16/10/17

Η πρώτη μάχη της Αθήνας στις 15 Οκτωβρίου

Πέρασε μια μέρα, αλλά η ουσία δεν ξεπεράστηκε. Στις 15 Οκτωβρίου 1944, ήταν Κυριακή και μετά από τρεις ημέρες ΕΑΜοκρατίας , βγήκε στους δρόμους της πρωτεύουσας η άλλη Αθήνα. Η αντικομουνιστική. Η δοξολογία στη Μητρόπολη για την απελευθέρωση ήταν να γίνει τις 13 Οκτωβρίου αλλά αναβλήθηκε με αίτημα του ΚΚΕ για τις 14. Το βράδυ ο ΕΛΑΣ χωρίς εντολή από τον Σκόμπι και πάρα τις συμφωνίες επιτέθηκε στους στρατοπεδευμένους στου Μετς, άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και σκότωσαν είκοσι .Η «παναθηναϊκή» συγκέντρωση του ΚΚΕ με διάταξη Μπιρσίμ έπιανε από την πλατεία Αγάμων μέχρι το Σύνταγμα και από τον Αγιο Σώστη. Στην Πλατεία Συντάγματος, μίλησαν οι τρεις υπουργοί της κυβερνητικής τριανδρίας. Ο Ζεύγος που εκπροσωπούσε το ΚΚΕ , ο Θεμιστοκλής Τσάτσος και ο Φίλιππος Μανουηλίδη.
Τα «Νέα» δημοσίευαν έκκληση του Σκόμπι, ο οποίος παρακαλούσε τους Αθηναίους να προσφέρουν κρεβάτια για να καλυφθούν οι ανάγκες των 6000 Βρετανών στρατιωτών. Όλα τα ξενοδοχεία στη Σταδίου και στην Πανεπιστημίου είχαν καταληφθεί από τις οργανώσεις. Στο Παλλάδιον ήταν ο ΕΔΕΣ.
Το Παλλάδιον
Από το βράδυ της 14ης μπήκαν στην Αθήνα οι 400 βρετανοί αλεξιπτωτιστές που έπεσαν στα Μέγαρα και οι πρώτοι που αποβιβάστηκαν στον Πειραιά με τον Σκόμπυ. 
Από νωρίς την Κυριακή 15η Οκτωβρίου, άρχισε η συγκέντρωση των εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων που είχαν και κανένα πλακάτ «Ζήτω η Μεγάλη Ελλάδα», ΕΔΕΣ, ΠΕΑΝ «Ιερή Ταξιαρχία», «Ζήτω ο Βασιλιάς» κλπ.
Στο εξίσου ογκώδες με το ΕΑΜ συλλαλητήριο, έδωσαν το παρόν οι οικογένειες, οι εθνικόφρονες, οι αστοί.
Η ετερόκλητη αντικομουνιστική συμμαχία από τους φιλελεύθερους έως τους χίτες βασιλόφρονες.
Αντί για τις Κόκκινες σημαίες κρατούσαν τις ελληνικές.
Το ΚΚΕ κάλεσε το «λαό» σε αντισυγκέτρωση. Ο «λαός», ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΕΑΜ και η ιαχή «Κάπα Κάπα Έψιλον» αναμετρήθηκε με τον Εθνικό Ύμνο.
Ο «Εμφύλιος», τα «Δεκεμβριανά» αποτυπώθηκαν στους δρόμους της Αθήνας στις 15 Οκτωβρίου. Και οι Κόκκινοι και οι Εθνικόφρονες γνώριζαν το τι θα γίνει. Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι, ξέσπασαν βίαια επεισόδια επί της Πανεπιστημίου. Οι Κουκουέδες πήραν στο κυνήγι έναν εθνικόφρονα ο οποίος έτρεξε στην είσοδο του ξενοδοχείου παλλάδιον που έμεναν οι Εδεσίτες.
Οι Κουκουλέδες επιτέθηκαν στο Παλλάδιον, υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών, με νεκρούς και τραυματίες.
Ο «Ριζοσπάστης», της επομένης έγραψε για οκτώ νεκρούς και 94 τραυματίες», και κατηγόρησε «τη διαβόητη σπείρα του Τάκη Μακεδόνα και του Παναγιώτη Ψαραδέλη, που ματοκύλισε την εποχή της γερμανικής κατοχής τον Βόλο». Ωστόσο αυτό το ρεπορτάζ , δεν συμπίπτει με δελτιο συμβάντων της Αστυνομίας. Πηγή όλων είναι ο Ριζοσπάτης.
Και 73 χρόνια μετά κάθε ηλίθιος και ψεύτης λέει ότι στα ξενοδοχεία «Ερμής», «Παλλάδιον» και «Μαζέστικ» μπήκαν ένοπλοι εθνικών οργανώσεων, οι οποίοι έβαλαν από εκεί κατά των (αθώων) εαμιτών «που βρίσκονταν στον δρόμο», διαπράττοντας αφάνταστα κακουργήματα».
Άλλοι ψεύτες ανακατεύουν τους χίτες.
Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι ελασίτες επιτέθηκαν στο Παλάδιον υπό την κάλυψη της διαδήλωσης και κρύφτηκαν πίσω από εκείνους που σκοτώθηκαν.

ΥΓ. Στις 15 Οκτωβρίου ο ΕΔΕΣ απελευθέρωσε τα Ιωάννινα και ο Ιερός Λόχος συνέλαβε 69 Γερμανούς στην Νάξο που είχαν οχυρωθεί στο Κάστρο.
Ο Ιερός Λόχος αποβιβάστηκε στη Νάξο στις 13 Οκτωβρίου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ιστορία γαρνιρισμένη με φανατισμό, δεν μπορεί να είναι αντικειμενική...

ΣΥΜΜΟΡΙΤΟΠΟΛΕΜΟΣ. 22 Ιανουαρίου 1949. Η καταστροφή από τους ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ στον Άγιο Βασίλειο Κυνουρίας των Κ/Σ του Πάρνωνα

Η μάχη στον Άγιο Βασίλειο του Πάρνωνα ήταν μια από τις σημαντικότερες  του Συμμοριτοπολέμου στην Πελοπόννησο. Για πρώτη φορά οι Λοκατζήδες έ...