18/4/24

Η 18η Απριλίου στην Ιστορία

18η Απριλίου είναι η 109η ημέρα του δίσεκτου 2024 κατα το Γρηγοριανό ημερολόγιο . Απομένουν 257 ημέρες πριν από το τέλος του έτους. 

  588. Ο Αυτοκράτορας Μαυρίκιος ανακοίνωσε μείωση στις αμοιβές του στρατού της; Ανατολής για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία στα Βαλκάνια για την αντιμετώπιση των επιδρομών Σλάβων και Αβάρων. Οι περικοπές μισθών προκάλεσαν ανταρσίες στο μέτωπο με τους Πέρσες. 

716. O στρατηγός του Θέματος του Ανατολικού Κόνων, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας από το στρατό, ως Λέων Γ. 


1025.
 Ένας απεσταλμένος του Πάπα έστεψε στο Γκνιέζνο το Βολεσλάβο Α΄ τον Ανδρείο ως πρώτο βασιλιά της Πολωνίας. 

1042. Στην Κωνσταντινούπολη εκδηλώθηκε ένοπλη στάση καθηγούμενη από τον πατριάρχη Αλέξιο κατά των Παφλαγόνων, που είχαν πλουτίσει ως αργυραμοιβοί. Ο 27χρονος Μιχαήλ Ε' Καλαφάτης διέταξε να εξοριστεί στην Πρίγκηπο και να καρεί μοναχή, η θετή του μητέρα Ζωή Πορφυρογέννητη, η οποία και τον είχε υιοθετήσει. Όταν ο έπαρχος της Κωνσταντινούπολης Αναστάσιος ανέγνωσε στην πλατεία του Κωνσταντίνου τη Διαταγή, οι άνθρωποι του πατριάρχη Αλέξιου, τον οποίο θέλησε να απομακρύνει από τον θρόνο ο Μιχαήλ, ξεσήκωσαν το πλήθος που εξεγέρθηκε κατά του Μιχαήλ.Ο Μιχαήλ Ε΄ και ο Κωνσταντίνος κατέφυγαν στην μονή Στουδίου. Η Σύγκλητος και ο στρατός επανέφεραν την Θεοδώρα από την μονή Πετρίου. 

1428 . Η Ειρήνη της Φερράρα μεταξύ της Δημοκρατίας της Βενετίας, του Δουκάτου του Μιλάνου, της Φλωρεντινής Δημοκρατίας και των Γκονζάγκα της Μάντοβα: αυτό είναι το τέλος της δεύτερης περιόδου των πολέμων της Λομβαρδίας, που διεξήχθησαν μέχρι την υπογραφή της Ειρήνης του Λόντι το 1454, η οποία στη συνέχεια θα εγγυηθεί στη χερσόνησο εκείνη την πολιτική ισορροπίας που προορίζεται να ευνοήσει την ανάπτυξη της Ιταλικής Αναγέννησης

1453. Νυχτερινή επίθεση των Τούρκων κατά της Κωνσταντινουπόλεως . Αποκρούστηκε. 

1518.Η κόρη του Δούκα του Μιλάνου Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα ,Μπόνα Σφόρτσα, , παντρεύτηκε στην Κρακοβία τον βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο και την ίδια ημέρα στέφτηκε Βασίλισσα της Πολωνίας.

1738. Ιδρύθηκε η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη. 

1763 .Υπό την πίεση της αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β ́, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας καθαίρεσε τον Μητροπολίτη ΡοστόβΑρσένιο και τον εξόρισε σε μοναστήρι, επειδή αντιδρούσε στην απαλλωγτρίωση από το κράτος της Μοναστηριακής παριουσίας. Το 2000 αγιοποιήθηκε  από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ως ιερομάρτυρας.

1790 . Κατά τη διάρκεια του ρωσοσουηδικού πολέμου του 1788-1790 ήττα του ρωσικού αυτοκρατορικού στρατού μετά από εξάωρη μάχη στο Κερνίκοσκι.  Οι Ρώσοι έχασαν 6 αξιωματικούς και 195 άνδρες σκοτώθηκαν, 16 αξιωματικοί και 285 άνδρες τραυματίστηκαν και 95 αιχμαλωτίστηκαν  

1791 . Το αγγλικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της δουλείας στις αφρικανικές αποικίες. 

