29/3/22

Όταν μας βομβάρδιζε με απεμπλουτισμένο ουράνιο το ΝΑΤΟ πριν 23 χρόνια. Από το ημερολόγιο που κρατούσα στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

 

29 Μαρτίου 1999. Κατά την 6η ημέρα των Νατοϊκών επιδρομών στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. στις 02.10 βομβαρδίστηκε το Αρχηγείο του Υπουργείο Εσωτερικών στην Πρίστινα που δεν είχε εγκαταλειφθεί. Μεταξύ των νεκρών και ο διοικητής της αστυνομίας Ράντογιε Κόβατς. 
Στην Πρίστινα, χτυπήθηκαν 20 στόχοι. Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ βομβάρδισαν το στρατόπεδο στην Μάγιεβιτσα που είχε εκκενωθεί τους οικισμούς Κίσατς και Βέτερνικ, ενώ ενας πύραυλος έπεσε σε νεκροταφείο στο Όμπιλιτς. Βομβαρδίστηκε και ένα εργοστάσιο φαρμάκων στο Λέσκοβτατς. 
Στις 29 Μαρτίου το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε 1.300 εξόδους και την εκτόξευση 400 πυραύλων. 
Το μεσημέρι , ο διοικητής της Γιουγκοσλαβικής Πολεμικής Αεροπορίας και της αεράμυνας, υποπτέραρχος Σπάσογιε Σμίλιανιτς προσήλθε στο Κέντρο Ενημέρωσης και ανακοίνωσε ότι η Γιουγκοσλαβική αεράμυνα (PVO) κατά την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, κατέρριψε επτά εχθρικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου ενός F-117A, τρία ελικόπτερα, τρία «Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη» , και 30 πύραυλους. 
 Ο Σμίλιανιτς μίλησε για επτά νεκρούς από τον Γιουγκοσλαβικό στρατό και 17 τραυματίες , και είπε ότι οι καταστροφές που έγιναν υπολογίζονταν σε 300 εκατομμυρία δολάρια. 
 Ο Κινέζος Πρόεδρος Ζιάνγκ Ζεμίν έστειλε ένα προσωπικό μήνυμα στον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και ζήτησε να σταματήσουν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας και να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κοσσυφοπέδιο.
 Η κυβέρνηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας εξέδωσε διάταγμα το οποίο απαγόρευε τα ταξίδια στο εξωτερικό για τους άνδρες και τους αξιωματικούς του Στρατού. Τοποθετήθηκε ενιαία διοίκηση του ΝΑΤΟ στην Βόρεια. 
Η Αποστολή Επαλήθευσης του Κοσσυφοπεδίου (1.400 άτομα), η δύναμη εκκένωσης της αποστολής (12.000 στρατιώτες) και τα μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ (περίπου 1.000), βρίσκονταν στην Βόρεια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι Ρώσοι ταυτοποιήσαν τους Ουκρανούς . Χρήματα μεταφέρθηκαν από την Ουκρανία στους δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης

  Η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι   επιβεβαίωσε τις πληροφορίες σχετικά με την παραλαβή μεγάλων χρηματικών ποσών και κρυπτον...