31/3/22

Η 31η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 31η Μαρτίου είναι η 90η ημέρα του Γρηγοριανού ημερολογίου. Απομένουν 275 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 

 307.Μετά το διαζύγιό του με τη Μινερβίνη, ο Κωνσταντίνος Α΄ παντρεύτηκε τη κόρη του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, Φαύστα. 

614. Οι Αβάροι και οι Σλάβοι επιδρομείς που έφρασαν στην ανατολική ακτή της Αδριατικής, κατέλαβαν, λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τα Σάλωνα, την πρωτεύουσα της πρώην βυζαντινής επαρχίας της Δαλματίας και οι επιζώντες των Σαλώνων βρήκαν καταφύγιο πίσω από τα τείχη του Ανακτόρου του Διοκλητιανού , ιδρύοντας μια πόλη, που αργότερα έγινε γνωστή ως Σπλιτ. 

 1078. Η 31 Μαρτίου ήταν το Σάββατο του Λαζάρου. εκδηλώθηκε      « λαϊκή εξέγερση», στην Κωνσταντινούπολη υπέρ του Νικηφόρου Βοτανειάτη ο οποίος βρισκόταν στην Χαλκηδώνα. Οι Συγκλητικοί και λαός επιτέθηκαν στα ανάκτορα και αιχμαλώτισαν τον 28χρονο Μιχαήλ Ζ Δούκα, τον Παραπινάκη, ο οποίος παραιτήθηκε και εκάρη μοναχός στη Μονή του Στουδίου. Ο στρατηγός Βοτανειάτης εισήλθε στη Βασιλεύουσα επευφημούμενος την Κυριακή των Βαίων.

1146 . Ο αντιπρόσωπος του πάπα, Βερνάρδος του Κλαιρβώ, με το κήρυγμά του στη συνέλευση του Βεζελαί στις 31 Μαρτίου του 1146, ξεσήκωσε ένα απερίγραπτο ενθουσιασμό για την ανάγκη δεύτερης σταυροφορίας, και αφού εξαντηθηκαν τα υφάσματα που είχαν ετοιμασθεί για να ραφτούν σταυροί ο Άγιος Βερνάρδος έβγαλε τα εξωτερικά του ενδύματα για να κοπούν γι' αυτόν το σκοπό. Όταν έδυσε ο ήλιος αυτός και οι βοηθοί του εξακολουθούσαν να ράβουν, γιατί όλο και περισσότεροι πιστοί ζητούσαν να πάνε στη Σταυροφορία. 

 1437. Εκδηλώθηκε η εξέγερση του Μπρασόφ που ήταν η σημαντικότερη εξέγερση στο Βασίλειο της Ουγγαρίας πριν από τον Μεγάλο Πόλεμο των Αγροτών. Η εξέγερση ξεκίνησε όταν ο Καθολικός επίσκοπος της Τρανσυλβανίας απαίτησε να πληρωθούν φόροι που δεν είχαν συλλεχθεί από το 1434, σε μία δόση. Επιπλέον, οι μικροί Ούγγροι ευγενείς και οι Βλαχοι κάτοικοι οι οποίοι προηγουμένως είχαν απαλλαγεί , ήταν ορθόδοξοι. Όταν οι χωρικοί αρνήθηκαν να πληρώσουν, ο επίσκοπος τους αφόρισε. 

1492 . Στην Ισπανία εκδόθηκε  το Διάταγμα της Αλάμπρα, που υπέγραψαν ο Φερδινάνδος Β ́ της Αραγωνίας και η  Ισαβέλλα Α ́ της Καστίλης .

1495. Υπογράφηκε στη Βενετία η Συμμαχία της Αγίας Λίγκας κατά της κατοχής του Βασιλείου της Νεαπόλεως από τον Κάρολο Η΄ της Γαλλίας. Στη Λίγκα μετείχαν ο Πάπας Αλέξανδρος, η Βενετία, το Δουκάτο του Μιλάνου, η Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και το Βασίλειο της Αραγονίας. Επισήμως η συμμαχία στρεφόταν εναντίον των Τούρκων. 

 1504. Υπογράφηκε μεταξύ της Ισπανίας και της Γαλλίας, η ανακωχή της Λυών, με την οποία έληξε ο τρίτος ιταλικός πόλεμος, (1500-1504). Ο Λουδοβίκος 12ος της Γαλλίας αναγνώρισε την απώλεια της Νάπολης που πέρασε στην κυριότητα του βασιλιά της Αραγωνίας, Φερδινάνδου Β , αλλά διατήρησε το Μιλάνο και τη Γένοβα. 

