26/3/22

Ημερολόγιο Γιουγκοσλαβίας. Η τρίτη ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών

 

 Κατά την τρίτη ημέρα των Νατοϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας ε,πλήγησαν περίπου 40 πόλεις και οικισμοί. Ο κύριος στόχος ήταν στρατόπεδα , αεροδρόμια, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας , οι τηλεπικοινωνίες και κέντρα διοίκησης. Σε αερομαχία με αμερικανούς καταρρίφθηκε πάνω από την Λόζνιτσα το MIG-29 του επισμηναγού Ζόραν Ραντοσάβλιεβιτς. Ο δεύτερος πιλότος επισμηναγός Σλόμπονταν Πέριτς, επεσε με το αλεξίπτωτο και σώθηκε. 
Ο Ραντοσάβλιεβιτς, είχε γεννηθεί στις 26 Δεκεμβρίου 1965 στην Πριστίνα. Ο πατέρας του ήταν αξιωματικός του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού. Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για αύξηση της βίας εναντίον των και προειδοποίησαν ότι συλλέγουν στοιχεία για τα φερόμενα εγκλήματα πολέμου από Γιουγκοσλάβους πολιτικούς και στρατιωτικούς .
 Η Μόσχα διέταξε τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ στη Ρωσία να εγκαταλείψουν τη χώρα. 
Οι Ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές μονάδες, τέθηκαν σε «κατάσταση του υψηλότερου συναγερμού», σύμφωνα με τον επικεφαλής των ρωσικών στρατηγικών πυραυλικών μονάδων Αντιστράτηγο Βλαντιμίρ Γιάκοβλιεφ. 

Ο Κινέζος Πρόεδρος δήλωσε ότι οι επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην ΟΔΓ «θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων» και κάλεσε για άμεση δράση για επίλυση της κρίσης. 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποδέχθηκε ρωσική πρόταση ψηφίσματος που απαιτούσε την διακοπή τον βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ κατά της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας. 
Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα εργαστεί για την επίτευξη συναίνεσης των αδέσμευτων χωρών κατά των αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. 
Το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου ενέκρινε ψήφισμα το οποίο όριζε ότι οι κρατικές αρχές στο Μαυροβούνιο εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο.

Σπυρίδων Χατζάρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο πρωθυπουργός των ΛΟΑΤΚΙ θα συναντηθεί με τον Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Το Ραντεβού του πρωθυπουργού των ΛΟΑΤΚΙ με τον Ταγίπ θα πραγματοποιηθεί  μετά την αναμενόμενη επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στις 9 ...