1804. Ο Ναπολέων Βοναπάρτης ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας της Γαλλίας. 

1821. Ο θρυλικός Καπετάν Κωνσταντής Λαχανάς κήρυξε πρώτος την ελληνική επανάσταση στη Σάμο, υψώνοντας την επαναστατική σημαία στη θέση Πηγαδάκι του Άνω Βαθέος. 

1822. Ο Μεχμέτ Εμίν Πασάς,, μετά την έξοδο των υπερασπιστών του Πύργου Ζαφειράκη, αποχώρησε από τη Νάουσα. Οι Σαλονικιοί Εβραίοι δουλέμποροι μεταξύ των οποίων και οι πρόγονοι των Μπουρλά πήραν χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά για να τους πουλήσουν ως σκλάβους.  

1829. Ύστερα από στενή πολιορκία από ξηρά και θάλασσα παραδόθηκε από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώθηκε στο Φρούριό της (Ιτς-Καλέ) η Ελληνική Σημαία. 

1867. Ο πρίγκιπας Μιχαήλο Ομπρένοβιτς παρέλαβε τα κλειδιά της πόλης του Βελιγραδίου από τον Αλή Ριζά Πασά.

1870. Το Συμβούλιο του Βατικανού εξέδωσε το δόγμα για το αλάθητο του Πάπα. 

 1877. Κατά τον τελευταίο ρωσο-τουρκικό πόλεμο (1877-78) ο διοικητής της ρωσικής στρατιάς στρατηγός Νικολάι Στόλετοφ αποφάσισε να δεχθεί βούλγαρους εθελοντές. 

 1878.    Μετά από μεσολάβηση των Άγγλων προξένων Αθηνών και Αδριανουπόλεως, υπογράφηκε στο χωριό Σμόκοβο του όρους Όθρυς ανακωχή μεταξύ των Ελλήνων επαναστατών και των Τούρκων. Έτσι τερματίστηκαν τυπικά οι εξεγέρσεις στην Θεσσαλία, Ήπειρο και Μακεδονία. 

 1897 .Στις 6 Απριλίου / 18 Απριλίου ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων (με το παλιό), στις 10.30 το πρωί, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Ασήμ Μπέης επέδωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Α. Σκουζέ τη ρηματική διακοίνωση περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων. Έτσι άρχισε ο ατυχής ελληνοτουρκικός πόλεμος. 

 1902.Το Κετσαλτενάνγκο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γουατεμάλας, καταστράφηκε από σεισμό. 900 νεκροί. 

 1906. Σεισμός 12 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι και η πυρκαγιά που ακλούθησε κατάστρεψαν ολοσχερώς το Σαν Φρανσίσκο. Περισσότεροι από 3000 νεκροί. Περίπου 400.000 οι άστεγοι. 

 

1922. Εμφανίστηκαν τα; Λεωφορεία στους δρόμους  της  Μόσχα
ς

1927. Άρχισε στη Μόσχα το Δ ́ Πανενωσιακό Συνέδριο των Σοβιέτ που αποφάσισε να επιβάλλει στην κυβέρνηση το καθήκον να επεξεργαστεί πενταετές σχέδιο για την ανάπτυξη της  οικονομίας.   Ο Τσιανγκ Κάι-σεκ σχημάτισε την «Εθνική Κυβέρνηση» στο Νανκίνγκ. 

1928 . Καταστρεπτικός σεισμός στη Βουλγαρία με επίκεντρο στην Ποποβίτσα.

1931. Στη Βουλγαρία διαλύθηκε η 22η  Τακτική Εθνοσυνέλευση.

1932. Η κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου κήρυξε χρεοστάσιο.