 1779. Υπογράφηκε στην Κωνσταντινούπολη η «επεξηγηματική σύμβαση» για τις διαφορές που είχαν ανακύψει μεταξύ της Ρωσίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την εφαρμογή της Συνθήκης του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή.

1814. Στις 2:00 π.μ. στο το χωριό Λα Βιλέτ εξω από Παρίσι ο Ναπολέων αποφάσισε να εγκαταλείψει τη μάχη για το Παρίσι και υπέγραψε την συνθηκολόγηση του Παρισιού. Στη γαλλική πρωτεύουσα μπήκαν αργότερα θριαμβευτικά τα ρωσικά και τα Πρωσικά στρατεύματα με επικεφαλής τον αυτοκράτορα Αλέξανδρο Α 'και το βασιλιά της Πρωσίας, Φρειδερίκο Γουλιέλμο Γ.

1820. 
Ο Δούκας του Ρισελιέ επανέφερε τη λογοκρισία  του Τύπου στη Γαλλία.

1821. Ή είδηση για την έναρξη της επαναστάσεως στην Πελοπόννησο. έφθασε στην Κωνσταντινούπολη προς το βράδυ της 31ης Μαρτίου/12 Απριλίου. Στη Σμύρνη, στις 31 Μαρτίου /12 Απριλίου, κυκλοφόρησε η φήμη από τον άγγλο πρόξενο, Φράνσις Γουέρυ που ηταν πρώην καπετάνιος και έμπορος της «Levant Company», ότι η Ρωσία είχε κηρύξει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας για να βοηθήσει τους χριστιανούς, και για «προληπτικούς λόγους» εκτελέστηκαν 23 «επώνυμοι» Έλληνες. Οι τούρκοι που είχαν νικηθεί από τον Κολοκοτρώνη στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στην Καρύταινα, κατέλαβαν και έκαψαν το Σιάλεσι κοντά στην Μεγαλόπολη. Ο Αθανάσιος Διάκος, μετά από τριήμερη πολιορκία, κυρίευσε το φρούριο Ώρα της Λιβαδειάς, αναγκάζοντας τον τούρκο διοικητή της πόλεως Χασάν Αγά να την παραδώσει στους Έλληνες.  Ο οπλαρχηγός Αντώνης Κοντοσόπουλος, επικεφαλής Ελλήνων επαναστατών, απελευθέρωσε την Αταλάντη . 

 1822 .Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν στη Χίο για να καταστείλουν την επανάσταση. Οι ωμότητες που ακολούθησαν έμειναν στην ιστορία ως η Καταστροφή της Χίου. 

 1833. Ο τούρκος φρούραρχος των Αθηνών Οσμάν Εφέντης παρέδωσε την Ακρόπολη στον Βαυαρό ταγματάρχη Πάλιγκαν. 

 1854. Η Ιαπωνία εξαναγκάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες με την συνθήκη της Καναγκάουα να ανοίξει τα σύνορά της και τα λιμάνια Σιμόντ και Χακοντάτε στους αμερικανούς εμπόρους. Αυτό ήταν το τέλος της περιόδου Έντο στην Ιαπωνία. 

 1856. Στη Ρωσία απαγορεύτηκε να υπηρετούν Εβραίοι στο ρωσικό Ναυτικό. 

 1866.Το ισπανικό Ναυτικό βομβάρδισε το λιμάνι του Βαλπαραΐσο στη Χιλή προκαλώντας σοβαρότατες ζημιές στην πόλη. 

 1889. Έγιναν τα εγκαίνια του Πύργου του Άιφελ. 

 1892 . Η Σερβία μεταξύ των πρώτων στην Ευρώπη ψήφισε νόμο για τον εξωσχολικό αθλητισμό. Η Γυμναστική ως υποχρεωτικό μάθημα στα σχολεία στη Σερβία εισήχθη το 1883. 

1900. Στη Γαλλία, η Εθνοσυνέλευση ψήφισε νόμο, σύμφωνα με τον οποίο οι ώρες ημερήσιας εργασίας για τις γυναίκες και τα παιδιά θα μειώνονταν σε 11. 

1903.Σχηματίστηκε η 25η κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με επικεφαλής τον Στογιάν Ντάνεφ. 

