23/10/17

Σαν σήμερα 23 Οκτωβρίου

1941. Οι κομμουνιστές προκάλεσαν τη σφαγή του Μεσόβουνου του νομού Κοζάνης. Οι Γερμανοί εκτέλεσαν 135 άνδρες ηλικίας 16-69 ετών, (σύμφωνα με την αναφορά του νομάρχη Κοζάνης), ενώ η γερμανική διοίκηση ανέφερε 142 και οι συγγενείς που επέζησαν 165. Μεταξύ των εκτελεσθέντων δεν ήταν ο βουλγαροκομμουνιστής δημοδιδάσκαλος Χατζητάσσος, και ο δολοφόνος του Κοινοτάρχη Μεσόβουνου Ιγνατιάδης που προκάλεσαν τη σφαγή. Το χωριό κάηκε «δι' εμπρηστικών βομβών», «εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης.

Το 1943, απόσπασμα της Μεραρχίας Εντελβάις πυρπόλησε τα χωριά Μανασσής και Καλουτάς στο Κεντρικό Ζαγόρι Ηπείρου. Παράλληλα, 30 γερμανοί των Ες-Ες, προερχόμενοι από την Καλαμπάκα, που καταδίωκαν τους Ελασίτες, μπήκαν τις απογευματινές ώρες, (στις 6 μ.μ.), στην Πολυθέα Ασπροποτάμου, και αφού εκτέλεσαν τρεις βαριά τραυματισμένους αντάρτες που βρίσκονταν στο σπίτι της Αμαλίας Σιδοπούλου και αφού εκτέλεσαν και εκείνην και τον νεαρό Τάσο Αναστασίου καθώς και τρείς αγωγιάτες που βρίσκονταν στην Πλατεία, έκαψαν τα 75 από τα 150 σπίτια του χωριού.

Το 1944, ορκίστηκε ενώπιων του Δαμασκηνού η νέα κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητος», με πρωθυπουργό το Γεώργιο Παπανδρέου , και αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την αποστράτευση των αντάρτικων ομάδων και των αντιστασιακών οργανώσεων της Κατοχής μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 1944 , και κάλεσε στον στρατό την κλάση του 1936 για τον σχηματισμό της «προσωρινής εθνοφυλακής».

Όλα τα γεγονότα της; 23 Οκτωβρίου θα τα βρείτε εδώ
http://ta-mavra-nea.blogspot.gr/2017/10/23.html

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με το δόγμα Χατζάρα, για όλα τα κακά του κόσμου φταίνε οι κομμουνιστές... Οι άλλες αντιστασιακές οργανώσεις, οι μη κομμουνιστικές, αυτές Χατζάρα δεν σκοτώνανε Γερμανούς;

Ανώνυμος είπε...

Όχι βέβαια. Κάνανε πως ήταν αντιστασιακοί, αλλά στην πραγματικότητα παίζανε στακαμάν και μακριά γαϊδούρα...

Η 19η Μαρτίου στην Ιστορία

Η 19η Μαρτίου είναι η 79η ημέρα του  δίσεκτου 2024 κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Απομένουν 287 μέρες μέχρι το τέλος του έτους. 1205. Έγινε ...