από τον ανιψιό του. 

 1979 . Υπογράφηκε από τους Ανουάρ Σαντάτ και Μεναχέμ Μπεγκίν η ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία της Ουάσιγκτον. 

 1991. Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ο Φράνιο Τούτζμαν σε μια μυστική συνάντηση στο Καρατζόρτζεβο συμφώνησαν σχετικά με την κατανομή των εδαφών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και την ανατροπή του Άντε Μάρκοβιτς. 

 1993 . Ύστερα από μήνες διαπραγματεύσεων για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, στη Νέα Υόρκη κατέληξε σε αποτυχία το ειρηνευτικό σχέδιο των συμπρόεδρων της Διεθνούς Διάσκεψης για τη Γιουγκοσλαβία, Σάιρους Βανς και Λόρδου Ντέιβιντ Όουεν. 

 1996 . Η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές βρετανικού βοείου κρέατος μετά από τις περιπτώσεις της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών. 

 1999 .Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, εξαιτίας της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. 

 2001. Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία του Σένγκεν για τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ισλανδίας και την Νορβηγία. 

 2003. Ο Σιράκ επισκέφθηκε την Αλγερία. 

 2004. Άρχισαν στην Λουκέρνη της Ελβετίας οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Έγινε στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα έγινε η επίσκεψη του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη. Οι ΗΠΑ πρόβαλαν ΒΕΤΟ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στο ψήφισμα καταδίκης του Ισραήλ για τη δολοφονία του σεΐχη Αχμέτ Γιασίν.

 2006. Στην Αλγερία, η κυβέρνηση Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την απελευθέρωση 2000 ισλαμιστών για την προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης.Η αστυνομία της Λευκορωσίας διέλυσε συγκέντρωση στην οποία ο αρχηγός της  αντιπολίτευσης Αλεξάνταρ Μιλίνκεβιτς ανακοίνωσε τη δημιουργία κινήματος για την «Απελευθέρωση της Χώρας από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο»

2008 . Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την Ευρωπαϊκή ασφάλεια.

2013. Για να αποτρέψει την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, η Κυπριακή κυβέρνηση σύναψε συμφωνία με διεθνείς πιστωτές για να λάβει βοήθεια 10 δις ευρώ. Ο πρόεδρος της χώρας, Νίκος Αναστασιάδης, διαπραγματεύτηκε βοήθεια με τους επικεφαλής της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ, φορολογώντας καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε Κυπριακές τράπεζες

2014 Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν για τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της G7, η οποία διεξήχθη μια ημέρα νωρίτερα στη Χάγη, για να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια στον κόσμο, μαζί με άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο  Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα περιγράφοντας τη Ρωσία ως "περιφερειακή δύναμη", και  όχι τη μεγαλύτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την Κριμαία, αλλά ότι η προσάρτηση της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας δεν αποτελεί "τελειωμένη συμφωνία", καθώς η διεθνής κοινότητα δεν θα την αναγνωρίσει. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να συνεχίσει τις επαφές με τους εταίρους της στην G8.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΟΥ η ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησε στο θάνατο 7 εκατομμύρια ανθρώπους το 2012. 

 2018 . Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν συνελήφθη βάσει Ισπανικού εντάλματος στη Γερμανία. Πυρκαγιά σε εμπορικό κέντρο στο Κεμέροβο. 60 νεκροί. Τα 37 παιδιά. 

 2019. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερό που μετέφερε τον Τσιπρόφσκυ στο Αγαθονήσι. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την αναγνώριση των διαφιλονικούμενων Υψωμάτων του Γκολάν ως εδάφους του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το κλουβί με τις ΛΟΑΤΚΙ «δεξιές» κρατάει χρόνια

    Στις 18 Απριλίου 1936, έ ληξε το δράμα των Φυλακών Συγγρού, όπου   ο ισοβίτης   Παναγιώτης Μαρίνο   κρατούσε «Όμηρο» τον ομοφυλόφιλο βου...