1905. Ο Γερμανός Κάιζερ Γουλιέλμος επισκέφθηκε την πόλη της Ταγγέρης στο Μαρόκο μετά από παρότρυνση του καγκελάριου φον Μπίλοφ. Η επίσκεψη θεωρήθηκε πρόκληση για τη Γαλλία και προκάλεσε την πρώτη κρίση του Μαρόκου. 

 1909. Η Σερβία αναγνώρισε την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης από την Αυστροουγγαρία. 

 1920. Ο Κεμάλ σχημάτισε στην Άγκυρα νέα Κυβέρνηση, με πρόεδρο τον Σουμπχί μπέη, και προκήρυξε εκλογές για Συντακτική Συνέλευση. Ο Χίτλερ αποστρατεύτηκε από τον γερμανικό στρατό. 

1923. Ο Φασισμός και το οκτάωρο .Στις 31 Μαρτίου 1923 ο Μουσολίνι καθιέρωσε την οκτάωρη εργασία στην Ιταλία και απαγόρευσε την χειρονακτική εργασία των νέων κάτω των 16 ετών. Στη Βουλγαρία εκδόθηκε η απόφαση για τους υπουργούς της κυβέρνησης του Βασίλ Ραντοσλάβοφ που ευθύνονταν για τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στον παγκόσμιο πόλεμο. Έξι άνδρες καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη και οι άλλοι – από 10 έως 15 χρόνια στη φυλακή. 

 1926. Στην Κωνσταντινούπολη στη συνοικία του Γαλατά οι Τουρκορθόδοξοι του Καραχισαρίδη κατέλαβαν την εκκλησία του Σωτήρος Χριστού. 

 1931. Η πρωτεύουσα της Νικαράγουα Μανάγκουα υπέστη μεγάλες καταστροφές από ένα σεισμό μεγέθους 6.0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε στις 10:23 το πρωί. 2.000 νεκροί. 

 1933. Πρώτος νόμος «Gleichschaltung» στη Ναζιστική Γερμανία: Δόθηκε η ίδια νομοθετική εξουσία στις κυβερνήσεις των Ομόσπονδων Γερμανικών Κρατών με εκείνη της κεντρικής κυβέρνησης. 

 1934. Στη Ρώμη υπογράφηκε η μυστική συμφωνία μεταξύ του Ισπανικού και του Ιταλικού φασιστικού Κινήματος. 

 1936. Στον πόλεμο της Αβυσσινίας ο ιταλικός στρατός χρησιμοποίησε αέριο μουστάρδας. 

 1939 . Η Βρετανία και η Γαλλία εγγυήθηκαν την ακεραιότητα της Πολωνίας, και δήλωσαν ότι θα κηρύξουν τον πόλεμο στην Γερμανική αυτοκρατορία στην περίπτωση γερμανικής επίθεσης στη Πολωνία. Στην Ισπανία παραδόθηκαν στις δυνάμεις του Φράνκο η Αλμερία, η Μούρθια και η Καρθαγένη. 
 1941. Ό Άντονυ Ήντεν αναχώρησε από τήν Αθήνα. 

 1942 .Λόγω της εξέγερσης των Ινδών στρατιωτών κατά των Βρετανών αξιωματικών τους, τα ιαπωνικά στρατεύματα κατέλαβαν το νησί των Χριστουγέννων χωρίς καμία αντίσταση. 
 
1944. Μια επιτροπή 13 κομμουνιστών αξιωματικών παρουσιάστηκε στην έπαυλη Ζάμαλεκ του Καΐρου, που στεγαζόταν η βασιλική κυβέρνηση, και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Εμμ. Τσουδερό. Ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής η επιτροπή παρέδωσε στον πρωθυπουργό ψήφισμα, το οποίο κατέληγε ως εξής: «Η ημετέρα Επιτροπή διερμηνεύουσα τέλος την θέλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων Μέσης Ανατολής, την απορρέουσαν εξ αυτής ταύτης της θελήσεως όλων των Δυνάμεων του Εθνους, προσκαλεί την Βασιλικήν Κυβέρνησιν Καΐρου και τους αποτελούντας αυτήν Υπουργούς όπως αιρόμενοι εις το ύψος των Εθνικών αναγκών, συντελέσωσι, εντός του ταχυτάτου δυνατού χρονικού ορίου, εις ενοποίησιν των Εθνικών Δυνάμεων και τον σχηματισμόν Κυβερνήσεως αντιπροσωπευούσης τον αγωνιζόμενον λαόν, με βάσιν την Πολιτικήν Επιτροπήν Εθνικής Απελευθερώσεως "ΠΕΕΑ" και μη θελήσωσι να φέρωσι τας βαρυτάτας ευθύνας του εμφυλίου σπαραγμού. Το παρόν δεν αποτελεί μόνον έκκλησιν των Ενόπλων Δυνάμεων προς υμάς, αλλά συγχρόνως και τον χωρισμόν των ευθυνών εις τυχόν ασύμφορον ενέργειάν σας». Ο Τσουδερός μόλις έφυγαν διέταξε τη σύλληψη τους, κατορθώνοντας να συλλάβει μερικούς, ενώ οι υπόλοιποι πέρασαν στην παρανομία. 

