21/10/17

Κυριακή 22 Οκτωβρίου το Μνημόσυνο στην Χαβαρόβρυση

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη δολοφονία σε ενέδρα συμμορίας κομμουνιστών 33 ανδρών του Αποσπάσματος ΜΑΥ του Ανθυπολοχαγού Ελευθερίου Παπανικολόπουλου, στις 22 Οκτωβρίου 1947, που είχε συγκλονίσει την Κοινωνία της Ηλείας . 

Το πρωινό της 22ας Οκτωβρίου 1947 ομάδα ένοπλων κομμουνιστών του «Δημοκρατικού Στρατού» έστησε ενέδρα επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλίαδος -Πηνείας λίγο έξω από το Χάβαρι, στη «Χαβαρόβρυση», σε φορτηγό που μετέφερε στην Αμαλιάδα το απόσπασμα ΜΑΥ Παπανικολοπούλου. που επέστρεφε από νυκτερινή εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή Εφύρας Πηνείας.
Από την επίθεση με χειροβομβίδες και τα πυρά του πολυβόλου σκοτώθηκαν αμέσως 29 από τους άνδρες του Παπανικολοπούλου, 4 συνελήφθησαν ζωντανοί αλλά βρέθηκαν λίγο πιο πέρα κατακρεουργημένοι, και 4 διέφυγαν. Η είδηση της σφαγής, συγκλόνισε την περιοχή της Αμαλιάδος και όλης της Ηλείας.
Η κηδεία των 33 έγινε από τον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της Αμαλιάδας, και μετετράπη σε παλλαϊκή συγκέντρωση και σε εκδηλώσεις οργής τόσο για την άνανδρη σφαγή από τους κομμουνιστές όσο και για την ανεπάρκεια του Κράτους να τους αντιμετωπίσει.
Έναν μήνα μετά,  ο «Δημοκρατικός Στρατός» επιτέθηκε στην Αμαλιάδα, στις 24 προς 25 Νοεμβρίου 1947.
Το Θρησκευτικό Μνημόσυνο των πεσόντων θα πραγματοποιηθεί από συγγενείς και φίλους των πεσόντων, αλλά και με την συνδρομή πολλών πολιτών από όλην την Ηλεία, το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου 2017 στις 11.00 πμ, στο Εικονοστάσι-Ηρώο που έχει δημιουργηθεί στην μνήμη τους επί της Επαρχιακής Οδού Αμαλιάδος-Σιμόπουλου στην θέση Χαβαρόβρυση του Δήμου Ήλιδας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα στερείσαι στοιχειώδους αντικειμενικότητας. Εν μέσω ενός εμφυλίου πολέμου, εμφανίζεις τη μία πλευρά ως δολοφόνους και την άλλη πλευρά ως "εκκαθαριστές"... Τι "εκκαθαρίζανε"; Κατσαρίδες;

Και δεν δέχεσαι και κριτική για αυτό... Κρίμα που λόγω αυτής της εμμονής σου τα βιβλία σου δεν θα γίνουν ποτέ ευρύτερα αποδεκτά...

Ανώνυμος είπε...

Χατζάρα εσύ χαραμίστηκες ως εκφωνητής διαγγελμάτων στην ΕΡΤ... Επί χούντας θα μπορούσες να είχες γίνει ο Νο 1 λογοκριτής του καθεστώτος...

mike είπε...

Θεός σχωρέστους...

Ανώνυμος είπε...

Ζωή σε λόγου μας...