1936. Έληξε το δράμα των Φυλακών Συγγρού. Ο σωματοφύλακας του Μεταξά και ένας από τους καλύτερους σκοπευτές στην Ελλάδα, Ευάγγελος Δενδρινός, εκτέλεσε τον ισοβίτη Παναγιώτη Μαρίνο που κρατούσε Όμηρο τον ομοφυλόφιλο βουλευτή του Λαικού Κόμματος  Λάμπρο Ευταξία.


1939 .
Το γαλλικό υπερωκεάνιο SS Paris κάηκε στο λιμάνι της Χάβρης 
1941. 12η ημέρα της Γερμανικής Επίθεσης στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί πέρασαν τον Πηνειό. Κατέλαβαν την Καλαμπάκα. Σφοδρός βομβαρδισμός από την Λουφτβάφε της Λαμίας, της Χαλκίδας, των Λουτρών Αιδηψού, της Ερέτριας, της Αμάρυνθου, του Αλιβερίου, της Νέας Αρτάκης, της Λίμνης, των Ωρεών και της Παραλίας Κύμης. Διαλύθηκε η κυβέρνηση και δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Κορυζής. Η πρώτη πτήση του γερμανικού Messerschmitt 262, με κινητήρα αυτοκινήτου. Η πρώτη πτήση ως τζέτ έγινε στις 18 Ιουλίου 1942. 

 1942. Ο Πιέρ Λαβάλ ανέλαβε πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ.       Ο ναύαρχος Νταρλάν παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση του Βισύ και περιορίστηκε στο αξίωμα του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αμερικανική αεροπορία βομβάρδισε το Τόκιο, τη Γιοκοχάμα, το Κόμπε και τη Ναγκόγια. 

 1943. Οι αμερικανοί εκτέλεσαν τον Ιάπωνα ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σε εκδίκηση για το Περλ Χάρμπορ καταρρίπτοντας το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ. Ο Βομβαρδισμός του Παλέρμο

 1945. Περισσότερα από 1.000 συμμαχικά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν στο μικρό νησί Χέλγκολαντ, (Ελιγολάνδη) της Γερμανίας. Οι αμερικανοί κατέλαβαν τη Λειψία χωρίς αντίσταση. Τα γερμανικά στρατεύματα στο Ρουρ συνθηκολόγησαν


 1946. Διαλύθηκε επισήμως η Κοινωνία των Εθνών .Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας και τον Γιόσιπ Μπροζ Τίτο. 

 1947. Οι Βρετανοί ανατίναξαν τα οχυρά στη Νήσο Ελιγολάνδη. 

 1948. Στην Ιταλία έγιναν οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές, για τη βουλή των αντιπροσώπων. Οι χριστιανοδημοκράτες έλαβαν 48,51 % και ο συνασπισμός των Κομμουνιστών 30,98 %. 

 1949 . Η Ιρλανδία εγκατάλειψε τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και έγινε η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
1951. Με βάση το όραμα του εβραίου υπουργού εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν, οι «έξι», το Βέλγιο, η Δυτική Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Ολλανδία υπέγραψαν στο Παρίσι, τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα. 

1954.Ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, ένας από τους ηγέτες του πραξικοπήματος του 1953 που καθαίρεσε το βασιλιά Φαρούκ Ι, έγινε πρωθυπουργός και Ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Αιγύπτου. 


1955 . Με πρωτοβουλία του Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ της Αιγύπτου, του Νεχρού της Ινδίας, και του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο της Γιουγκοσλαβίας εκπρόσωποι από 23 ασιατικές 6 χώρες της Αφρικής, και τη Γιουγκοσλαβία υπόγραψαν στο Μπαντούγκ της Ινδονησίας τη Διακήρυξη του «Κινήματος των Αδεσμεύτων», ως εναλλακτική λύση στους στρατιωτικούς συνασπισμούς του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Στο Συνέδριο της Μπαντούγκ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος «Τρίτος Κόσμος». 

1956. Έγινε  ο πολιτικός γάμος της Γκρέις Κέλι και του πρίγκιπα Ρενιέ, στην αίθουσα του θρόνου του Παλατιού του Μονακό. Η Θρησκευτική τελετή  έγινε την επόμενη μέρα, 19 Απριλίου.