1946. Στην Ελλάδα διεξήχθησαν πρώτες μεταπολεμικές εκλογές,τις οποίες κέρδισε η Ενωμένη Παράταξη Εθνικοφρόνων και από τις οποίες απείχε το ΚΚΕ. Στις 10.00 πμ στη θέση Καστανιές του χωρίου Εμπόριο Πτολεμαίδος ενεφανίσθησαν συμμορίτες, οίτινες διά πολυβόλου και τυφεκίων έβαλον έπί 20' της ώρας άπό άποστάσεως 300 μέτρων κατά του καταστήματος του εκει Σταθμού Χωροφυλακής. Οτε κατέφθασαν επί τόπου ενισχύσεις, οι συμμορίτες που πιθανώς ανήκαν εις Όχρανοκομμουνιστικήν οργάνωσιν, και απέβλεπαν εις την τρομοκράτηση τών κατοίκων όπως απόσχουν των εκλογών διέφυγον προς Κλεισούραν. Στη Βουλγαρία σχηματίστηκε η δεύτερη κυβέρνηση του Κίμωνα Γκεοργκίεφ. 

 1947 . Η Στρατιωτική Διοίκηση Δωδεκανήσων παραδόθηκε από τους Βρετανούς στον αντιναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη. Άρχισε η μεταβατική περίοδος ενσωμάτωσης στην Ελλάδα. Πολυμελής συμμορία, προσέβαλε τον Σταθμόν Χωροφυλακής Κερκίνης, του οποίου η δύναμις αναγκάσθηκε νά συμπτυχθεί. Οι συμμορίτες εισελθόντες εις το χωρίον ελεηλάτησαν υπέρ τας 100 οικίας και καταστήματα, ετραυμάτισαν ένα ίδιώτην και άφήρεσαν 15 άμαξες, 400 πρόβατα και 34 μεγάλα ζώα. 

 1948. Η Κ/Σ που επιτέθηκε στην Δρύσκολη Φαρσάλων, διωκομένη υπό δυνάμεως Χωροφυλακής, έπεσεν είς ενέδραν τμήματος Στρατού εις τά χωρία Άνω και Κάτω Σιατερλή . Κατά τήν έπακολουθήσασαν συμπλοκήν άπηλευθερώθησαν 10 όπλιται ΜΑΥ. και ο απαχθείς Χωροφύλαξ, συνελήφθη εις συμμορίτης ένοπλος και εκυριεύθησαν 5 ίπποι. Επίσης έφονεύθη είς Άγροφύλαξ άκολουθήσας οίκιοθελώς τους συμμορίτας. Περί ώραν 02,45' πολυμελής συμμορία επετέθη κατά του χωρίου Φίλια Μεσσηνίας. Οι εκεί άνδρες Χωροφυλακής και ΜΑΥ. μετά δίωρον άμυναν άνέτρεψαν τους συμμορίτας. Οι συμμορίτες πυρπόλησαν 14 οικίας εθνικοφρόνων και εφόνευσαν έντός τών οικιών των έκ του άμάχου πληθυσμου 4 άτομα και ένα αδειούχο στρατιώτη. Απώλειες ημετέρων εις οπλίτης ΜΑΥ. 

 1953. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρότεινε για τη θέση του γ.γ. του Οργανισμού τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών Νταγκ Χάμαρσκελντ. 

1955. Η Γαλλία κήρυξε την Αλγερία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. 

1959. Μετά από την αποτυχημένη εξέγερση της Cia στο Θιβέτ ο πράκτωρ Δαλάι Λάμα κατέφυγε στην Ινδία, όπου έλαβε πολιτικό άσυλο. 

