13/10/17

Η Συμμαχία των Μπολσεβίκων με τον Κεμάλ

Στις 13 Οκτωβρίου 1921 μετά τη Συμφωνία της Μόσχας ανάμεσα στη Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία και την Τουρκία υπογράφηκε στο Καρς η συνθήκη φιλίας των σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας με τη Τουρκία, που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και των σοβιετικών Δημοκρατιών του νοτίου Καυκάσου και έκανε εδαφικές παραχωρήσεις στον Κεμάλ.
Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να ακυρώσει τη Συνθήκη Καρς και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Στις 7 Ιουνίου του 1945, Σοβιετικός Υπουργός Εξωτερικών Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότωφ ενημέρωσε τον Τούρκο πρέσβη στη Μόσχα, οτι πρέπει να επιστραφούν οι επαρχίες Καρς, Αρτβίν και Αρνταχάν στην ΕΣΣΔ.
Οι Σοβιετικές εδαφικές διεκδικήσεις υποστηρίχθηκαν από όλες τις αποχρώσεις της αρμενικής διασποράς. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ήσαν αντίθετοι με τις Σοβιετικές εδαφικές διεκδικήσεις.
Μετά το θάνατο του Στάλιν, το 1953, οι χρουτσοφικοί παραιτήθηκαν από τις εδαφικές διεκδικήσεις.

Σαν σήμερα το 1943 ο βασιλιάς της Ιταλίας Βίκτωρ Εμμανουήλ και η «αντιφασιστική» κυβέρνηση του με τον στρατηγό Πιέτρο Μπαντόλιο, μετά την υπογραφή της συνθηκολόγησης στις 8 Σεπτεμβρίου, εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του αντι-Χιτλερικού συνασπισμού. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ και ο Μπαντόλιο κατάγγελλαν τη συνθήκη με τη ναζιστική Γερμανία και της κήρυξαν τον πόλεμο. Οπότε οι Ιταλοί στην Κάρπαθο ήταν «Σύμμαχοι» και ετσι εξηγείται η στάση της «Θαλασσοκράτηρας» κατά την εξέγερση της Καρπάθου στις 5 Οκτωβρίου 1944. Περισσότερα γράφω εδώ http://deltio11.blogspot.gr/2016/10/blog-post_25.html. με τίτλο Ο εθνικός ξεσηκωμός της Καρπάθου !Στηριγμένοι στις δικές τους δυνάμεις και χωρίς ΕΑΜ-ΕΛΑΣ!

Άλλη μπαρούφα του ΕΑΜ –ΕΛΑΣ, είναι η μάχη της «Ηλεκτρικής» στο Κερατσίνι. Στην οποία πολέμησε τους 60 Γερμανούς , το μηχανοκίνητο της αστυνομίας υπό τον ταξίαρχο Παυσανία Κατσώτα.
Προσέτρεξαν και οι "ηρωικοί"  κατσαπλιάδες του εφεδρικού ΕΛΑΣ και 73 χρόνια μετά μας τα …πρήζουν με τον ηρωισμό των ….αεροσυνοδών.

Το πλήρες χρονολόγιο της 13ης Οκτωβρίου / 30ης Σεπτεμβρίου, (χωρίς αμερικανιές),  θα το βρείτε εδώ..... 
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/10/13-30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: