31/3/22

Το επίπεδο εμπιστοσύνης των Ρώσων στον Πούτιν, την κυβέρνηση και την πορεία της χώρας έχει φτάσει σε ιστορικό υψηλό

 

Η ρωσική ιδιωτική εταιρεία δημοσκοπήσεων  «Λεβάντα» δημοσίευσε τα αποτελέσματα της παραδοσιακής έρευνάς της σχετικά με τις αξιολογήσεις των πολιτικών, των κρατικών θεσμών, των κομμάτων κ.λπ. που διεξάγεται από το 1996 και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

Δεδομένου ότι νωρίτερα τα δύο άλλα μεγάλα Ινστιτούτα κοινωνικών ερευνών το  VTsIOM και το  FOM παρουσίασαν τις εβδομαδιαίες κυλιόμενες μετρήσεις τους, η αύξηση της υποστήριξης  του Πούτιν  ήταν ήδη γνωστή και δεν ήταν δύσκολο να μαντέψουμε ότι η βαθμολογία από τη «Λεβάντα»  θα ήταν στο επίπεδο  της ευφορίας για την προσάρτηση  της Κριμαίας.

Η «Λεβάντα» που συνεργάζεται με τη Δύση  και  σίγουρα δεν μπορεί  να κατηγορηθεί ότι μαγειρεύει τα στοιχεία υπέρ του Πούτιν  ανακοίνωσε ότι το 83% των ερωτηθέντων ενέκρινε το έργο του Πούτιν ως προέδρου τον Μάρτιο του 2022. Η βαθμολογία είναι κολοσσιαία, αλλά ήταν αναμενόμενη. Η τελευταία φορά που ήταν τόσο ψηλά ήταν τον Αύγουστο του 2017. Και τώρα είναι ακόμη ελαφρώς υψηλότερο από ό, τι στην "Κριμαία"  το Μάρτιο του 2014 που ήταν 80%. Αλλά, επαναλαμβάνω, ο Πούτιν  το είχε αυτό. Τον Ιούνιο του 2015, είχε ένα μαγευτικό ιστορικό ρεκόρ . 89% αποδοχής.

Αλλά τώρα αυτό που πραγματικά κάνει εντύπωση είναι η γενικευμένη τάση  . Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 26 ετών   Λεβάντα, θέτει το ακόλουθο ερώτημα στην ερευνα: «Τα πράγματα στη χώρα κινούνται σήμερα γενικά προς τη σωστή κατεύθυνση, ή η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση;»

 Πάντα υπήρχαν λιγότερες θετικές απαντήσεις σε αυτό το  ερώτημα Εδώ, ακόμη και το 50% να είναι ικανοποιημένοι με την πορεία της χώρας θεωρείται πολύ ικανοποιητικό . Ωστόσο, η θετική αξιολόγηση του Μαρτίου από το δείγμα της «Λεβάντα» είναι  69%. Το 69% των ερωτηθέντων τον Μάρτιο του 2022 είναι ικανοποιημένοι με την κατεύθυνση προς την οποία πηγαίνει τώρα η Ρωσία.  Αυτό το 69% δεν υπήρξε ποτέ Ούτε μια φορά. Ακόμη και το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Πούτιν είχε ποσοστό 89%.

Αυτό είναι το μέγιστο ποσοστό  σε ολόκληρη την ιστορία των κοινωνιολογικών παρατηρήσεων στην ιστορία της Ρωσίας..

Όσον αφορά τη συναίνεση της Κριμαίας, υπήρχε πιο εξατομικευμένη ευφορία γύρω από τον Πούτιν. Με μια πολύ πιο μετριοπαθή αξιολόγηση της πορείας της χώρας στο σύνολό της, το έργο του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης, του κυβερνώντος κόμματος.

Είναι ποιοτικά διαφορετικά τώρα. Ο Μίσουστιν, η κυβέρνηση, η Ενωμένη Ρωσία, οι κυβερνήτες έχουν τώρα τρελά ποσοστά αποδοχής. Για παράδειγμα, για το έργο της ρωσικής κυβέρνησης (στο σύνολό της) τον Μάρτιο του 2022 είχε θετική γνώμη το  70%. Ο πρωθυπουργός Μίσουστιν έχει 71% αποδοχή, Τέτοιες αξιολογήσεις δεν είναι εύκολες. Αυτή είναι η καλύτερη κυβερνητική βαθμολογία στην ιστορία της κοινωνικής παρακολούθησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η 19η Απριλίου στην Ιστορία

Η 19η Απριλίου είναι η 110η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 256 ημέρες πριν από το τέλος του έτους.   531....