1964.Εληξε μετά από 114 ημέρες αγώνα η απεργία των εργαζόμενων στις εφημερίδες της Νέας Υόρκης. Στη Βραζιλία, ο στρατός με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση και ο στρατηγός Καστέλο Μπράνκο επέβαλε στρατιωτική δικτατορία στη Βραζιλία που κράτησε μέχρι το 1985. 
 
1973. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν με τον βασιλιά Χουσεΐν της Ιορδανίας να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας. 

 1979 .Ο τελευταίος βρετανικός στρατιώτης αποχώρησε από Μάλτα με το αντιτορπιλικό «Λονδίνο» που απέπλευσε από το λιμάνι της Λα Βαλέτα, Ετσι έληξε η Αγγλική κατοχή.Η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα της ελευθερίας για την Μάλτα. Οι 18 χώρες - μέλη του Αραβικού Συνδέσμου αποφάσισαν να διακόψουν τις διπλωματικές και οικονομικές τους σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. 

1982.Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου βραβεύτηκε με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία «Οι Δρόμοι της Φωτιάς» που αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924. 
 
1991. Στις λίμνες Πλίτβιτσε στην Κροατία ξέσπασε πρώτη σύγκρουση της Κροατικής αστυνομίας και με Σέρβους Πολιτοφυλακες. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν. Μετά από απόφαση της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας, οι δυνάμεις της Κροατίας αποσύρθηκαν και πήρε τον έλεγχο της περιοχής ο Γιουγκοσλαβικός Στρατός (JNA). Τις επόμενες ημέρες, οι ένοπλες συγκρούσεις επεκτάθηκαν στο Βίνκοβτσι και το Βούκοβαρ. Στην Αλβανία έγιναν οι πρώτες πολυκομματικές εκλογές που τις κέρδισε η Συγκουρίμι . Η αντιπολίτευση κέρδισε στα Τίρανα και σε άλλες μεγάλες πόλεις. Σε έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Συμφώνου της Βαρσοβίας αποφασίστηκε να καταργηθούν οι στρατιωτικές δομές του οργανισμού. Σε δημοψήφισμα στη Γεωργία 90% του πληθυσμού ψήφισε για την ανεξαρτησία. 

 1992. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Λιβύης μετά την άρνησή του Καντάφι να εκδώσει δύο ύποπτοι για τη βομβιστική επίθεση στο αεροπλάνο της Παναμέρικαν πάνω από το Λόκερμπι. Η 17 Νοέμβρη έκανε αναίμακτη επίθεση με αντιαρματική ρουκέτα στο ξενοδοχείο Πεντελικόν, στην Κηφισιά. Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζοκ στον Χουάν Κάρλος για τα 500 χρόνια της απέλασης των Εβραίων από την Ισπανία. 

1993.Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, απόφαση που επέτρεπε στο ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία κατά των παραβατών της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Βοσνία. 

 1994. Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τους διεθνείς παρατηρητές στη Χεβρώνα στη Δυτική Όχθη.Η Παγκόσμια Τράπεζα αποφάσισε να δανείσει στη Βουλγαρία για την αναδιάρθρωση της οικονομίας 100 εκατομμύρια δολάρια. 

 1995. Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τρία ξεχωριστά ψηφίσματα, με τα οποία οι ειρηνευτικές δυνάμεις στην τέως Γιουγκοσλαβία χωρίστηκαν σε τρείς αποτολές για την πρώην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, για την Κροατία και για το Βαρντάρσκα .

 1999. 8η Ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών στην Γιουγκοσλαβία. Βομβαρδίστηκε το όρος Γάστρεμπατς που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Σερβίας, στην περιοχή μεταξύ Νις, Αλέξινατς, Κρούσεβατς, Μπλάτσε και Προκούπλιε.. Το ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η αποστολή του Ρώσου πρωθυπουργού Γεβγένι Πριμακόφ στο Βελιγράδι και στη Βόννη, απέτυχε και ανακοίνωσε ότι θα «επεκτείνουν και να εντείνουν» τις επιθέσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στρατηγός Κλαρκ έλαβε την άδεια να διευρύνει τον αριθμό των στόχων. Το ΝΑΤΟ άρχισε να χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Τζορτζ Ρόμπερτσον είπε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ θα σταματήσουν μόνο εάν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σταματήσει αμέσως τιςεπιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο, και αποσύρει τις στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την επαρχία και διευκολύνει την επιστροφή των προσφύγων υπό την προστασία των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι πολιτικές αποφάσεις σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο λαμβάνονται αλλού, και όχι στα Ηνωμένα Έθνη, και είπε ότι «Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Γενικός Γραμματέας είναι να παρακολουθεί τις εξελίξεις» . Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Ιγκόρ Σεργκέγιεφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία σκότωσαν περισσότερους από 1.000 πολίτες, ότι οι νεκροί στρατιωτικοί ήσαν μόνο 28 και ότι το 30% των στόχων που χτυπήθηκαν ήταν σχολεία, νοσοκομεία και τα κτίρια κατοικιών. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι από την έναρξη της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, στην Αλβανία κατέφυγαν 85.000 πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο. Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, ζήτησε από το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επίθεση στη Γιουγκοσλαβία. Η κυβέρνηση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι έχει αποδυθεί σε μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή και έκανε έκκληση προς όλους τους διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς και θεσμούς, και τις κυβερνήσεις να «συμβάλουν στο να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή άνευ προηγουμένου.» Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρενς Ιγκλμπέργκερ, δήλωσε οτι «ότι το Κόσοβο είναι τμήμα της Σερβίας» και ότι «η κυριαρχία της σε αυτόν τον τομέα αδιαμφισβήτητη». Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες συνελήφθηκαν στα σύνορα μεταξύ της πΓΔΜ και της Γιουγκοσλαβίας. 

 2003 .Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τους Κροάτες Μλάντεν Ναλέτιλιτς και Βίνκο Μαρτίνοβιτς σε 20 και 18 χρόνια στη φυλακή για τη δίωξη του μουσουλμανικού πληθυσμού από το Μόσταρ το 1993. Στο Ποτοτσάρι στη Σερβική Δημοκρατία έγινε η ταφή των πρώτων 600 «θυμάτων» της «σφαγής» της Σρεμπρένιτσα το 1995. Στην κηδεία παρέστησαν περίπου 10.000 Μουσουλμάνοι. Στα Σκόπια, η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία "Κονκόρντια ", ανέλαβε τα καθήκοντα της επιχειρήσης του ΝΑΤΟ "Συμμαχική Αρμονία " για τη Βαρντάρσκα . 

2004 . 
Στο Ιράκ ενέδρα σε φάλαγγα της «Μπλάκγουώτερ» στη Φαλούτζα.  4 «υπαλλήλοι» σκοτώθηκα . Τα πτώματα δέθηκαν σε αυτοκίνητα, σύρθηκαν στους δρόμους και τελικά κρεμάστηκαν σε μια γέφυρα πάνω από τον Ευφράτη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να «παγώσουν» την οικονομική βοήθεια προς τη Σερβία λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας του Βελιγραδίου με το ICTY. 

 2006 . Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης αποφάσισε ότι ο θυρεός η σημαία το εθνόσημο και ο ύμνος της Ρεπούμπλικα Σερπσκα δεν είναι σύμφωνα με το Σύνταγμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, και παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβασης για την Εξάλειψη όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων. 

 2016. Στη Χάγη ανακοινώθηκε η απαλλαγή του Βόισλαβ Σέσελι, και από τις 9 ψευδείς κατηγορίες για διάπραξη εγκλημάτων Πολέμου στη Βοσνία και στην Κροατία στις αρχές της δεκαετίας του '90.

2018. Στη Συρία ο Στρατός εκκαθάρισε στη Γκούτα και τον τελευταίο θύλακας ελεγχόταν από τους ισλαμοφασίστες.

    2019. Στις Ουκρανικές προεδρικές εκλογές οι ψηφοφόροι έστειλαν στον δεύτερο Γύρο τον ιουδαίο Ολιγάρχη Πέτρο Ποροσένκο και τον ιουδαίο γελωτοποιό Βολοντίμιρ Ζελένσκι .Στη Σλοβακία η Σουζάνα Τσαπούτοβα εκλέχτηκε Πρόεδρος με το 58%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι ανταποκρίσεις των δυτικών για απόπειρα πραξικοπήματος στη Δαμασκό είναι μάλλον ψευδείς.

Σχεδόν 1000 τρομοκράτες που υποστηρίζονται από το εξωτερικό σκοτώθηκαν στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 3 ημέρες