29/3/22

Η σωστή πρόταση από τον σωστό τραπεζίτη στη σωστή ώρα. «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει λάθος που δεν αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τα ραγδαία ποσοστά πληθωρισμού», είπε ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank Άξελ Βέμπερ, οποίος είναι επί του παρόντος πρόεδρος της UBS Group

 

«Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να περιμένει μέχρι τον Δεκέμβριο», είπε ο Βέμπερ. «Το να λάβει αυτήν την απόφαση νωρίτερα μπορεί πραγματικά να αποφύγει το δράμα αργότερα. Νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να προχωρήσουν».
 Η ΕΚΤ αποφάσισε αυτόν τον μήνα να επιταχύνει τον ρυθμό με τον οποίο αφαιρεί τα κίνητρα σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό ρεκόρ. 
Η τράπεζα θα μπορούσε να τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι θα μπορούσαν στη συνέχεια να αυξηθούν ήδη από τον Δεκέμβριο, με την Πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι οποιαδήποτε αύξηση στο κόστος δανεισμού θα είναι σταδιακή. Μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση στη βόρεια ισπανική πόλη της Παμπλόνα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πάμπλο Ερνάντες δε Κος, επανέλαβε αυτό το συναίσθημα, λέγοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια για την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Ωστόσο, επεσήμανε τις πιέσεις τιμών που προκαλεί η σύγκρουση. Συγκεκριμένα, η άνοδος του ενεργειακού κόστους «θα προκαλέσει πρόσθετη αύξηση των πληθωριστικών εντάσεων που ήδη βλέπουμε», είπε. «Τα στοιχεία για τον Μάρτιο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά, με πολύ σημαντική άνοδο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: