27/10/17

Σαν σήμερα στην Ιστορία

27 Οκτωβρίου 1923 . Έληξε το κίνημα των Λεοναρδόπουλου, Γαργαλίδη και Ζήρα, που ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου. Οι Λεοναρδόπουλος και Γαργαλίδης, με τις στρατιωτικές δυνάμεις που συγκέντρωσαν στην Πελοπόννησο, πέρασαν τον Ισθμό και βάδισαν προς την Αθήνα αλλά κυκλώθηκαν από κυβερνητικά στρατεύματα και αναγκάστηκαν να παραδοθούν, άνευ όρων στις 27 Οκτωβρίου. Στην Βόρεια Ελλάδα ο Συνταγματάρχης Ζήρας κατέφυγε στη Γιουγκοσλαβία. Ο Ιωάννης Μεταξάς, που στη διάρκεια του Κινήματος βρισκόταν στην Κόρινθο, διέφυγε στην Ιταλία.

27 Οκτωβρίου 1943. Εκτελέστηκαν δια τυφεκισμού στην Αγυά Κυδωνίας , οι Αντώνης Μπετεινάκης, Μανόλης Γιακουμάκης, Γιάννης Ζωγραφάκης, Μιχάλης Πατεριανάκης, και Παναγιώτης Μπέρκης, που καταδικάστηκαν από το Γερμανικό στρατοδικείο Χανίων ως υπεύθυνοι για την αντιστασιακή, «Εθνική Οργάνωση Κρήτης» .

27 Οκτωβρίου 1944. Οι Γερμανοί αποσύρθηκαν από τον Λαγκαδά και την Κοζάνη. Κατά την αποχώρηση τους που ήταν ανενόχλητη και μέχρι τότε αναίμακτη, έπεσαν στο λόφο του Αη-Λια, εξω από την πόλη όπου οι Γερμανοί είχαν φυλάκιο 11 Αλεξιπτωτιστές της 2ας Βρετανικής ταξιαρχίας αλεξιπτωτιστών και σκότωσαν τους 8. Μια θυσία εντελώς άσκοπη. Την ίδια ημέρα στη Σλοβακία οι Γερμανοί κατέλαβαν τη Μπάνσκα Μπιστρίτσα, την «πρωτεύουσα» της «ελεύθερης Σλοβακίας», αλλά η ένοπλή «Σλοβακική Εθνική Εξέγερση», που ξεκίνησε στις 29 Αυγούστου 1944 κατά των Γερμανών και του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, συνεχίστηκε με ανταρτοπόλεμο, μέχρι που το σοβιετικός στρατός κατέλαβε τη Σλοβακία, το 1945.

27 Οκτωβρίου 1951. Μετά την άρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου, αρχηγού του Ελληνικού Συναγερμού, που είχε κερδίσει τις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου, να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, ο Νικόλαος Πλαστήρας έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός . Η Κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα σχηματίστηκε με τη συνεργασία του δευτέρου κόμματος, της ΕΠΕΚ, και του τρίτου κόμματος των Φιλελευθέρων του Σοφοκλή Βενιζέλου. Η κυβέρνηση Πλαστήρα-Βενιζελου αποφάσισε τη συμμετοχή στον πόλεμο της Κορέας και την εκτέλεση του Μπελογιάννη.

27 Οκτωβρίου 1962. Η Κουβανική κρίση των πυραύλων έφθασε στο αποκορύφωμά της . Πάνω από την Κούβα, κατατρίφθηκε από σοβιετικό αντιαεροπορικό πύραυλο ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U-2 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και ο πιλότος Ρούντολφ Άντερσον σκοτώθηκε. Το «μαύρο Σάββατο», 27 Οκτωβρίου του 1962 ήταν η ημέρα, που ο κόσμος έφτασε πιο κοντά σε έναν τρίτο παγκόσμιο (πυρηνικό) πόλεμο.

Όλα τα γεγονπτα της 27ης Οκτωβρίου θα τα βρείτε εδώ

http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/10/27.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σημερινα Νέα από τη ζώνη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης στην Νεα Ρωσσία (Νοβορωσσία). (Μέχρι τις 11 πμ)

  Τα ξημερώματα, στο μετωπο της Αβντέεβκα,   οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους κοντά στους οικισμούς Ορλόβκα κ...