1961. Δίωρη συνάντηση στον Λευκό Οίκο του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Τζον Κένεντυ. Υπογράφηκε η Σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις

 1964. Η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου κατάργησε τον έλεγχο των πιστοποιητικών φρονημάτων για την έκδοση διαβατηρίων. 

1967. Η Ομοσπονδιακή Συνέλευση της Γιουγκοσλαβίας ενέκρινε τροποποιήσεις (του Συντάγματος της ΣΟΔΓ, που ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση των ομοσπονδιακών μονάδων σε σχέση με τα ομοσπονδιακά όργανα.

 1970. Στην Αθήνα ανακοινώθηκε η εκτόπιση στα Κύθηρα, τη Σαμοθράκη και τη Μακρακώμη των 32 κρατουμένων χωρίς ένταλμα σύλληψης σε ξενοδοχεία της Βαρυπόμπης και της Δροσιάς. Μεταξύ αυτών που εκτοπίστηκαν στα Κύθηρα ήταν οι Σπύρος Μουστακλής, Παντ. Καλαμάκης, Αντώνης Δροσογιάννης, Γιάννης Αμανατίδης, Ιπποκράτης Σαββούρας. 

1974. Στην Ιταλία, οι «Ερυθρές Ταξιαρχίες» απήγαν τον εισαγγελέα Μάριο Σόσι. 

1980Η Βρετανία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Ζιμπάμπουε. 

1983. Βομβιστική επίθεση κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βηρυτό. Σκοτώθηκαν περισσότερα από 60 άτομα. 

1984. Οι κουρεμένοι στρατιωτικά με εντολή του Ματθαίου παίκτες του ΠΑΟΚ κέρδισαν τον Άρη στον τελικό με 74-70 κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ
1988. Κατά τη διάρκεια του Πολέμου Ιράκ Ιράν οι ΗΠΑ σε απάντηση στην ναρκοθέτηση από το Ιράν του Περσικού Κόλπου επιτέθηκαν εναντίον του Ναυτικού Ιράν και βύθισαν τη φρεγάτα «Sahand» και 6 περιπολικά , ενώ οι Αμερικανοί έχασαν ένα ελικόπτερο. 

 1991. Απεβίωσε ο Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, ο οποίος στις 11 Απριλίου υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια της δίκης για το «σκάνδαλο Κοσκωτά», ενώ εξέταζε τον μάρτυρα Στάθη Παπαγεωργίου .Πέθανε από ρήξη ανεγχείρητου εκτεταμένου διαχωριστικού ανευρύσματος αορτής με πρώτη εκδήλωση εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο και ισχαιμία αριστερού άκρου. Η κηδεία του έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών και τάφηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. 

 1994. Άρχισε ο εμφύλιος πόλεμος στη Ρουάντα. 

 1996. Ισλαμιστές τρομοκράτες της Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια εκτέλεσαν έξω από το ξενοδοχείο "Europa" του Καΐρου δεκαοκτώ Έλληνες περιηγητές και τραυμάτισαν άλλους 17, ενώ περίμεναν για να επιβιβασθούν σε λεωφορείο που θα τους μετέφερε στην Αλεξάνδρεια. Ο εκλεκτός της «Αραβικής Ανοιξης» Μοχάμεντ Μούρσι στις 31 Ιουλίου 2012 έδωσε «συγχωροχάρτι» στους «σκληροπυρηνικούς ισλαμιστές» της «Γκαμά'α αλ Ισλαμίγια», και 17 καταδικασμένοι τρομοκράτες βγήκαν από τις φυλακές. Στο Λίβανο την ίδια ημέρα ο ισραηλινός στρατός που επιτέθηκε στην Χεζμπολάχ, κτύπησε ένα σταθμό της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 106 άνθρωποι.
1999. Την 25η ημέρα των νατοϊκών βομβαρδισμών της ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, η Γιουγκοσλαβική αεροπορία βομβάρδισε το αεροδρόμιο της Τούζλα με δύο Σούπερ Γκαλέμπ, τέσσερα J-22 Eagle και δύο MIG 21. Η επιδρομή διήρκεσε περίπου 15 λεπτά. Η επίθεση ξεκίνησε από την αεροδρόμιο Πόνικβε κοντά στο Ουζίτσε, περίπου 120 χιλιόμετρα μακριά από την Τούζλα. Ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος. Το ραντάρ στο αεροδρόμιο της Τουζλα εντόπισε τα γιουγκοσλαβικά αεροπλάνα μόλις στα 10 χιλιόμετρα .Στην Τούζλα βρισκόντουσαν 12 μαχητικά του ΝΑΤΟ που είχαν υποστεί ζημιές , 8 μαχητικά βομβαρδιστικά που ήσαν έτοιμα να απογειωθούν και τέσσερα ελικόπτερα διάσωσης. Καταστράφηκαν 21 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Και σκοτώθηκαν 11 πιλότοι.
Η γιουγκοσλαβική αεροπορία έχασε εάν αεροπλάνο από τα αντιαεροπορικά πυρά. Το ΝΑΤΟ για εκδίκηση βομβάρδιζε επί τρείς μέρες το Ούζιτσε.
 Το «μενού» του ΝΑΤΟ στόχευε κυρίως στα δυο διυλιστήρια πετρελαίου, στο Πάντσεβο και το Νόβι Σαντ. Στο Βελιγράδι, βομβαρδίστηκε και πάλι η Μπαταίνιτσα. Από το ωστικό κύμα καταστράφηκαν πολλά σπίτια. Βομβαρδίστηκαν πάλι το Ούζιτσε και η Πρίστινα και στην Κουρσούμλια από όπου περνούσε ο δρόμος για το Κόσσοβο βομβάρδισαν μια γέφυρα και το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου. 
Η ΟΔ. Γιουγκοσλαβίας, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αλβανία. 
Βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η Δημοκρατική Αριστερά κέρδισε136 έδρες, το Κόμμα Εθνικής Δράσης 130, το Πολιτικό Ισλάμ 110, το Κόμμα Μητέρα Πατρίδα 86, το Κόμμα Ορθού Δρόμου 85 2001 .Ένα αεροπλάνο Lockheed EP-3E του αμερικανικού Ναυτικού έκανε αναγκαστική προσγείωση έκτακτης ανάγκης στην Χαινάν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και συνελήφθη. Στην Πρίστινα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας κάτω από αυτοκίνητο που μετέφερε ομάδα Σέρβων υπαλλήλων της Γιουγκοσλαβικής Επιτροπής Συνεργασίας με την UNMIK. 

 2005.Στίχους άγνωστων έργων των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αρχιλόχου και Ησιόδου από τους Παπύρους της Oξυρρύγχου της Αιγύπτου κατάφεραν να διαβάσουν με τη χρήση υπέρυθρων ακτίνων οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

 2014. Στο Μεξικό έγινε ο σεισμός της Μεγάλης Παρασκευής μεγέθους 7,2 Ρίχτερ. 

 2018.Στη Νικαράγουα άρχισαν οι διαδηλώσεις κατά των μεταρρυθμίσεων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

2020. 
Οι αντίχριστοι της Κοινοπραξίας Μητσοτακένσκι -Pfizer προσήγαγαν στο καρακόλι τον εφημέριου του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ηγουμενίτσας, Πατέρα Θεόδωρο Ζώη επειδή επέτρεψε σε πιστούς να προσκυνήσουν τον Επιτάφιο, στην Ηγουμενίτσα

‎ 2021. Ο Σαλονικός Μπούρλα, οΔιευθύνων Σύμβουλος της Πφάιζερ δήλωσε ότι τα άτομα που έλαβαν το εμβόλιο είναι πιθανό να χρειαστούν μια πρόσθετη δόση εντός 12 μηνών από τη λήψη του δευτέρου.‎

2023. Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε ότι αποσπάσματα της «Βάγκνερ»  απελευθέρωσαν τρία ακόμη οικοδομικά τετράγωνα  στο βόρειο, το κεντρικό και το νότιο τμήμα του Αρτεμόφσκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: